The Boys: menselijke superhelden

Met drie seizoenen achter de rug en het vierde dat nu wordt gefilmd, staat het succes van de serie The Boys buiten kijf. Dus welke psychologische eigenschappen liggen er achter elk van deze karakters?
The Boys: menselijke superhelden

Geschreven door Vanessa Viqueira

Laatste update: 22 augustus, 2023

Het filmen van het eerste seizoen van de serie, The Boys, begon op 22 mei 2018 in Toronto, Ontario (Canada). Deze serie is totaal anders dan de meer traditionele superheldenproducties. Het heeft geleidelijk aan meer volgers gekregen naarmate de seizoenen vorderden. Het is zelfs meermaals genomineerd voor Emmy Awards en is een van de favorieten van het publiek geworden.

The Boys speelt zich af in een dystopische wereld waar superhelden de donkere kant van beroemdheid en roem vertegenwoordigen. Er is echter ook een groep burgerwachten, genaamd The Boys, die er alles aan proberen te doen om deze superhelden te stoppen die schadelijke doelen hebben en geen rekening houden met de samenleving als geheel.

The Boys

De serie The Boys is een bewerking van de strips van Garth Ennis. Hij is een bekende Britse stripschrijver die vooral voor de Amerikaanse markt werkt. Het werk van Garth Ennis wordt gekenmerkt door zwarte humor en extreem geweld, iets wat de serie sinds het begin heeft behouden.

Ook al is The Boys niet helemaal trouw aan de strips, het niveau van de satire is net zo bijtend. Dat het op een streamingdienst staat, maakt het bovendien gemakkelijker voor mensen die niet bijzonder geïnteresseerd zijn in strips om het te ontdekken.

The Seven

De Vought International Corporation, de machtigste in de Verenigde Staten, heeft een groep figuren die de misdaad bestrijdt. De groep, waarin iedereen superkrachten heeft, staat bekend als The Seven. Dit verenigde team stelt de corporatie in staat hen te manipuleren om zoveel mogelijk geld te verdienen. Ze bieden een beeld dat totaal afwijkt van de werkelijkheid en simuleren het soort veiligheid dat in werkelijkheid niet bestaat.

Bovendien, zoals zal worden ontdekt, heeft het bedrijf deze supermensen eigenlijk geschapen. Maar dit is iets waar de maatschappij geen weet van heeft.

In feite hebben ouders, in ruil voor grote sommen geld en gunsten, hun zonen en dochters afgestaan om door Vought geïnjecteerd te worden met een mysterieuze chemische stof die bekend staat als Compound V. Een groot deel van de plot draait om dit verhaal, want als het publiek achter het grote bedrog zou komen, zouden de verliezen catastrofaal zijn.

Hoofdpersonen

Het meest opvallende personage in The Boys is zonder twijfel de Homelander. Hij wordt meesterlijk gespeeld door de Nieuw-Zeelandse acteur Antony Starr. Volgens de openbare gegevens is hij opgevoed in een traditioneel middenklasse huishouden in het Midwesten.

Dit is echter een leugen, want in werkelijkheid is hij opgevoed in een Vought laboratorium. Door het gebrek aan gezinsstructuur heeft hij een veranderlijke en arrogante persoonlijkheid ontwikkeld.

Hij is niet alleen de hoofdschurk, maar ook de sterkste superheld. De eigenschappen die hem onder andere het meest kenmerken zijn arrogantie, narcisme, egoïsme, emotionele afhankelijkheid en de behoefte om erkend te worden door zijn team. Mensen doen er voor hem helemaal niet toe en hij beschouwt ze als minderwaardig.

De serie deelt duidelijke verwijzingen naar Marvel en DC. De Homelander uit The Boys en Superman hebben in feite dezelfde krachten: vliegen, X-stralen, superkracht, en natuurlijk zijn ze allebei leiders van hun respectievelijke superheldenteams.

Het personage van koningin Maeve, gespeeld door Dominique McElligott, is immuun voor bijna alle fysieke schade, en is bovendien behendig, sterk en snel. Ondanks haar mededogen en intelligentie wordt ze onderworpen door de Homelander, die ze diep haat. Met haar harnas en haar tiara lijkt ze op het personage van Wonder Woman, koningin van de Amazones.

