Terugkeren naar het leven na een trauma
Auto-ongelukken, vliegtuigcrashes, levensbedreigende natuurrampen zoals orkanen en aardbevingen, vreselijke dingen zoals verkrachtingen en ontvoeringen… Al deze situaties hebben iets gemeen: ze kunnen veranderen in langdurige, invaliderende trauma’s voor mensen die erdoorheen gaan. Maar hoe kunnen we na een trauma terugkeren naar het leven?
De pijn van elke situatie hangt af van de persoonlijkheid en omstandigheden van elke persoon. Terwijl voor sommigen een bepaalde gebeurtenis een grote schok kan zijn, zal voor anderen dezelfde gebeurtenis geen groot probleem en snel vergeten zijn. Wat kan er gedaan worden om te voorkomen dat trauma’s ons verlammen? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we verder gaan?
Kunnen traumatische ervaringen onze persoonlijkheid veranderen?
Na een trauma zijn er vaak aanzienlijke veranderingen in de persoonlijkheid en het leven van de persoon. De effecten kunnen zelfs vele jaren na het incident worden waargenomen. Aan de ene kant doen ze veel moeite voor een persoon om zich aan te passen. Aan de andere kant eisen ze ook een aanpassing van hun vaardigheden en middelen. Dit alles betekent dat er ook toekomstige uitdagingen zullen zijn.
Soms maken deze aanpassingen de persoon assertiever of beter in zelfbeheersing. Maar in andere gevallen zorgen ze ervoor dat de persoon zich onzeker en kwetsbaar voelt, wat het moeilijk maakt om na een trauma terug te keren naar het leven. Bovendien kan een trauma nutteloze en eigenlijk schadelijke manieren om ermee om te gaan veroorzaken.
Gendergeweld beïnvloedt meestal de persoonlijkheid van het slachtoffer. Vrouwen, transgenders en andere slachtoffers van gendergeweld worden voortdurend blootgesteld aan mogelijk traumatische situaties. Het kan traumatisch zijn wanneer hun partner tegen hen schreeuwt, hen slaat, lastigvalt en vernedert. Ze kunnen alleen rust vinden als hun partner het huis verlaat.
Misbruik zal ongetwijfeld een stempel drukken op hun persoonlijkheid. Naast fysieke verwondingen kunnen psychische aanvallen de dader de controle over hun slachtoffer geven. Slachtoffers kunnen hun eigen beslissingen beginnen te betwijfelen.
Laten we een ander voorbeeld geven. Na een vliegtuigcrash moeten overlevende passagiers een nieuw soort leven onder ogen zien. Ze moeten het trauma accepteren van het verliezen van geliefden of het nu te maken krijgen met ernstige, chronische verwondingen.
Ze zullen meer geneigd zijn om nieuwe angsten te ontwikkelen in de maanden of jaren na een trauma (vliegangst, claustrofobie of sociale angst). Of ze kunnen een obsessieve stoornis ontwikkelen. Zoals je ziet, kan het leven na een trauma overweldigend zijn.
We verminderen de impact van traumatische ervaringen wanneer we ze luchten
Voor de leeftijd van 6 zijn traumatische ervaringen bijna permanent als ze niet worden behandeld. Waarom? Omdat ze gefixeerd raken op het bewustzijn en het onderbewustzijn. Dat is waarom het zo belangrijk is om de basis te kennen van wat je wel en niet zou moeten doen in extreme situaties zoals deze.
In het geval van noodsituaties of rampen mag je de eerste zes uren na de crisis niet slapen. Dromen spelen een belangrijke rol bij het versterken van herinneringen. Het is dus beter om wakker of bezig te blijven om de herinnering van schokkende of traumatische beelden te voorkomen.
Hoewel de getroffenen willen gaan liggen of rusten, moeten we ze die zes uur niet in slaap laten vallen. Het is ook geen goed idee om slaappillen te gebruiken. Laat hun slaap gewoon natuurlijk zijn.
