Acht tekenen die je vertellen dat je te veel denkt

Te veel nadenken heeft zowel fysieke als mentale gevolgen. Toch ben je je vaak niet bewust van deze gewoonte. Hier kun je leren hoe je het kunt identificeren.
Acht tekenen die je vertellen dat je te veel denkt
María Betancur

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Betancur.

Laatste update: 09 september, 2023

Je denkt de hele tijd, bij alles wat je doet. Bovendien kunnen je gedachten je storen met hun voortdurende aanwezigheid. Je kunt je zelfs afvragen of het normaal is dat je je er zo door achtervolgd voelt. Ze zijn een hardnekkige interne stem die echt storend kan worden. Daardoor voel je je extreem ongemakkelijk als je te veel denkt.

In dit artikel leer je hoe je gedachten werken, samen met de tekenen die erop wijzen dat ze overmatig zijn of de controle over je mentale leven beginnen over te nemen, wat je schade zou kunnen berokkenen.

Peinzende vrouw

Hoe werken gedachten?

Om te beginnen is het belangrijk dat je een beetje weet hoe je gedachten werken. Onthoud dat hoe je denkt je emoties, gevoelens en gedragingen beïnvloedt.

Gedachten zijn de inhoud van je mentale processen die in je hersenen plaatsvinden. Ze kunnen vrijwillig of onvrijwillig zijn. Het zijn ideeën, overtuigingen en herinneringen die op elkaar inwerken. Hun inhoud kan positief of negatief zijn. Soms genereren ze veel mentale activiteit, met een verbruik van energie en de slijtage die dat met zich meebrengt.

Deze processen kunnen manieren van denken genereren zoals piekeren, zorgen maken of obsessies.

Ruminatie produceert herhaalde gedachten over de problemen die je hebt, je verleden en je mislukkingen. Als gevolg daarvan weerhoudt het je er vaak van om een oplossing in praktijk te brengen.

Piekeren verwijst naar een aaneenschakeling van negatieve gedachten die een poging vormen om een mentale oplossing te bieden voor een probleem dat te maken heeft met angst, toekomstige gebeurtenissen en mogelijke bedreigingen.

Obsessieve gedachten ontstaan op een indringende manier en ze veroorzaken ongemak als je gelooft dat ze echt zijn. Hierdoor fixeer je je op hetzelfde idee.

Deze drie manieren van denken zijn allemaal verschillend. Toch zijn ze allemaal hardnekkig en veroorzaken ze moeilijkheden op persoonlijk niveau. Ze beïnvloeden vooral je concentratievermogen. Zoals je kunt zien, kan te veel denken dus leiden tot piekeren, rumineren en obsessie.

Tekenen die aangeven dat je te veel denkt

Hier zijn acht basissignalen die je kunnen vertellen of je gedachten uit de hand lopen. Als je ze herkent, kun je emotionele problemen voorkomen:

  • Constante negatieve gedachten over jezelf, de wereld of anderen die snel en automatisch verschijnen.
  • Gedachten die niet stoppen, zelfs niet voor even, of zorgen die je niet opzij kunt zetten.
  • Je inbeelden dat het ergste gaat gebeuren.
  • Problemen doornemen en situaties overdenken.
  • Gesprekken vaak herhalen in je hoofd.
  • Voortdurend denken aan problemen uit het verleden of mogelijke mislukkingen.
  • Je gedachten als een zware last ervaren. Hierdoor voel je je moe of ongeduldig.
  • Moeite hebben met inslapen, last hebben van slapeloosheid of ‘s nachts wakker worden door je gedachten.
Overdenkende vrouw

Een cyclus van ongemak

Als je goed naar deze signalen kijkt, zul je zien dat als je te veel denkt, je in een cyclus terechtkomt die ongemak veroorzaakt. Je bekijkt namelijk voortdurend situaties, hun oorzaken en zelfs hun gevolgen, waarbij je vaak je aandacht richt op wat er fout gaat en wat je ervan weerhoudt om onderscheid te maken tussen situaties die binnen en buiten je controle vallen.

Als je naar deze tekenen kijkt, zul je merken dat veel van deze tekenen een uiting zijn van piekeren, zorgen (Spaanse link) of obsessie.

Overdenken kan een indicator zijn van problemen met het oplossen van je problemen. In die zin denk je erover na, maar ga je er niet mee om. Door ze niet aan te pakken en geen actie te ondernemen, los je ze niet op. Je verspilt alleen maar mentale energie.

Het is belangrijk dat je deze tekenen op tijd herkent, want repetitieve negatieve gedachten kunnen de oorsprong zijn van verschillende psychologische problemen. Bijvoorbeeld angst- of stemmingsstoornissen.

Het hebben van dit soort gedachten hoeft echter niet te betekenen dat je aan een psychische aandoening lijdt. Desalniettemin, als je het gevoel hebt dat ze je emoties of gedrag ernstig beïnvloeden, kun je altijd professionele hulp zoeken.

Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat iedereen denkt over zijn problemen of de situaties waarin hij zich bevindt. Er ontstaat echter een probleem als je op een onbeperkte of buitensporige manier herkauwt of piekert, zelfs als de situatie al is opgelost.

Of wanneer je geobsedeerd raakt door een onderwerp dat gewoon niet relevant is en dat geen enkel gevaar voor je oplevert. Een situatie waar je, als je er realistisch naar kijkt, geen objectieve reden voor kunt vinden om je zorgen over te maken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • González, M., Ibáñez, I., Barrera, A. (2017) Rumiación, preocupación y orientación negativa al problema: procesos transdiagnósticos de los trastornos de ansiedad, de la conducta alimentaria y del estado de ánimo. Acta colombiana de psicología 20 (2), 30-41
  • Guías de autoayuda. Aprenda a controlar sus pensamientos ansiosos. Servicio Andaluz de salud.
  • Resnik, P. Mi cabeza no para. Qué es el trastorno de ansiedad generalizada. Ediciones B. Penguin random house, grupo editorial.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.