The Full Monty: werkeloosheid overleven

The Full Monty: werkeloosheid overleven
Leah Padalino

Geschreven en geverifieerd door filmrecensent Leah Padalino.

Laatste update: 07 oktober, 2022

The Full Monty is een Britse film uit 1997, geregisseerd door Peter Cattaneo. Onder andere Robert Carlyle, Mark Addy en Tom Wilkinson spelen een rol. De film had geen geweldig budget en het was niet te verwachten dat hij veel succes had.

Desondanks scoorde hij groots en verdiende het verschillende Oscar-nominaties. Helaas voor deze film concurreerde hij met Titanic Daarom werd hij volledig overschaduwd door de grote winnaar van het jaar.  Toch was hij in staat om de Oscar te pakken voor de beste originele film.

Hij staat op veel lijsten van de beste komedies aller tijden. Dit geldt met name wanneer de categorie wordt beperkt tot Britse films. De titel, The Full Monty, is een uitdrukking die door verschillende personages in de film wordt gebruikt. In Brits Engels betekent het volledige naaktheid.

Verandering in Sheffield

De film speelt zich af in de Engelse stad Sheffield. Het is een gebied dat dankzij de metallurgische industrie een economische bloei heeft doorgemaakt.

Victoriaanse huizen werden gesloopt om plaats te maken voor de huizen van de toekomst  en een bevolking die volledig toegewijd was aan de industrie maakte Sheffield tot een modelstad. Hier werd het beste staal ter wereld vervaardigd.

Dat is hoe The Full Monty begint. Het toont ons de glorieuze en geavanceerde stad Sheffield in documentairestijl. Dit was een plek waar, naast veel werk, veel tijd was voor ontspanning. Dat is de reden waarom de inwoners een gelukkig leven leidden.

The full monty

Na het zien van de beelden van deze documentaire, gaan we naar een heel andere setting. We zijn nog steeds in Sheffield, maar nu zien we de stad als deprimerend, niet meer zo bruisend en grijs. Het is niet langer de gelukkige en welvarende stad die aan het begin werd getoond.

Fabrieken sluiten en de sector verandert sneller en sneller dan zijn inwoners. Wat ooit een symbool van welvaart was, is nu een weerspiegeling van armoede. De meeste inwoners van Sheffield, vooral de mannen, leefden van de fabrieken.  Vanwege de crisis zijn ze ontslagen.

Het begin van een idee

Werkeloosheid kan je depressief maken, net zoals we dat in de stad Sheffield zien. We hebben niet alleen een baan nodig om te overleven en onze schulden te betalen. Werk geeft ons ook een doel, motivatie en een reden om elke ochtend op te staan.

De mannen die ons in The Full Monty worden voorgesteld, zijn heel verschillend maar ze hebben allemaal iets gemeen: werkeloosheid. Deze dramatische situatie zal leiden tot de ontwikkeling van wat in eerste instantie een compleet gek idee lijkt: een ​​striptease-show starten.

Creativiteit, vrijheid en vooral humor zijn de belangrijkste ingrediënten van deze film. Met een glimlach nodigt het ons uit om altijd een oplossing te vinden – een uitweg.

“Aanpassen of sterven” kan een perfect passend motto zijn voor deze personages. Ondanks de aanvankelijke angst die dit avontuur in hen creëert, besluiten ze toch op een zeer creatieve manier aan hun situatie te ontsnappen.

Creativiteit in The Full Monty

Fabrieken worden gedwongen hun werknemers te ontslaan. De stad Sheffield, bijna geheel gewijd aan industriële activiteit, raakt in verval.  Werkloosheid is een situatie waardoor de inwoners hun status, dromen en levens verliezen.

De vrouwen worden echter met de dag onafhankelijker. Ze hebben geen echtgenoot meer nodig om hen te steunen, omdat ze het zelf kunnen doen. De strijd voor gelijkheid, seksuele bevrijding en onafhankelijkheid creëert vrouwen die veel sterker zijn – meer vergelijkbaar met mannen.

Als zodanig willen ze ook naakte mannen zien. Ze zijn op zoek naar gebeeldhouwde mannelijke lichamen om zichzelf te bevrijden en in staat te zijn om mannen te kunnen bekijken met hetzelfde verlangen waarmee mannen naar hen keken.

In Sheffield gaan de vrouwen vaak naar een striptease show waar perfect gevormde mannen sensueel dansen. Dit veroorzaakt de bevrijding van de meest intieme impulsen van de vrouwen op dezelfde manier als bij mannen.

