De vele vaardigheden die je kunt ontwikkelen

Wat betekent de term vaardigheid in de context van psychologie? In dit artikel zullen we het hebben over de vaardigheden die je voor jezelf kunt ontwikkelen.
De vele vaardigheden die je kunt ontwikkelen

Laatste update: 03 februari, 2022

Als mens leer je door interactie met je omgeving. Er gaat eigenlijk geen dag voorbij dat je niet leert. Dankzij deze ontwikkel je verschillende vaardigheden die je helpen om verschillende situaties met succes het hoofd te bieden.

Vaardigheden verwijzen naar de efficiënte, effectieve en succesvolle ontwikkeling van een taak. Wanneer we spreken over bekwaamheid, verwijzen we naar het vermogen van een persoon om succes te behalen in de taak die voorhanden is. De vakman heeft het vermogen om datgene te doen waar hij goed in is, correct en gemakkelijk.

Vaardigheden kunnen worden onderverdeeld in vier grote groepen: cognitieve, sociale, fysieke en levensvaardigheden.

Cognitief

Deze hebben betrekking op de verwerking van informatie (Spaanse link) en het daaropvolgende gebruik ervan. In feite stellen cognitieve vaardigheden je in staat om de wereld te begrijpen en de prikkels te verwerken die je zintuigen oppikken.

Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Geheugen. Het cognitieve vermogen waarmee je informatie kunt coderen, consolideren en ophalen.
 • Perceptie. Het proces waarbij de informatie van je zintuigen wordt georganiseerd en verwerkt.
 • Aandacht. Het vermogen om je mentale bronnen te richten op bepaalde aspecten van je omgeving.
 • Begrip. Het vermogen om te begrijpen wat je waarneemt en om ideeën te genereren door je observatie van de omgeving.
 • Metacognitie. Het cognitieve vermogen waarmee je je eigen cognitieve processen kunt realiseren. Het betekent nadenken over je denken.
Man denkt na

sociaal

Sociale vaardigheden zijn een reeks gedragingen die in een interpersoonlijke context worden uitgegeven en die je helpen uw gevoelens, houdingen, verlangens, meningen of rechten uit te drukken op een manier die geschikt is voor de situatie, met respect voor dat gedrag bij anderen (Caballo, 2007). Bijvoorbeeld:

 • Empathie. Op emotioneel vlak jezelf kunnen verplaatsen in de ander.
 • Assertiviteit. Het vermogen om respectvol je mening te uiten en je rechten te verdedigen.
 • Respect. Het vermogen om iets of iemand te overwegen en te waarderen.
 • Actief luisteren. Luisteren naar anderen, laten zien dat er naar hen geluisterd wordt.
 • Onderhandeling. Het vermogen om een oplossing te vinden die voor alle betrokkenen bevredigend is.

Fysiek

Dit zijn de vaardigheden waarmee je effectief kunt handelen. Zoals hun naam al aangeeft, worden ze geassocieerd met de fysieke of lichamelijke dimensie van je leven. Enkele voorbeelden zijn:

 • Kracht. Het vermogen om weerstand te overwinnen door spierinspanning.
 • Snelheid. Het vermogen om in de kortst mogelijke tijd een beweging uit te voeren of van de ene plaats naar de andere te gaan.
 • Uithoudingsvermogen. Het vermogen om een inspanning of activiteit zo lang mogelijk uit te voeren.
 • Flexibiliteit. Om je lichaam vloeiend te kunnen bewegen zonder letsel te veroorzaken.

Levensvaardigheden

Deze vaardigheden maken het u gemakkelijker om de eisen en uitdagingen van het dagelijks leven het hoofd te bieden. Met andere woorden, het zijn psychosociale vaardigheden om te leren leven (Gómez en Suárez, zd). Onder hen zijn de volgende:

 • Zelfkennis. Het houdt in dat je herkent wat je bent. Bijvoorbeeld je karakter, sterke en zwakke punten, voorkeuren en antipathieën.
 • Empathie. Jezelf in andermans schoenen verplaatsen en je voorstellen hoe het leven voor die persoon is.
 • Assertieve communicatie. Het vermogen om jezelf uit te drukken, zowel verbaal als non-verbaal, op een manier die past bij de cultuur of situatie.
 • Interpersoonlijke relaties. Het vermogen om op een positieve manier met andere mensen om te gaan.
 • Beslissingen nemen. Het vermogen om constructieve beslissingen te nemen over je eigen leven en dat van anderen.
 • Los problemen en conflicten op. Het vermogen om problemen in het leven op een constructieve manier onder ogen te zien, waarbij fysieke en mentale ongemakken en psychosociale problemen worden vermeden.
 • Creatief denken. Het vermogen dat bijdraagt aan het nemen van beslissingen en het oplossen van problemen. Bovendien maakt het de verkenning van beschikbare alternatieven en de verschillende gevolgen mogelijk.
 • Kritisch denken. Het vermogen om informatie en ervaringen objectief te analyseren.
 • Emoties beheren (Spaanse link). Het vermogen om jouw eigen en andermans gevoelens en emoties te herkennen.
 • Stressmanagement. Het vermogen om de bronnen van je stress en hun effecten op je leven te herkennen. Ook het vermogen om veranderingen aan te brengen om ze te verminderen.
Vrouw en man praten

Zijn kwaliteiten en vaardigheden hetzelfde?

In de omgangstaal worden de twee concepten vaak als synoniemen gebruikt. Elk van hen heeft echter kenmerken die hen van elkaar onderscheiden.

Aan de ene kant zijn kwaliteiten de kenmerken of eigenschappen die je hebt die je onderscheiden van anderen en die je maken zoals je bent. Aan de andere kant hebben vaardigheden betrekking op de capaciteiten om dingen correct en gemakkelijk te doen.

Het fundamentele verschil is daarom dat het ene verwijst naar wat je bent (kwaliteit), terwijl het andere verwijst naar wat je goed kunt doen (vaardigheid).

Niettemin sluit de aanwezigheid van het ene het andere niet uit, noch maakt het het een noodzakelijke voorwaarde voor de manifestatie ervan. Bovendien kunnen ze al dan niet tegelijkertijd aanwezig zijn. Ze zijn niet wederzijds afhankelijk of exclusief.

Kortom, vaardigheden kunnen je laten zien hoe goed je bent in een bepaald vakgebied. Inderdaad, het gevoel dat je een vaardigheid hebt, motiveert je om die te benutten, ervan te profiteren en te genieten van activiteiten waarin je die kunt gebruiken. Bovendien geven ze je zelfvertrouwen en helpen ze je de doelen te bereiken die je voor jezelf hebt gesteld in het licht van waar je vaardig in blijkt te zijn.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.