Tekenen dat hij je leuk vindt maar het niet wil toegeven

Betekenen die zijdelingse blikken iets? Schrijft hij je vaak omdat hij spraakzaam is of omdat hij in je geïnteresseerd is? Laten we de twijfels wegnemen.
Tekenen dat hij je leuk vindt maar het niet wil toegeven
Sara González Juárez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sara González Juárez.

Laatste update: 24 maart, 2024

Als verlegenheid toeslaat op de fronten van een potentiële romance, is het moeilijk om zonder verbale aanwijzingen zeker te weten of iemand je leuk vindt, zelfs als ze het niet willen toegeven. Vragen of een aanzoek doen veroorzaakt meestal veel verlegenheid, angst of zelfs bezorgdheid, dus veel mensen maken heel kleine benaderingen totdat ze zeker “ja” weten.

Is het mogelijk om aanwijzingen te beschrijven die onthullen of ze je leuk vinden? Niet echt, want iedereen gaat op zijn eigen manier om met zijn emoties en acties. Er zijn echter een aantal zeer waarschijnlijke aanwijzingen waarmee je rekening kunt houden om dit mysterie op te lossen. Laten we ze leren kennen.

Ontdek met deze tekenen of die persoon die niet wil toegeven je leuk vindt

De subtiliteiten van aantrekkingskracht zijn te vinden in alle alledaagse handelingen: een blik, een streling, zelfs een glimlach die niet verder gaat dan de mondhoeken. Allemaal samen kunnen ze ons een algemeen idee geven van wat die persoon voor ons voelt, maar we moeten wel weten hoe we ze kunnen herkennen. Laten we eens kijken naar de meestvoorkomende.

1. Toon nervositeit als je aanwezig bent

Paradoxaal genoeg gaan aantrekkingskracht en angst hand in hand. Zoals blijkt uit een publicatie in Adaptief menselijk gedrag e n fysiologie (Engelse link) treden er een aantal fysiologische en gedragsmatige reacties op wanneer je iemand voor het eerst ontmoet die als zeer aantrekkelijk wordt beschouwd, bijvoorbeeld blozen, rusteloosheid, hartkloppingen.

Al deze reacties worden gedeeld met angsttoestanden. Als je nerveuze reacties bij de ander opmerkt, zoals het afwenden van je blik, nerveus lachen of het verheffen van je stem, is het dus mogelijk dat ze je leuk vinden.

2. Ze imiteren je

Er is een onbewust mechanisme dat je aanmoedigt om houdingen, gebaren of de manier van spreken te kopiëren van de persoon tot wie je je aangetrokken voelt. Dit werd getest in een speeddating experiment en gepubliceerd op Sociale Invloed (Engelse link).

Als je dus merkt dat de ander een gebaar van jou overneemt of verbale uitdrukkingen begint te gebruiken die jij vaak gebruikt, kan dat een teken zijn dat hij of zij je leuk vindt, zelfs als hij of zij dat niet wil toegeven. Er is op zijn minst sprake van interesse en genegenheid.

3. Maakt vaak oogcontact

Er zijn mensen wiens afgewende blik duidt op interesse, er zijn er ook die het tegenovergestelde doen: je ogen opzoeken. Als je de kans hebt om het op te merken, kun je ook bepalen of hun ogen zich verwijden, wat een duidelijk teken van aantrekkingskracht is.

Of een persoon je blik ontwijkt of opzoekt, hangt af van veel variabelen, zoals hun verlegenheid, de intensiteit van hun aantrekkingskracht tot jou of hun emotionele managementstrategieën.

4. Zijn houding is op jou gericht

Naar de gesprekspartner toe leunen is een onbewust gebaar dat duidt op interesse in hem en in wat hij zegt. Deze benadering vergemakkelijkt de waarneming, zodat je hem/haar beter kunt horen, details in zijn/haar non-verbale taal kunt detecteren, enzovoort. Als de andere persoon zich naar je toe draait als je interactie hebt, toon je dus interesse.

5. Initieer interacties

Iemand die gevoelens voor je heeft, zal niet alleen door fysieke aantrekkingskracht worden bewogen: het is zeer waarschijnlijk dat hij/zij zal vragen om je te zien, geïnteresseerd in je zal zijn of met je zal praten na een periode van geen contact.

Dit is, zolang het geen pressiemiddel is, een goed teken dat ze je leuk vinden, omdat het een oprechte interesse impliceert om je te leren kennen en de kans op verdere intimiteit aanmoedigt.

6. Heeft een voorkeur voor jou in groepen

Het is niet ongewoon dat twee mensen die elkaar leuk vinden zich uiteindelijk afzonderen van de rest van hun groep om samen te praten of tijd door te brengen. Als deze persoon dus de neiging heeft om je op te zoeken om alleen met je te kletsen in het midden van een feestje, een groep of een druk gesprek, dan heb je te maken met een van de tekenen dat hij je leuk vindt.

7. Ze poetsen “toevallig” tegen je aan

Een andere van de onbewuste impulsen die je hebt als je je tot iemand aangetrokken voelt, is het initiëren van lichamelijk contact.

Een borstel in het voorbijgaan, een hand op de rug om een plaatsje te vragen, een tikje op de schouder… deze kleine aanrakingen zijn op zijn minst tekenen van vertrouwen. Bovenop al het bovenstaande kan het nog een teken zijn dat deze persoon zich tot je aangetrokken voelt.

