Te veel nadenken: is dit slecht?

Te veel nadenken: is dit slecht?

Laatste update: 04 maart, 2017

Denk ik te veel na? Heb je jezelf deze vraag ooit gesteld? Als je nu ‘ja’ knikt, dan heb je gelijk, je denkt te veel na. Maar maak je geen zorgen, ik doe het ook. Het is zelfs zo dat bijna iedereen dit doet. De kwestie die we vandaag echter gaan oplossen is: is het goed om te veel na te denken?

Vaak genoeg zorgt het herkauwen van een gedachte ervoor dat we ons melancholisch voelen. Het leidt tot obsessies, fobieën, depressies en uiteindelijk tot gevoelens en passies die ons er soms van kunnen weerhouden om alles te doen wat we willen doen. Stel je eens voor dat jouw vraag een zaadje is. De vraag zou kunnen groeien en vele malen groter kunnen worden, steeds weer ontkiemen en nieuwe vertakkingen krijgen, wat maar door blijft gaan totdat wij stoppen met erover nadenken. Het put de geest volledig uit en kan zelfs hoofdpijn of migraine opwekken.

Te veel nadenken is niet alleen vermoeiend, het zorgt ook voor andere ongemakken. Heb je jezelf er weleens van weerhouden iets te doen omdat je er te lang over had nagedacht? Heb je weleens nagedacht over wat je tegen iemand had gezegd als je de tijd had gehad om erover na te denken? Treinen rijden voorbij en als je niet oppast, zou je die van jou weleens kunnen missen.

Zoals we allemaal weten, zal er weer een nieuwe trein voorbijkomen zolang we maar op hetzelfde station blijven wachten, maar we kunnen niet altijd gewoon maar dezelfde fout blijven maken. Als je iets niet gedaan hebt omdat je overspoeld werd door twijfels die je gedachten overnamen, dan is de kans ontzettend groot dat je de volgende keer weer precies hetzelfde zult doen. En kansen houden zich niet aan een vast schema zoals een trein dit doet. We weten niet wanneer de volgende kans zich zal voordoen.

Elk gif heeft een tegengif. Voltaire zei: “Een verzameling gedachten moet een morele apotheek zijn, waar men geneesmiddelen tegen alle kwalen kan vinden.” Zoals je weet wordt tegengif altijd gemaakt van gif, maar als we niet de juiste dosis gebruiken en hier te ver in doorschieten, zullen we niet beter worden. Sterker nog, wat dan gebeurt, is compleet het tegenovergestelde.

Als we het willen vermijden, dan kunnen we dit. We kunnen bijvoorbeeld andere dingen beginnen te doen, waardoor we afstand nemen van de gedachte die ons achtervolgt: een sport beoefenen, muziek luisteren, naar de film gaan…

Tot slot bied ik jou een geweldige methode: meditatie. In tegenstelling tot wat in het westen vaak gedacht wordt, impliceert mediteren niet gewoon maar dat je gaat zitten en een potje gaat nadenken. Integendeel, meditatie impliceert juist dat je nergens aan denkt, dat je je geest leeg maakt, als een leeg vel papier. Laat jezelf leiden door je gedachten, maar laat ze niet de controle overnemen.

Wij zijn de meesters over ons leven en we zouden er op de best mogelijke manier gebruik van moeten maken. Jezelf ontdoen van negatieve gedachten zal niet alleen in jouw voordeel zijn, maar ook in dat van je vrienden, kennissen en naaste familieleden. Heb jij nog meer methoden om negatieve en irrationele gedachten te vermijden? We horen er graag over op onze Facebook-pagina.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.