De rol van vrouwen in disneyfilms

De rol van vrouwen in disneyfilms
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Camila Thomas

Laatste update: 27 december, 2022

Geanimeerde Disney-films hebben miljoenen kinderen gedurende meerdere generaties vergezeld. Het is duidelijk dat sommige veel populairder zijn dan andere. Misschien is een van de meest vergeten Disney-films Atlantis: De verdronken stad. En toch is Atlantis een uitzonderlijk voorbeeld van artistieke vaardigheden en een veelvoud van personages. Ook de rol van vrouwen in deze film is uitzonderlijk.

Atlantis: De verdronken stad is een film uit 2001, geproduceerd door Disney. Hij werd gemaakt door Gary Trousdale en Kirk Wise, die ook de film De klokkenluider van de Notre Dame maakten.

De film toont ons een ongelooflijk gevarieerde groep karakters van verschillende nationaliteiten en met verschillende culturele achtergronden. De film is geïnspireerd op de verhalen van Jules Verne, met name door verhalen in De reis naar het centrum van de aarde. Atlantis heeft echter een futuristische esthetiek en een steampunk-stijl.

Een van de hoofdpersonen is Milo Thatch, die taalkundige en historicus is. Aan het begin van de expeditie om de verloren stad Atlantis te zoeken, ontmoet Milo zijn mede-avonturiers. De leider is een sterke en vastberaden man, commandant Rourke, vergezeld door de enigmatische Helga Sinclair.

Hij ontmoet ook Vinny Santorini, een Italiaanse sloopexpert. Ook zijn er Mol Moliere, een Franse geoloog, en dr. Joshua Sweet, een Afrikaans-Amerikaanse arts. Daarnaast hebben we de jonge Audrey Ramírez, een avontuurlijke monteur en scheepsbouwer Wilhelmina Packard.

Atlantis film met een verhaal

Atlantis, een film vol avontuur

De film begint met de ineenstorting van de stad Atlantis, de bakermat van andere beschavingen. In de eerste scènes zien we hoe de mensen de koningin van Atlantis als beschermster van de stad hebben gekozen.

Vele eeuwen later, in 1914, ontmoeten we Milo Thatch, een jonge historicus die gepassioneerd is over zijn carrière en over andere talen. We zien dat een excentrieke miljonair een onderzoek financiert om het verloren koninkrijk van Atlantis te vinden. Deze miljonair huurt Milo in om zijn expert te zijn in geschiedenis, mythen en hiëroglifische vertalingen.

Al snel na het vertrek naar zee stuit het team op immense zeemonsters die hun boten vernietigen. De groep overlevenden slaagt er echter in om een ​​onderwatergrot te vinden en deze ondergronds te volgen via de oceaanbodem.

Na een tijdje reizen, vindt de expeditie eindelijk het verloren koninkrijk Atlantis. Hier ontmoeten we de krijgerprinses Kidagakash (Kida) die later Milo’s hulp zal proberen te krijgen om het magische hart van de stad nieuw leven in te blazen.

Hoe het afloopt..

Terwijl Milo en Kida oude inscripties vertalen, smeedt commandant Rourke een complot tegen de koning van Atlantis. Hij vermoordt hem om het krachtige kristal te stelen dat de stad levend houdt. Zodra hij erin slaagt om het te stelen, probeert hij te ontsnappen uit de stad door terug te keren via de grotten.

De burgers van de stad Atlantis, die worden geleid door prinses Kida, vechten samen met de groep van Milo tegen commandant Rourke en slagen erin hem te verslaan. Rourke wordt doodgeschoten door Helga Sinclair, de persoon die hij had verraden.

Zodra ze erin slagen om het kristal terug te brengen naar de stad krijgt Atlantis zijn pracht terug. De mensen bekronen Kida tot koningin van Atlantis en Milo blijft bij haar. De rest van de expeditie besluit terug te keren naar Engeland met de immense fortuinen die de mensen van Atlantis hun hebben gegeven.

personages van de film atlantis

De rol van vrouwen in Disney-films

Atlantis is ongetwijfeld een film die barrières doorbreekt met betrekking tot Disney’s afschildering van vrouwen. Tot dan toe was het zeer zeldzaam om sterke onafhankelijke vrouwen als hoofdpersonages in Disney-films te zien.

