Interpretaties van 4 imponerende films over vrouwen

Interpretaties van 4 imponerende films over vrouwen
Cristina Roda Rivera

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Cristina Roda Rivera.

Laatste update: 27 december, 2022

Wanneer we ons afvragen welke film we kunnen kijken, denken we meestal niet na over welk geslacht meer op de voorgrond staat. We denken meer aan het genre dat we graag willen zien. Buiten de mainstream commerciële films zien we vrouwelijke personages waarin we ons kunnen inleven. Daarom hebben we een paar unieke (en zelfs choquerende), imponerende films over vrouwen opgesomd.

Imponerende films over vrouwen

Two Women, door Vittoria de Sica

Dit is de eerste op onze lijst van imponerende films over vrouwen. De beroemde Italiaanse neorealist keert terug om ons een groots stuk voor te leggen. Deze bevat geweldige acteerkunsten en een verhaal dat op waarheid gebaseerd is en je gegarandeerd kippenvel zal bezorgen. Het is gebaseerd op een boek van Alberto Moravia, die in 1943 naar Zuid-Italië verhuisde. Daar ervoer hij zelf hoe barbaars de reddingsoperaties van de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog eigenlijk waren.

Films over vrouwen: Two Women

Zij zouden de mensen redden van de Nazi’s en hun oorlogsmisdaden. Het bleek echter één van de meest schandelijke, sadistische acties in de militaire geschiedenis te zijn. Generaal Alphonse Juin gaf het bevel aan zijn Franse troepen, “les Goumiers,” om te doen en laten wat ze wilden. Alle gebieden die bevrijd waren door de geallieerden, waren hun speelterrein.

Zij begrepen wel wat hun generaal hiermee bedoelde en dus gingen ze te werk. Je zult je nauwelijks in kunnen beelden hoe wreed acties die hieruit volgden waren. Vele Italiaanse vrouwen werden het slachtoffer van deze wreedheden. Vittorio de Sica besloot dat Sophia Loren de perfecte actrice zou zijn om het hoofdpersonage leven in te blazen. Zodoende hielp zij, via gigantische bioscoopschermen, om de waarheid te verspreiden.

Christiane F, door Uli Edel

Deze Duitse cultfilm draait om het indrukwekkende verhaal van Duitslands beroemde heroïneverslaafde. Deze film is in zekere zin de biografie van Vera Christiane Felscherinow. Zelfs vandaag de dag is is men nog steeds geïnteresseerd in haar.

Films over vrouwen: Christiane F.

Het hoofdpersonage van de film wordt door een hele jonge actrice, Natja Brunckhorst, gespeeld. Ze speelt uitermate overtuigend de rol van de 13-jarige Christiane. Ze geeft alleen maar om de muziek van David Bowie, haar zus en haar reis naar Berlijn. In die modieuze stad bezoekt ze een jongen waar ze verliefd op is.

Het verhaal transporteert de kijker van jeugdige onschuld naar ernstig gebruik en misbruik van heroïne. Je krijgt te zien hoe deze drug de levens van een hele generatie jongeren kan verwoesten. Ook interessant om te benoemen is dat David Bowie zo stuk was van het boek, dat hij zelf in de film acteerde. Dat was een speciale kers op de taart!

Letter from an Unknown Woman, door Max Ophuls

Halverwege onze lijst van films over vrouwen, gaan wij het over een hebben uit het hoogtepunt van Hollywood. Deze film gaat over de meest platonische en geïdealiseerde vorm van liefde zonder ook maar eens in misselijkmakend gezwijmel te vallen.

De actrice die de hoofdrol van Lisa speelt heet Joan Fontaine, en dit doet ze geweldig! Lisa is een oprecht en dromerig persoon en Joan Fontaine vertolkt deze trekjes op vakkundige wijze. Niet alleen dit, maar ook hoe Lisa momenteel vast komt te zitten in een kort maar krachtige romance. Hiermee laat ze ons kennis maken met de liefde van Lisa’s leven.

Films over vrouwen: Letter Unknown

Fontaine belichaamt een vrouw met persoonlijkheid. Lisa is een vrouw die niet gelooft dat ze de liefde die ze ontvangt ook verdient. Toch doet ze haarzelf niet tekort. Sterker nog, ze probeert zichzelf te verbeteren en tot een onafhankelijke vrouw te maken.

Monster, door Patty Jenkins

Ten slotte hebben we Monster op onze lijst van films over vrouwen. Deze film gaat Aileen Wuornos, een Amerikaanse seriemoordenaar. Een onherkenbare Charlize Theron speelt Aileen. Dit valt — in onze mening — onder de beste staaltjes acteerwerk in de geschiedenis. De toeschouwers en ook de critici bleven met hun mond vol tanden achter na het kijken van de film.

Aileen Wuornos was werkzaam als een prostituee. Haar leven bestond uit gebeurtenissen die keer op keer haar zelfvertrouwen wisten te ondermijnen. Haar moeder werd verkracht door een vriend van haar vader. Toen Aileen (in de film) 15 was, verlieten haar ouders haar. Dat deden ze in de hoop dat iemand met een goed hart haar zou adopteren en liefhebben. In het echt gebeurde dit toen Aileen slechts 4 jaar oud was.

Het enige waar de film daadwerkelijk op bekritiseerd werd, was hoe onaangenaam het was om hem te kijken. Dit werd benadrukt door alle negatieve situaties uit Aileens kindertijd. Ze verwaarloosde haar uiterlijk, ze raakte verslaafd aan alcohol en was uiteindelijk werkzaam als prostituee. Veel van haar cliënten vernederden en beledigden haar.

Films over vrouwen: Monster

Op een zekere nacht ontmoet ze Selby, die gespeeld wordt door Christina Ricci. Selby is een jonge lesbienne die een seizoen bij haar oom en tante verblijft. Zoals je waarschijnlijk al kunt raden, wonen deze oom en tante in hetzelfde stadje waar Aileen woont. Op diezelfde nacht begint een liefdesverhaal, vol met verwarring over de gevoelens die de twee voor elkaar hebben.

Men zegt dat iedereen een kans verdient, maar in deze wereld bestaan er ware monsters in onze harten. Deze verleiden de meest kwetsbare zielen tot wraak. Deze film is onvoorspelbaar en spannend. Bovendien is het iets dat je de ogen zal doen openen wat betreft de leefomstandigheden die onvermijdelijk onze persoonlijkheid vormen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.