8. Hun glimlach verdwijnt niet

Het is simpel: als ze gevoelens voor je hebben, kunnen ze niet stoppen met glimlachen. Je zult merken dat het natuurlijk is, dat ze gewoon blij zijn om bij je in de buurt te zijn. Dit, of het nu romantische liefde is of niet, is altijd iets om te waarderen en dankbaar voor te zijn.

9. Zoek overeenkomsten tussen jullie twee

Iemand die je leuk vindt, zal meer aandacht besteden aan de punten die hij of zij met je gemeen heeft. Hij of zij zal ze waarschijnlijk aanwijzen, op zoek naar jouw medeplichtigheid.

10. Hij reageert snel als je schrijft

Heb je ooit vreugde gevoeld als je crush je een berichtje stuurt? Als hij net zo snel reageert als jij, dan deelt hij jouw interesse om te praten en contact te houden.

11. Complimenten geven

Als het iemand is die niet te verlegen is, zal hij je waarschijnlijk complimenten geven. Het gaat er niet alleen om jou een plezier te doen, het gaat erom te laten zien welke aspecten van jou die persoon plezier doen.

12. Beschermt je

Hoewel dit punt met zorg moet worden genomen zodat het niet omslaat in bezitterigheid, is iemand die acties onderneemt om jou te behoeden voor lijden een duidelijk teken dat hij of zij om je geeft. Het is goed dat iemand anders je veilig wil houden, zolang hij of zij dat maar doet zonder inbreuk te maken op je privacy.

13. Je voelt je jaloers als iemand anders in jou geïnteresseerd is

Jaloezie bij koppels

Jaloezie is een natuurlijk gevoel. Wat je echter zal vertellen of het de moeite waard is om deze persoon in je leven te laten, is hoe hij of zij ermee omgaat. Bezitterig of agressief gedrag is niet tolereerbaar.

14. Wil je voorstellen aan zijn sociale kring of de jouwe ontmoeten

De vreugde om een speciaal persoon voor te stellen aan mensen van wie je houdt is iets dat ons allemaal overkomt. Dus als hij je vrienden wil ontmoeten of je in zijn groepen wil opnemen, is dat omdat hij wil dat je deel uitmaakt van zijn intiemste leven.

15. Verleng gesprekken

Als gesprekken interessant zijn en er een klik is, is het moeilijk om te stoppen. Als die persoon echt geniet van je gezelschap en het gesprek, is het normaal dat hij of zij ermee door wil gaan en gespreksonderwerpen aan de orde wil blijven stellen.

16. Lacht vaker

Aantrekkingskracht kan ervoor zorgen dat grappen en opmerkingen grappiger overkomen, omdat er een onbewuste component van zelfgenoegzaamheid aan is toegevoegd (Engelse link). Dus als je ziet dat hij meer met jou lacht dan met anderen (of dat hij vaker en krachtiger lacht), kan dit een van de tekenen zijn dat hij je leuk vindt, zelfs als hij dat niet wil toegeven.

17. Andere mensen vertellen je dat ze je leuk vinden

Hoewel de resultaten nog schetsmatig zijn, zijn onderzoeken zoals die gepubliceerd in het tijdschrift Huidige psychologie (Engelse link) melden dat waarnemers van buitenaf het meestal bij het juiste eind hebben als het gaat om het herkennen van tekenen van aantrekkingskracht tussen twee mensen.

Dus als je dierbaren je vertellen dat die persoon je leuk vindt, kan het geen kwaad om rekening te houden met hun mening.

18. Zorg voor je fysieke verschijning

Hoewel aantrekkingskracht verder gaat dan lichaamsbeeld, valt niet te ontkennen dat het er effect op heeft. Het verbeteren van het fysieke uiterlijk (make-up, mooie kleren, kapsels, parfums, etc.) maakt deel uit van het vertoongedrag bij flirten, zoals gerapporteerd in een publicatie in Perspectieven op gedragswetensc hap (Engelse link).

19. Ze zijn geïnteresseerd in jouw mening over hun persoon

Als iemand zich tot je aangetrokken voelt, is hij waarschijnlijk erg geïnteresseerd in of je dat ook bent. Daarom zullen ze veel aandacht besteden aan je complimenten en, in het algemeen, je manieren om waardering (of romantische interesse) te tonen. Dit kan een van die verklikkerlichten zijn dat hij je echt leuk vindt, maar het niet wil toegeven.

20. Hij flirt met je

Soms brengt aantrekkingskracht bepaald verkeringsgedrag naar boven dat onbewust is, maar van buitenaf gemakkelijk te herkennen. Een hint bijvoorbeeld, of een knipoog.

Het belang van het niet gebruiken van hints als een vorm van druk

Als ze de enige manier worden om een relatie te beginnen, is het probleem met de signalen die worden gebruikt door iemand die je leuk vindt en dat niet wil toegeven, de mogelijkheid om de afwijzing te negeren onder het mom van verkeerde interpretatie. Aan de andere kant, als de “nee” verbaal wordt uitgesproken, krabbel je terug en voorkom je negatieve gevolgen.

Daarom is het belangrijk om, wanneer je twijfels hebt, moed te hebben en de situatie op tafel te leggen. Dit zal je niet alleen de informatie geven die je nodig hebt (en misschien een relatie initiëren), maar zal er ook voor zorgen dat je de ander niet ongemakkelijk maakt. Respect en instemming vereisen soms een beetje verlegenheid, maar het is altijd de moeite waard.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.