Jezelf helpen na een trauma
Zoals we al hebben gezegd is de reactie op traumatische gebeurtenissen voor iedereen anders. Daarom is het voor specialisten van cruciaal belang om te begrijpen dat er meerdere symptomen zijn. Ze zijn allemaal even acceptabel en elke persoon moet individueel en privé worden behandeld.
Ten eerste, om terug te keren naar het leven na een trauma, raden we je aan in een dagelijkse routine te stappen en niet van de ene op de andere dag de gewoonten te veranderen. Ren niet weg van plaatsen of mensen die je aan het trauma herinneren. Praat in plaats daarvan met een professional over hoe deze dingen je storen.
De eerste stap hiervoor is om te herkennen dat we niet alles kunnen controleren wat er om ons heen gebeurt. Maar je moet ook proberen jezelf niet bloot te stellen aan meer stressvolle momenten of gebeurtenissen. Probeer slechte gevoelens te verminderen door deel te nemen aan recreatieve activiteiten, uit te rusten en rustig conflicten op te lossen.
Praten over hoe je je voelt is een heel belangrijk onderdeel van het proces
Tot slot, leun op je dierbaren. Het zal altijd goed zijn om je emoties te uiten, te identificeren wat pijn veroorzaakt, het onder woorden te brengen en het een voor- en achternaam te geven.
Bedenk hoe iets makkelijker kan worden geconfronteerd als we weten wat dat iets is. Het zal ook gemakkelijker zijn voor anderen om te helpen wanneer ze weten wat dat iets is. Laten we niet alleen kijken naar de emoties of het object dat ze afzonderlijk veroorzaakt, maar ook naar de rode draad die beide dingen verenigt.
Het lijkt misschien te simpel. Maar alleen door het anderen te vertellen kunnen we een goed deel van de veiligheid vinden die we zijn kwijtgeraakt. Vooral wanneer anderen de logica erachter accepteren en begrijpen.
We vinden verlichting in het vertellen of schrijven van een geheim. Beide zijn hulpmiddelen voor zelfkennis en zelftherapie en dragen op een positieve manier bij aan het overwinnen van de situatie en het terugkeren naar het leven na een trauma. In feite kan het niet integreren van traumatische, negatieve of storende gebeurtenissen in ons persoonlijke verhaal zeer ernstige dissociatieproblemen veroorzaken.
Posttraumatische stress
Na een traumatische gebeurtenis kan een persoon zich er evenwel gedefinieerd door voelen. Ze kunnen het gevoel hebben dat het alles besmet, zowel binnen als buiten. Als er dan problemen verergeren kan dit een geval van posttraumatische stressstoornis zijn. Dit is wanneer we massaal acute stress hebben met effecten die jaren kunnen duren, zelfs voor het leven.
Het is gebruikelijk dat mensen het trauma opnieuw beleven in de vorm van flashbacks. Het komt ook vaak voor dat je slaapproblemen hebt of dat je je emotieloos voelt. Of deze symptomen chronisch worden, hangt af van de intensiteit of ernst van de gebeurtenis. Vergeet ook niet dat stress kan oplopen. Met andere woorden, elke stressvolle gebeurtenis die optreedt na het trauma kan angst veroorzaken.
Niemand is veilig voor traumatische, onverwachte situaties. In ieder geval moet je altijd naar een professional gaan. Dit helpt je niet alleen om vooruit te komen, maar geeft je ook de hulpmiddelen die je nodig hebt om na een trauma terug te keren naar het leven.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Kinzie, J. D. (2015). Post-Traumatic Stress Disorder. In International Encyclopedia of the Social & Behavioral Sciences: Second Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-08-097086-8.27051-7
- Dutton, M. A., & Greene, R. (2010). Resilience and crime victimization. Journal of Traumatic Stress. https://doi.org/10.1002/jts.20510
- Network, N. C. T. S. (2008). How to implement trauma-focused cognitive behavioral therapy. Child and Adolescent Mental Health. https://doi.org/10.1111/1475-3588.00051