Zeven tekenen dat het tijd is om je baan op te zeggen

Heb je ooit overwogen je baan op te zeggen? Weet je hoe je kunt zeggen of het wel of niet verstandig is om dat te doen? In dit artikel vertellen we het je.
Zeven tekenen dat het tijd is om je baan op te zeggen

Laatste update: 02 augustus, 2022

Er zijn meestal een aantal implicaties betrokken bij de beslissing om je baan op te zeggen, dus het is een onderwerp dat enige bezinning verdient. Elke analyse moet echter gebeuren vanuit een neutrale emotionele toestand, ook al is het vaak een behoorlijk emotioneel proces.

Het is belangrijk dat je de tekenen leert lezen dat het tijd is om je baan op te zeggen. Als je echt denkt dat de tijd gekomen is om ontslag te nemen, moet je het niet uitstellen. Hoewel je een gevoel van angst kunt voelen door onzekerheid, moet je, als er goede redenen achter je besluit staan, toch doorgaan en ontslag nemen.

Anderzijds kun je zin hebben om ontslag te nemen, maar inzien dat het daarvoor eigenlijk niet het juiste moment is, omdat de kosten te hoog zouden zijn.

Laten we ter verduidelijking eens kijken wat de tekenen zijn die je vertellen dat het tijd is om ontslag te nemen.

Er is een verschil tussen opgeven en weten wanneer je er genoeg van hebt.

-Anoniem-

Zeven tekenen dat het tijd is om je baan op te zeggen

1. Je voelt je verveeld

De meeste werkactiviteiten omvatten verschillende taken die werknemers niet leuk vinden. Dit veroorzaakt vaak verveling of demotivatie.

Als je je echter voortdurend zo voelt ten aanzien van vrijwel al je taken, kan het tijd zijn om na te denken over stoppen met je werk.

Verveelde vrouw
Je afwijzing kan zich heel goed vertalen in demotivatie en als dat het geval is, moet je het over een andere boeg gooien.

Als het gevoel van demotivatie en verveling op het werk voortdurend aanwezig is, moet stoppen met werken overwogen worden.

2. Je maakt je zorgen over je salaris

De vergoeding die je voor je werk krijgt beantwoordt zelden aan je aspiraties. Het is inderdaad een merkwaardig feit, maar je bent geneigd je heel snel aan te passen aan positieve veranderingen. Zo is de motivatie of blijdschap als je een loonsverhoging krijgt meestal vrij kortstondig. Anderzijds heeft het ongemak dat je voelt omdat je geen passende vergoeding krijgt de neiging veel langer aan te houden.

Als je salaris je vaak zorgen baart en je ongemak veroorzaakt, kan het zijn dat je aan verandering toe bent. In principe zou het gepast zijn om een loonsverhoging te vragen. Krijg je die niet, dan is het tijd om naar andere werkalternatieven te zoeken.

3. Er is spanning tussen jou en je baas

Er is vaak een marge van spanning tussen bazen en werknemers, vooral in conflictsituaties. In feite kunnen sommige meningsverschillen zelfs gezond zijn binnen de organisatiedynamiek. Dit kan voor beide partijen tot positieve veranderingen leiden.

Maar als de spanning extreem hoog oploopt, tot het punt waarop het persoonlijk wordt, is dat een andere zaak. Als er sprake is van grof gedrag, vervolging, of gebrek aan respect, is het belangrijk een andere baan te zoeken. Omstandigheden als deze rechtvaardigen zeker stoppen.

4. Je hebt het gevoel dat er geen toekomst is

Een doorslaggevende factor voor je motivatie en je gevoel bij je baan te horen is de overtuiging dat je goede prestaties zaadjes voor de toekomst zullen zaaien. Inderdaad hebben alle gezonde organisaties stimulerings- of promotieplannen.

Als je dus het gevoel hebt dat je inspanningen niet gewaardeerd worden of dat er geen kans is om je verder te ontwikkelen in wat je doet, kan het tijd zijn om ontslag te nemen. Anders beweeg je je misschien alleen maar in de richting van conformiteit en stagnatie.

5. Je werk veroorzaakt persoonlijke problemen

Verslechtering in je persoonlijk leven door je werk is een teken dat het helemaal niet goed gaat. Het kan duidelijk zijn in lichamelijke aspecten, zoals je gezondheid of je uiterlijk. Dat komt omdat voortdurende werkstress lichamelijke ongemakken frequenter maakt, wat vaak tot uiting komt in zelfzorg.

Verder kan een ontoereikende baan je een emotioneel wrak maken. Je voelt voortdurende woede, isolement, en gevoelens van hopeloosheid. Als dit het geval is, is het tijd om verder te gaan.

6. Je opties zijn uitgeput

Het is uiterst belangrijk dat je, voordat je de beslissing neemt om je baan op te zeggen, alle mogelijke alternatieve opties hebt uitgeput. Dit betekent, dat je niet alleen de bestaande problemen moet opsporen, maar ook moet proberen ze op te lossen.

Als je dit gedaan hebt en er is nog steeds niets veranderd, is het duidelijk tijd om een andere weg in te slaan. Indien je dat niet doet, is dat een daad tegen je eigen welzijn en creëer je een troosteloze toekomst voor jezelf.

Bezorgde man
Als stoppen met je baan een optie is, wil je misschien mogelijke alternatieven onderzoeken.

7. Je hebt een plan B

Idealiter heb je, voordat je je baan opzegt, een plan B. Met andere woorden, een concrete optie om nieuwe inkomsten te genereren. Dat kan een nieuwe zaak of een andere baan zijn, maar je moet op z’n minst wat financiële steun hebben om niet in een vacuüm te vallen.

Als alle tekenen erop wijzen dat het tijd is om te stoppen, moet je altijd proberen dat op een zo hartelijk mogelijke manier te doen. Plan hoe en wanneer je zult stoppen. Hoewel het misschien een beslissing is zonder garantie op succes, zal het toch beter zijn dan te blijven en een destructieve situatie aan te wakkeren.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • García, J. I. U. (2008). La remuneración del trabajo. Universidad Catolica Andres.
  • Rivas, A. M. (2006). El empleo o la vida: Perder el empleo para conservar la vida o renunciar a la vida para conservar el empleo ¿de qué conciliación hablamos? AIBR. Revista de Antropología Iberoamericana, 1(3), 361-368.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.