Thales van Miletus en zijn gedachten over het heelal

Wie zijn we? Waar komen wij vandaan? Waar gaan we naartoe? Thales van Milete, beschouwd als de grondlegger van de natuurfilosofie, was de eerste die deze vragen stelde.
Thales van Miletus en zijn gedachten over het heelal
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Estefania Grijota Duran

Laatste update: 01 februari, 2024

Thales van Miletus (ca. 624 v.Chr. – ca. 545 v.Chr.) stichtte de Ionische school van de oude Griekse denkers. Bovendien stond hij in die tijd bekend als een van de zeven wijzen. Zelfs Aristoteles zelf beschouwde Thales als de grondlegger van de natuurfilosofie. Hij was namelijk de eerste Griek die op zoek ging naar het ultieme principe van alles. Hij beschouwde dit als water.

Thales leefde in Athene. Sommige teksten suggereren dat hij werd opgeleid door een Egyptische priester. Hij hield zich intensief bezig met astronomische problemen. Hij gaf zelfs een reeks bovennatuurlijke verklaringen voor bepaalde kosmologische gebeurtenissen.

Uiteindelijk leidde zijn filosofische benadering, die inhield dat hij alles over het hemelgebeuren in twijfel trok, tot het begin van de Griekse astronomie.

De aarde

De hypotheses van Talus waren gedurfd en nieuw. De Internet Encyclopedia of Philosophy (IEP) stelt zelfs dat hij misschien wel de eerste was die astronomie bestudeerde, de eerste die zonsverduisteringen voorspelde en de eerste die de zomer- en winterzonnewenden vaststelde.

Hoewel hij geen laboratorium, geen reageerbuizen en geen instrumenten had, was hij in feite de eerste die de vragen stelde: Wie zijn wij? Waar komen we vandaan? Waar gaan we naartoe?

Laten we nu eens in de geest van deze grote filosoof, die bekend staat als “De Wijze Astronoom,” duiken. Hij heeft veel uitspraken voor ons achtergelaten om over na te denken en over te mediteren. Om na te denken over onze plaats in de oneindige ruimte van de kosmos en onze intieme relatie daarmee.

Thales zei “Water is het eerste principe van alles”

Thales zei dat we van water zijn gemaakt en dat we uit water komen. In feite was water voor hem de natuur zelf en de bron van alle dingen. Het was het oorsprongsprincipe, het begin van het universum.

In die tijd geloofde hij dat de aarde een platte schijf was die op water dreef. Verder was hij van mening dat alles uit water voortkomt en, ten slotte, dat alles weer teruggaat naar water. In feite geloofde hij dat alles in het universum gewoon een modificatie van water was.

Thales dacht dat water een unieke substantie was. In 2009 werd er een onderzoek uitgevoerd naar de aard van water met de titel “De aard van water: Thales’ arkhe.” Deze studie suggereerde dat er veel verklaringen gegeven kunnen worden over het belang van water voor levensprocessen. Thales dacht zelfs, in de traditie van Homerus, dat Oceanus en Tethys de voorvaderen van de wereld waren.

Zelfs wij mensen bestaan voor 60 procent uit water. Bovendien bestaan de hersenen voor 70 procent uit water, het bloed voor 80 procent en de longen voor 90 procent.

“De ruimte is het grootste wat er is, want het bevat alle dingen”

Thales dacht misschien niet per se dat de ruimte oneindig was. Hij was echter wel van mening dat het alles bevatte. Thales probeerde de structuur van het universum op een logische manier uit te leggen. Hij gaf aan hoe ver de aarde verwijderd was van andere hemellichamen zoals de maan, zon en sterren. Om dit te doen, gebruikte hij de Babylonische wetenschap.

Veel van zijn gedachten waren echter verkeerd. In feite beschouwde hij het universum in omgekeerde volgorde. Want hij beweerde dat de zon verder weg stond dan andere sterren.

“Isoleer jezelf in je innerlijke wereld en denk na over het systeem van het universum”

In overeenstemming met eerdere denklijnen stelde Thales voor dat we naar binnen zouden kijken. In feite zouden we moeten nadenken over wie we zijn, of wat we willen zijn in relatie tot het enorme en onmetelijke universum waarin we leven.

Want als we als mensen niet in staat zijn om de omvang en leeftijd van de kosmos te bevatten, waar denken we dan dat het minuscule huis dat we Aarde noemen in past? Inderdaad, waar zijn wij te midden van zo’n immensiteit en eeuwigheid? Als je hierover nadenkt, lijken je gebruikelijke dagelijkse zorgen belachelijk. Carl Sagan heeft dit bevestigd.

Thales zei: “God is de oudste van alle dingen, want hij is niet geboren”

Deze uitspraak van Thales gaat over de schepping van het universum en de oorsprong van alles. Zoals het IEP suggereert, was Thales van mening dat alle dingen vervuld zijn van God. Het IEP stelt dat Aristoteles beweerde:

“Ook Thales lijkt, te oordelen naar wat er over zijn opvattingen is opgetekend, te veronderstellen dat de ziel in zekere zin de oorzaak van beweging is, omdat hij zegt dat een steen [magneet, of lodestone] een ziel heeft omdat deze beweging veroorzaakt in ijzer. Sommigen denken dat de ziel het hele universum doordringt, vanwaar misschien Thales’ opvatting kwam dat alles vol goden is.”


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • The Nature of Water. De Santo NG, Bisaccia C, Bilancio G, Romano M, Cirillo M. The nature of water: Thales’ arkhe. J Nephrol. 2009 Nov-Dec;22 Suppl 14:98-102. PMID: 20013740.

  • Internet Encyclopedia of Philosophy (IEP)

  • Divulgamat: Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia, uptc.edu.co 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.