Leer meer over de evolutie van romantische liefde

Leer meer over de evolutie van romantische liefde

Laatste update: 04 april, 2024

Volgens antropoloog Helen Fisher zijn mensen geboren om lief te hebben. Of dit nu goed is of niet, deze intense en complexe emotie is ook de bron van ons bestaan. Liefde inspireert zo veel creativiteit. Maar het inspireert ook zo veel zorgen. Daarom zal het begrijpen van de evolutie van romantische liefde je helpen dieper in je eigen essentie te duiken.

Als we nu zeggen, ‘liefde is alles’, zouden sommige mensen waarschijnlijk nogal sceptisch reeageren. In onze huidige cultuur zijn we over het algemeen een beetje cynisch over dat idee. Desalniettemin, heeft dit gevoel, deze essentiële revolutionaire invloed, er vanuit een biologisch of zelfs antropologisch oogpunt voor gezorgd dat we als soort hebben kunnen overleven. Omdat liefde niet alleen koppels hechter en sterker maakt. Liefde heeft niet als enige doel om kinderen te produceren en zo onze soort te vermenigvuldigen.

“Passie ontwikkelt zich het snelst, maar vervaagt ook weer het snelst. Intimiteit ontwikkelt zich langzamer, en toeweiding nog geleidelijker.”

-Robert Sternberg-

Genegenheid geeft vorm aan samenwerking. Het stelt ons in staat om voor andere mensen te zorgen. Liefde motiveert ons en het vermindert angst en stress. Het maakt angsten los en wekt zelfs onze creatieve kant op. Daarom is het begrijpen van de veranderingen en evolutie van romantische liefde ook zo belangrijk. Door dieper in de evolutie van romantische liefde te graven, kun je zien hoe elke fase in je relatie voordelen, een functie en transcendentie heeft.

Twee mensen in een noot die de evolutie van romantische liefde symboliseren

De evolutie van romantische liefde – een veranderlijke maar vaste substantie

Gerald Hüther, een neurobioloog en hoogleraar neurobiologie aan de universiteit van Göttingen in Duitsland, biedt een aantal interessante herformuleringen over de evolutie van de mens. Volgens Hüther heeft de wetenschap tot nu toe altijd het natuurlijke selectie-aspect van evolutie en de wet van de sterkste benadrukt. Maar wat ons volgens Dr. Hüther echt in staat heeft gesteld ​​om voort te leven als een soort, is niets anders dan de delicate maar ongelooflijk sterke lijm van liefde.

Desalniettemin weten we allemaal dat dit een stof is die we niet onder een microscoop kunnen zien. Niet alleen dat, het houdt ook niet altijd stand, en het verschijnt zelden in dezelfde vorm of staat. Er zijn obstakels, teleurstellingen, uitdagingen. Voor Gerald Hüther, alsook voor Helen Fisher, is niets belangrijker dan het begrijpen van de evolutie van romantische liefde. Als we de kenmerken van elke fase begrijpen, zijn we beter voorbereid op de onvermijdelijke pieken en dalen. Laten we kijken wat ze zijn.

Verliefdheid

Dit is de fase die de meesten van ons het leukst vinden. Verliefd worden is een voorloper vol mysterie, fantasie en ontdekking. Tijdens deze fase ervaren we een explosieve cocktail van dopamine, serotonine, oxytocine en noradrenaline. Alles is heel intens tijdens deze fase. Emoties zijn overweldigend en, in je geest, is niets belangrijker dan die ene speciale persoon.

De bekende psycholoog John Gottman beschrijft deze fase in zijn boek Principia Amoris: The New Science of Love. Hij zegt dat deze eerste fase van liefde definieert wat we kennen als ‘eerbied’. Het is een staat van absolute gratie gekenmerkt door euforie en overweldigend geluk.

Twee mensen in een bloem die de evolutie van romantische liefde symboliseren

Romantische liefde of verbintenis

Nadat de eerste waanzin van de verliefdheid voorbij is, komt er een andere fase. In deze fase van de evolutie van romantische liefde beginnen beide partners te twijfelen. Betekent wat we zijn begonnen voor jou hetzelfde als voor mij? Zal je altijd bij me blijven? Kan ik je vertrouwen?

  • Dit soort vragen maakt plaats voor een andere fase: romantische liefde. De passie is er nog steeds, maar nu heb je ook angst, zorgen en bovenal het verlangen naar transcendentie. Je wilt niets liever dan een verbintenis aangaan met degene van wie je houdt. Het is natuurlijk een van de mooiste fases van een relatie. Het is wanneer de authentieke reis begint. De obsessie met afhankelijkheid verdwijnt en er ontstaat een echt gevoel van vertrouwen.
  • Aan de andere kant is het tijdens deze fase heel gebruikelijk om problemen op te lossen. Je wilt je band met de ander versterken. Daarom moeten jullie elkaar beter leren kennen en jullie verschillen oplossen. Het is als een dans, waarbij elke partner op zijn stappen moet letten zonder op de tenen van de ander te staan. In deze fase zijn empathie, wederkerigheid, zorg en tolerantie van het grootste belang.

Als jullie erin slagen om al deze problemen effectief en intelligent op te lossen, dan zal jullie relatie volwassen genoeg zijn om door te gaan naar de volgende fasen.

Volwassen liefde, de band van loyaliteit

Er bestaat geen veilige schatting voor hoe lang romantische liefde duurt. Sommige mensen zeggen dat het tussen de vier of vijf jaar is. Helen Fisher geeft in een artikel echter aan dat tussen de 30 en 40% van oudere stelletjes zegt dat ze nog steeds in deze fase verkeren. Wanneer de romantiek niet verdwijnt, is dit een garantie voor een zeer bevredigende verbintenis.

Desalniettemin benadrukt John Gottman hoe belangrijk het is om aan volwassen liefde te werken. Volgens hem gaat het er voornamelijk om dat stelletjes in staat zijn om een sterke toewijding naar elkaar te ontwikkelen. We moeten de andere persoon zien als onze beste metgezel en teamgenoot en een diepe waardering voor hem hebben. Elke partner moet voorzichtig omgaan met de ander en zijn best doen om een sterke en begripvolle emotionele band op te bouwen. Dat zal het leven van beide partners evenveel verrijken.

Twee mensen die door de woestijn lopen langs reusachtige bloemen die de evolutie van romantische liefde symboliseren

Kortom, er is één ding duidelijk over de evolutie van romantische liefde. Tijd is niet wat bepaalt wanneer de verschillende fases van liefde plaatsvinden. Liefde en de veranderingen waarmee het gepaard gaat houden zich niet aan regels. Het bereiken van stabiliteit en toegewijd, loyaal en verrijkend geluk vereist veel inspanning. Je moet een vakman zijn, de ruwe randen gladstrijken en weer repareren wat kapot is. Je moet bemoedigend en begripvol zijn. Bovendien moet je in staat zijn om te luisteren en je hart leren om te begrijpen en te troosten.

Romantische liefde is een complexe reis, daar bestaat geen twijfel over. Maar romantische liefde is ook een avontuur dat vreugde verdient, en geen verdriet. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.