Waarom laten ouders hun kinderen in de steek?

Wat zou een ouder ertoe kunnen bewegen zijn of haar kind in de steek te laten? We weten dat het in de steek gelaten worden blijvende littekens achterlaat. Het is dus belangrijk om deze factoren die in deze situaties spelen te begrijpen. Blijf lezen om hier meer over te weten te komen.
Waarom laten ouders hun kinderen in de steek?

Laatste update: 12 december, 2020

Het in de steek laten van kinderen is een realiteit en de redenen achter dit tragische fenomeen zijn net zo gevarieerd en uniek als de mensen die erbij betrokken zijn. Hoewel het duidelijk is dat niets erger kan zijn voor een kind, zijn de factoren die de ouders motiveren dit te doen niet altijd volledig onbegrijpelijk. Dus, waarom laten ouders hun kinderen in de steek?

Armoede en schaarste aan middelen zijn vaak de belangrijkste factoren. Sommige zeer jonge ouders kiezen ervoor om hun kinderen ter adoptie ter beschikking te stellen. Of ze dragen ze over aan familieleden. In dat geval hebben we het niet over verlating of in de steek laten in formele zin, hoewel sommige mensen het waarschijnlijk wel zo zouden zien.

Het in de steek laten van kinderen is een probleem met vele facetten. De triggers, situaties en realiteiten van elk gezin zijn verschillend en mogelijk traumatiserend voor het kind.

De pijn van deze ervaring zit diep en is vaak blijvend. Opgroeien zonder vader of moeder laat een emotionele leegte achter die bijna onmogelijk te vullen is. Laten we hier wat dieper op ingaan.

Waarom laten ouders hun kinderen in de steek

Redenen waarom ouders hun kinderen in de steek laten

We hebben allemaal wel dramatische waargebeurde verhalen gehoord over tragedies die je je ergste vijand nog niet zou wensen. Ondanks het feit dat we in een geavanceerde samenleving leven, komt het in de steek laten van kinderen nog steeds voor.

Pasgeboren baby’s verschijnen nog steeds op onverwachte plekken. Het is het resultaat van moeders die het gewoon niet meer aankonden. Ze hadden ook niet de steun om een kind groot te brengen.

Geen twee situaties zijn hetzelfde. Sommige zijn begrijpelijk, andere situaties zijn dat niet. Hoe dan ook, ze hebben meestal minstens één ding gemeen: de beslissing om een kind in de steek te laten (Engelse link) is niet iets impulsiefs.

Meestal is het de dramatische afsluiting van een lang meditatie- en reflectieproces. Laten we eens kijken naar de meestvoorkomende triggers.

Financiële problemen

Armoede, marginalisatie en een gebrek aan middelen zijn veelvoorkomende redenen waarom een of beide ouders ervoor zouden kiezen hun kind in de steek te laten. In dit geval is het cruciaal om het probleem te identificeren en zo snel mogelijk te handelen om deze extremen te vermijden.

Drugsmisbruik en alcoholisme

Drugsmisbruik en sociale marginalisatie gaan vaak hand in hand. Als een of beide ouders worstelen met alcoholisme, kan dat ook voor kinderen tot zeer moeilijke omstandigheden leiden. Kinderen met alcoholistische ouders hebben de neiging om twee soorten verlating te ervaren.

De eerste doet zich thuis voor via verwaarlozing en geweld dat vaak gepaard gaat met alcoholisme. De tweede is het fysiek in de steek laten, wanneer de ouder daadwerkelijk vertrekt.

Ongewenste zwangerschap

Ongewenste zwangerschappen (Engelse link) zijn een ander veelvoorkomende reden voor het in de steek laten van kinderen. Verkrachting is één mogelijke factor, evenals zwangerschap bij minderjarigen. Vrouwen en meisjes in deze situaties voelen zich vaak alleen en weten niet goed wat ze moeten doen.

Iedere ouder reageert anders op een onverwachte zwangerschap. Terwijl de ene ouder blij is dat er een kind komt, is de andere er juist helemaal niet klaar voor. Vroeg of laat kiezen ze er uiteindelijk voor om de situatie helemaal de rug toe te keren.

Onvolwassen ouders die niet ‘vast’ willen zitten

Er zijn mensen die als ze een ouder worden, simpelweg niet de emotionele volwassenheid hebben om met een kind om te gaan. Het is tenslotte een enorme verantwoordelijkheid waarop je je bijna niet kunt voorbereiden. Zelfs als je bewust besluit om een baby te hebben, kan de realiteit van het ouder zijn compleet overweldigend zijn.

Gemiddeld is de kans groter dat kinderen in de steek worden gelaten vóórdat ze één jaar worden, al kan het natuurlijk op elk moment gebeuren. Of het kind nu drie, vijf of tien jaar oud is, een ouder kan ervoor kiezen om er vandoor te gaan en zijn verantwoordelijkheden achter zich te laten.

Meisje is helemaal alleen

Relatieproblemen: in de steek laten als manier om opnieuw te beginnen

Als je een goed begrip wilt hebben van waarom kinderen in de steek worden gelaten, dan is het belangrijk om relatieproblemen ook te beschouwen als mogelijke oorzaak.

Relatiebreuken, bedrog, ingewikkelde echtscheidingsprocedures en conflicten over alimentatie en voogdij over de kinderen worden soms zo overweldigend dat een ouder besluit om te vertrekken.

Deze ervaringen zijn vooral moeilijker voor kinderen. Ze zijn niet alleen getuige van de conflicten van hun ouders, maar ze hebben ook vaak het gevoel dat zij de oorzaak zijn van de problemen of het uiteindelijk in de steek gelaten worden.

In veel gevallen vindt de ouder die weggaat uiteindelijk een nieuwe partner en sticht een nieuw gezin. Dit is een heel ander niveau van in de steek gelaten worden. Hoe slecht de dingen ook zijn met een romantische partner, het blijft moeilijk te begrijpen dat iemand zou besluiten om zijn kind in de steek te laten.

Kortom, de redenen waarom ouders hun kinderen in de steek laten, zijn complex en vaak verwerpelijk. Het is duidelijk dat er enkele gevallen zijn waarin je de omstandigheden kunt begrijpen die tot verlating leiden.

In andere omstandigheden lijkt er echter geen rechtvaardige verklaring te zijn. Hoe het ook zij, we moeten als samenleving er alles aan doen om deze situaties te vermijden.

De afwezigheid van een ouder laat een leegte achter in het leven van een kind en een pijnlijk litteken, dat tot ver in de volwassenheid aanwezig blijft.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Burnstein MH. Child abandonment: historical, sociological and psychological perspectives. Child Psychiatry Hum Dev. 1981 Summer;11(4):213-21. doi: 10.1007/BF00706520. PMID: 7249800.
  • Cardona JF, Manes F, Escobar J, López J, Ibáñez A. Potential consequences of abandonment in preschool-age: neuropsychological findings in institutionalized children. Behav Neurol. 2012;25(4):291-301. doi: 10.3233/BEN-2012-110205. PMID: 22713373; PMCID: PMC5294271.T
  • habane, Sophia & Kasiram, Madhu. (2015). Child abandonment and protection of abandoned children in Lesotho: Prevention strateges. Social Work/Maatskaplike Werk. 51. 10.15270/51-1-427.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.