Terwijl deze mannen de vrouwen pleasen, voelen hun echtgenoten, ex-echtgenoten en andere familieleden zich minderwaardig en nutteloos.

De mannen van the full monty

Ze zijn niet nodig op het werk en hun vrouwen hebben ze ook niet nodig. Ze zijn niet langer bruikbaar en als gevolg daarvan raken ze diep gefrustreerd.  Wanhoop kan echter de perfecte weg zijn naar creativiteit en jezelf opnieuw ontdekken.

Gaz is gescheiden. Hij heeft geen baan en heeft veel schulden. Zijn ex-vrouw heeft haar leven veranderd met een nieuwe man. Afgezien van dat alles leeft hij samen met zijn zoon die geen goede relatie met hem heeft.

Gaz begrijpt aanvankelijk niet de fascinatie die deze gespierde mannen bij vrouwen oproepen. Maar hij realiseert zich al snel dat het een goede business kan zijn om hem uit zijn huidige situatie te helpen.

Jezelf opnieuw uitvinden

Met het verstrijken van de tijd en technologische vooruitgang, heb je soms geen andere keuze dan jezelf opnieuw uit te vinden. Dit geldt met name op bepaalde leeftijden. The Full Monty presenteert ons een groep mannen die wanhopig zijn. Sommigen van hen zijn depressief en hebben lege levens.

Ondanks deze moeilijkheden ontwikkelen ze echter een idee. In eerste instantie lijkt het gek, maar later zien we dat het niet alleen economische voordelen zal opleveren, maar het hen ook zal inspireren om hun dagelijkse realiteit het hoofd te bieden.

Sommige van deze mannen gaan door een ontkenningsfase. We zien dit bij Gerald, een voorman in een fabriek. Hij behandelt zijn oude werknemers nog steeds alsof hij hun baas is. Hij vertelt zijn vrouw niet dat hij niet meer werkt en hij wilt zijn status niet verliezen.

Niettemin besluit hij uiteindelijk om zich bij de groep te voegen met de andere personages. Ze zullen langzaam aan met elkaar gaan samenwerken om een ​​heel uniek type show op te zetten.

Schoonheid is niet alleen voor vrouwen

Afgezien van de creativiteit en verbetering van het probleem veroorzaakt door werkeloosheid, laat The Full Monty de mannen door situaties heen gaan waarin vrouwen dagelijks leven. Hoe gaat een dikke kerel naakt zijn? Hoe gaat een man met rimpels naakt zijn? Wie zou betalen om dat te zien?  Wie zou betalen om echte mannen te zien?

Dat is wanneer het zelfbewustzijn ontstaat. Het is wanneer ze de sociale druk voelen om er goed uit te zien. Op een bepaald moment in de film zien we deze normale mannen een tijdschrift bekijken met naakte vrouwen. 

Sommigen bekritiseren hun borsten, anderen prijzen ze… Zo beginnen ze een gesprek waarin ze iets beseffen. Ze realiseren zich dat dezelfde kritiek en dezelfde neiging om vrouwen als objecten te beschouwen, precies is waaraan ze zullen worden onderworpen wanneer ze naakt gaan in hun show.

Velen van hen zullen angst gaan voelen – de angst beoordeeld te worden. Ze zullen zich zelfbewust gaan voelen. Ze gaan op dieet of beginnen anti-rimpelcrèmes te gebruiken. Dit is iets wat heel normaal is voor veel vrouwen.  Nu zullen het vrouwen zijn die hen beoordelen, objectiveren en hun uiterlijk bekritiseren.

Bewustwording van lichaam

Populariteit van The Full Monty

De Full Monty is een compleet komisch pronkstuk. Het is een avontuur waarbij mannen die betrokken waren in een dergelijke “mannelijke” industrie als metallurgie moeten leren dansen en verleiden, ondanks hun omstandigheden, leeftijd of gewicht.

Ze zullen zichzelf onderworpen zien aan vrouwelijke kritiek in een maatschappij waar vrouwen ze niet meer nodig hebben. Ze zijn niet meer zo anders dan zij.

“Het is verbazingwekkend hoe vermoeiend niks doen is.”

-The Full Monty –

Dit is een komedie die zich bezighoudt met de arbeidersklasse en werkloosheid. Dit is helaas iets dat we tegenwoordig heel goed kennen.  Het laat ons achter met gedenkwaardige scènes en een kwaliteit die een Oscar waard is. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.