The Deep

The Deep is een superheld uit de zee, die doet denken aan Aquaman. Het personage, gespeeld door Chace Crawford is soms even belachelijk als komisch. Verder weerspiegelt hij een diepe afhankelijkheid en een constante zoektocht naar erkenning door de Thuislander.

Als The Deep wordt gescheiden van The Seven, wordt hij kwetsbaar. Dit brengt hem ertoe zich aan te sluiten bij een vreemde sekte die de Kerk van het Collectief heet. Toch zal zijn doel altijd zijn om deel uit te maken van De Zeven en gehoorzaamt hij altijd onderdanig aan alle bevelen van de Homelander.

A-train

A-Train valt op door zijn snelheid als bijzondere superkracht. Hij is een personage dat het donkerste gezicht van verslaving weerspiegelt. Hij vertegenwoordigt ook het identiteitsconflict dat samenhangt met zwart zijn. Zijn equivalent is Flash.

Earving of Black Noir is sluipend, stil en raadselachtig. Hij staat bekend om zijn behendigheid en superioriteit in handgevechten. Hij heeft een zeer nauwe band met de Homelander.

Translucent bezit het vermogen tot onzichtbaarheid en een huid zo hard als een diamant. Zijn oneerbiedigheid is cruciaal in het eerste seizoen.

Ten slotte zijn niet alle leden van The Seven duivels en sociopathisch. Wel worden ze allemaal beschouwd als beroemdheden en sekssymbolen.

De uitzondering is Starlight. Zij vertegenwoordigt een zekere naïviteit tegenover bepaalde idealen waartegen ze besluit te vechten. Haar karakter evolueert aanzienlijk door de verschillende seizoenen heen en wordt het soort traditionele heldin dat we zouden verwachten.

Andere relevante personages

Liberty of Stormfront komt maar kort voor, maar ze legt de lat extreem hoog als nazi-schurk. Ze gebruikt populisme om koste wat kost te gedijen.

Een ander relevant personage is Soldier Boy. Hij laat ons een kijkje nemen in de geschiedenis van Vought, tientallen jaren voor de gebeurtenissen die in de serie plaatsvinden. Het personage stelt ons ook in staat ons te verdiepen in de oorsprong van de Homelander, want hun overeenkomsten beginnen naar voren te komen.

Dit personage, gespeeld door Jensen Ackles, lijkt op Captain America (Marvel). Hij doet echter meer denken aan The Winter Soldier, door het gebruik van het supersoldaat-serum.

The Boys

The Boys

The Boys is een verzameling mensen die hun eigen redenen hebben om tegen Vought en zijn superhelden te zijn. De serie laat de meest menselijke (hoewel niet noodzakelijkerwijs goede) kant zien van deze groep gewone mensen.

De hoofdpersoon van de groep is William ‘Billy’ Butcher gespeeld door een fantastische Karl Urban. Soms rijst de vraag of hij een schurk is of niet. Hij is zeker zo in staat om net zo gemeen en wreed te handelen als de Homelander. Misschien is dat de reden waarom hij de leider is van The Boys. In feite voedt zijn haat tegen de leider van The Seven zijn voortdurende strijd.

Hughie Campbell Jr (vertolkt door Jack Quaid ) portretteert de archetypische good guy die zijn duistere kant verkent. Zijn karakter is vertederend en hij probeert een normale relatie met Starlight te hebben.

De personages, Kimiko (gespeeld door Karen Fukuhara), die superkrachten heeft, en Frenchie (gespeeld door Tomer Capone) vormen een stel dat een soortgelijk verleden deelt. Ze steunen elkaar onvoorwaardelijk en beschermen en verzorgen elkaar allebei.

Tenslotte is Marvin T. ‘Mother’s’ Milk (gespeeld door Laz Alonso) het personage dat staat voor verstandigheid en gezond verstand. Bij verschillende gelegenheden is hij van plan de groep te verlaten, maar doet dat nooit. Met een gecompliceerd en getekend verleden vertoont zijn persoonlijkheid de trekken van een obsessief-compulsieve stoornis.

Als je je een tijdje wilt vermaken, is The Boys zonder twijfel een goede keuze. Naarmate de afleveringen vorderen, is er een gevoel van een onvermijdelijk groeiende spanning die uiteindelijk explodeert. The Boys is zelfs zo succesvol dat het vandaag de dag de hoogst gewaardeerde serie is in de hele geschiedenis van Amazon Prime Video.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.