Te afhankelijk zijn van liefde

Liefde voedt, voegt toe en verrijkt. Liefde is vrijheid. Wees daarom voorzichtig als je merkt dat je in paniek raakt bij de gedachte aan een breuk. Het kan zijn dat je emotioneel te afhankelijk bent.
Te afhankelijk zijn van liefde
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 14 september, 2023

Als je een relatie begint, lijkt alles ineens zinvol. Het leven krijgt een heldere kleur en je voelt je echt voldaan. Als je weet dat je geliefd, gewenst en gesteund wordt door een ander, voel je je inderdaad extatisch. Maar juist daardoor word je vaak afhankelijk van liefde.

Als je geen vaste grondslagen hebt over wie je bent en wat je verdient, kun je gemakkelijk verslaafd raken aan de betekenis die je partner je geeft door van je te houden. “Zonder jou ben ik niets”, een zin die je zo vaak hoort in romantische liedjes en films, en die helaas vaak echt is.

Want veel mensen hebben echt het gevoel dat alleen de aanwezigheid van een partner hen geldig en belangrijk maakt. Maar kun je je voorstellen welke ernstige gevolgen dit heeft op psychologisch niveau?

Man kust vrouw

De oorsprong van afhankelijkheid

Het geloof dat we nog een ‘wederhelft’ hebben, zit diep in ons ingebakken. Het is het idee dat je een ander nodig hebt om je compleet te maken. Daarom voel je je leeg, ontevreden en waardeloos als je geen partner hebt. In deze omstandigheden kan iemand ontmoeten en een emotionele band opbouwen de oplossing voor al je problemen lijken.

Plotseling voel je je belangrijk, gewaardeerd, gewenst en nodig. Een cascade van neurotransmitters wordt in je lichaam geactiveerd die je overspoelt met gelukkige gevoelens. Blijdschap verblindt en bindt je. Maar naarmate de relatie vordert, begin je meestal bepaalde aspecten van je partner op te merken die niet zo positief zijn.

Je kunt bijvoorbeeld karaktertrekken en gedrag ontdekken die eerder verborgen waren en die je niet leuk vindt. Maar wie zou deze staat van euforie en tevredenheid opgeven om terug te keren naar eenzaamheid? Bijgevolg ga je verder en tolereer je gedrag dat je schaadt (Spaanse link) of dat niet past bij je eigen waarden.

Je staat toe dat je relatie je verwijdert van je hobby’s, je vriendschappen en je familiale omgeving. Je geeft er zelfs zo’n absolute prioriteit aan dat je uiteindelijk zelfs afstand neemt van jezelf. Wanneer je dan uit de relatie wilt stappen, of wanneer je partner de relatie beëindigt, heb je niets meer over.

Hoe voorkom je dat je afhankelijk bent van de liefde

Zoals we al zeiden, moet je een solide basis leggen om te voorkomen dat je afhankelijk bent van de liefde. Het zal je verzekering zijn, het anker dat voorkomt dat je jezelf laat wegdrijven op die liefdevolle gevoelens en dat je in staat stelt om terug te keren naar de haven.

Koester een gezond gevoel van eigenwaarde

Dit betekent de absolute zekerheid hebben dat je belangrijk en waardevol bent, ongeacht wie er aan je zijde staat. Het betekent ook het vermogen hebben om grenzen te stellen, om je behoeften assertief te uiten en om een relatie te kunnen verlaten als die niet langer gunstig voor je is.

Zorg voor de andere gebieden van je leven

Soms maak je de fout om je relatie prioriteit te geven boven alle andere aspecten van je leven. Je verwaarloost je carrière, je menselijke connecties en je relatie met jezelf om al je tijd en aandacht aan je partner te kunnen besteden. Dit is verkeerd. Want gezonde liefde is in balans en geeft je de ruimte om je als individu volledig te ontwikkelen.

Reflecteer

Het is belangrijk om niet te vervallen in patronen van conformiteit, comfort of inertie. Een relatie moet je voeden, aan je toevoegen en je verrijken. Daarom is het belangrijk om af en toe na te denken over hoe je je erbij voelt.

Je moet eerlijk tegen jezelf zijn om erachter te komen of je gelukkig bent. Ook om erachter te komen of je iets in je relatie moet veranderen of gewoon om te begrijpen dat het je niets positiefs meer brengt.

Luister

Het zijn vaak je dierbaren die je wijzen op je emotionele afhankelijkheid. Luister daarom als de belangrijkste mensen in je omgeving je bepaalde negatieve aspecten van je relatie proberen te laten inzien.

Dit betekent niet dat je per se hun advies moet opvolgen, want je eigen mening moet natuurlijk prevaleren. Aan de andere kant moet je luisteren naar wat zij te zeggen hebben. Zij zijn tenslotte de mensen die altijd aan je zijde hebben gestaan.

Stel heeft ruzie

Liefde is vrijheid

Het belangrijkste is om te onthouden dat liefde niet beperkend is. Het is ook niet schrijnend of pijnlijk. Gezonde liefde staat je toe om jezelf te zijn, om je te ontwikkelen in elk deel van je leven. Het biedt je steun, geluk en emotionele stabiliteit.

Als je relatie aanvoelt als een gevangenis of als je in paniek raakt bij de gedachte aan een breuk, is er dus iets mis. Bovendien, als je weet dat je ongelukkig bent en je je toch niet in staat voelt om je relatie te verlaten, zorg er dan voor dat je hulp zoekt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Blasco, C., & DEL CONCEPTO, J. A. (2005). Dependencia emocional. In I Congreso Virtual de Psiquiatría 1 de Febrero-15 de Marzo 2000 [citado:*]; Conferencia 6-CI-A:[52 pantallas]. Disponible en: http://www. psiquiatria. com/congreso/mesas/mesa6/conferencias/6_ci_a. htm.
  • Aiquipa Tello, J. J. (2015). Dependencia emocional en mujeres víctimas de violencia de pareja. Revista de Psicología (PUCP)33(2), 411-437.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.