Het gebruikelijke beeld van een Disney prinses is een slanke, mooie vrouw met een blanke huid, die altijd jurken draagt. Denk maar aan karakters zoals Sneeuwwitje of Doornroosje. Deze stereotiepe Disney-vrouwen zijn ook altijd in een goed humeur. Over het algemeen zijn het personages die in principe de echte hoofdrolspelers in de films ondersteunen: mannen.

Een voorbeeld van deze situatie is Belle, van Belle en het Beest, wiens leven draait om de mannen in haar leven. Haar leven draait om Gaston, het leven redden van haar vader en het vermaken, verzorgen en houden van het Beest. In de enkele gevallen waarin er een vrouwelijk hoofdpersoon is (een krijger, zoals in het geval van Mulan en Pocahontas) zijn zij de enige belangrijke vrouwen in het verhaal.

Om deze reden is Atlantis een pioniersfilm onder alle geanimeerde Disney-films. Het verdedigt de rol van vrouwen in animatiefilms voor kinderen en jongeren. In de film zien we meerdere vrouwelijke personages die gedurende de film verschillende rollen vervullen.

Vrouwen in Atlantis

Op de voorgrond vinden we Kida, de krijgerprinses die wanhopig haar mensen wil redden, maar niet weet hoe ze het moet doen. Kida is voorbestemd om haar mensen te leiden en te beschermen en besluit om tegen de wensen van haar vader in te gaan. Ze sluit een alliantie met Milo om de oude profetische teksten te vertalen omdat dit de enige manier is om Atlantis’ pracht te herstellen.

Een van de meest charismatische personages in de film is Audrey. Deze dappere jonge meid heeft een baan die traditioneel geassocieerd wordt met mannen: zij is monteur. Audrey erkent dat ze geïnteresseerd raakte in mechanica omdat haar vader zoons wilde, maar uiteindelijk twee dochters kreeg.

Ze is een meisje dat zich niet laat belemmeren door sociale verwachtingen. Ze is een onderneemster die ervan droomt op een dag haar eigen werkplaats te hebben.

Vrouwen in Atlantis
Ook is er Helga Sinclair, een imposante en mysterieuze vrouw, die volledig gericht is op het bereiken van haar eigen doelen. Ze is een vrouw die een verleidelijke rol speelt maar dat alleen doet om haar doelen te bereiken.

Hoewel Helga verbonden is met commandant Rourke is ze nog steeds een sterk persoon en heeft ze haar eigen motivaties. Uiteindelijk schiet ze hem, terwijl je dodelijk gewond is geraakt door Rourke zelf, dood om zijn verraad te wreken.

Rol van vrouwen als voorbeeld om te volgen voor meisjes en jongeren

Sommigen zeggen dat films niet verantwoordelijk zijn voor de stereotypen die de maatschappij op kinderen projecteert. Verschillende onderzoeken hebben echter laten zien dat de rol van vrouwen belangrijk is voor de ontwikkeling. Ze hebben een verband gevonden tussen het gedrag van volwassenen en de voorbeelden die ze kregen toen ze opgroeiden.

Om deze reden is het belangrijk dat meisjes worden beïnvloed door positieve vrouwelijke rollen in films. Meisjes die opgroeien omringd door sterke, intelligente en onafhankelijke vrouwelijke personages, zullen eerder opgroeien tot capabele en autonome vrouwen.

“Onze levens worden herinnerd door de geschenken die we onze kinderen geven.”

– Preston B. Whitmore-

Atlantis maakte de weg vrij voor een meer omvattende rol voor vrouwen in geanimeerde Disney-films. Het was de eerste in een reeks belangrijke films die vrouwen afschilderen als bekwame, intelligente en onafhankelijke individuen. Frozen (2013) en later Moana (2016) sloten zich bij deze traditie aan.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.