Taijin kyofusho: een bepaald soort angststoornis
Taijin kyofusho is een bijzondere sociale fobie. Het is een sociale fobie die mensen bang maakt om anderen op de een of andere manier te beledigen, ofwel door iets verkeerds te zeggen, het verkeerde gebaar te maken, of zelfs door naar hen te kijken. Hoe vreemd deze fobie ook mag lijken, het is een schoolvoorbeeld van een sociale angststoornis.
Deze specifieke stoornis komt vooral voor in Japan. Zoals je waarschijnlijk weet, hebben Japanners hoge normen voor correct gedrag, absoluut respect voor anderen, en welgemanierde beleefdheid. Ook is het de moeite waard om op te merken dat dit soort sociale fobie zich in elke cultuur kan manifesteren.
Taijin kyofusho komt voort vanuit een diepe twijfel aan jezelf. Hierdoor ontstaat een obsessie om als perfect te worden beschouwd. Zo willen mensen die eraan lijden er goed uitzien, de beste houding hebben, of de meest uitgaande persoonlijkheid hebben. Dit maakt dat mensen altijd aan zichzelf twijfelen.
Op dezelfde manier zijn dingen zoals je schamen omdat je stottert, iets stoms zegt, of niet lekker ruikt, voorbeelden van de kleine dingen waaruit taijin kyofusho bestaat.
Taijin kyofusho werd voor het eerst waargenomen in Japan. In de westerse wereld heeft dit soort fobie echter geen eigen categorie. Het is geclassificeerd onder de andere sociale fobieën.
De kenmerken en behandeling van taijin kyofusho
Taijin kyofusho kan worden vertaald als “de stoornis van angsten.” Dit soort fobie werd voor het eerst beschreven in Japan. In de Japanse cultuur zijn groepen belangrijker dan individuen. De angst om anderen te beledigen is dus begrijpelijk.
Je kunt dit soort fobie ook op andere plaatsen in de wereld zien. Voor de Japanners is het echter een bekend psychiatrisch syndroom. In het Westen hoor je er nauwelijks iets over. Hoewel het niet tot een bepaalde categorie behoort, maakt het onderdeel uit van andere specifieke en gerelateerde obsessieve stoornissen.
De verschillen tussen taijin kyofusho en sociale angst
Hoewel taijin kyofusho een ander soort sociale fobie is, is het de moeite waard om een paar bijzondere dingen op te merken, zoals:
- Mensen met sociale fobieën maken zich veel zorgen en voelen zich beschaamd en angstig als ze in de aanwezigheid van andere mensen zijn. Mensen met taijin kyofusho zijn echter bang om zichzelf voor gek te zetten of andere mensen te ergeren door gewoon te bestaan.
- Het gaat er niet om hoe mensen met deze stoornis reageren in een specifieke omgeving. Ze zijn onzeker over hoe anderen zouden kunnen reageren als ze met hen omgaan.
- Een ander interessant feit is obsessief-compulsief gedrag. Zo is er bijvoorbeeld het geval van een Amerikaanse vrouw met deze stoornis. Tijdens een onderzoek van de National University of Health Sciences in Chicago had deze patiënt een bepaalde obsessie: het kijken naar andermans genitaliën. Ze wist dat dit voor hen ongemakkelijk was en hoewel ze zich er zorgen over maakte, kon ze niet stoppen met staren.
Deze details laten zien hoe ingewikkeld deze psychiatrische stoornis is.
De kenmerken van taijin kyofusho
Deze aandoening heeft vier subsoorten die een specifiek soort fobie vormen. Dit zijn:
- Sekimen-kyofu: de angst om te blozen en dat andere mensen zich er ongemakkelijk bij voelen.
- Shubo-kyofu: de angst om anderen te irriteren, omdat je onaantrekkelijk bent.
- Jiko-shisen-kyofu: denken dat anderen zich bedreigd of ongemakkelijk voelen als je naar ze kijkt.
- Jiko-shu-kyofu: de angst om een slechte lichaamsgeur te hebben.
In het Westen kunnen we met deze vier aspecten rekening houden:
- Het analyseren of deze kenmerken permanent of van voorbijgaande aard zijn. Dit gedrag kan bijvoorbeeld beginnen tijdens de adolescentie en dan weer verdwijnen.
- Hoe erg de fobie is.
- Het hebben van waanvoorstellingen en/of obsessief-compulsieve gedachten.
- Deze aandoening komt vaak voor bij mensen met schizofrenie.
Wat zijn de behandelingen voor deze stoornis?
Vanuit cultureel oogpunt kan taijin kyofusho zeer interessant zijn. Zo vond de eerste behandeling voor deze aandoening al plaats in 1910, door Dr. Shoma Morita. In die tijd was dit de therapeutische aanpak die de dokter gebruikte als volgt:
- het isoleren van de patiënt in een specifieke omgeving
- de patiënt uitnodigen om te rusten en te ontspannen
- het schrijven van een dagboek
- handwerk doen, zoals tuinieren
- naar de lezingen van Dr. Morita gaan
Vanaf de jaren ’30 veranderde Dr. Morita een paar van deze aspecten. Hij introduceerde groepstherapie, en ook het toedienen van medicijnen. Vandaag de dag gebruiken de Japanners nog steeds de therapie van Dr. Morita. In het Westen is dat anders. Taijin kyofusho wordt niet erkend als een aparte aandoening, dus wordt het behandeld als een sociale fobie.
We kunnen dan cognitieve therapie gebruiken, met blootstelling aan triggers, zelfwaardering en ontspanningstechnieken. Het hangt echter allemaal af van de problemen van de individuele patiënt en of hij of zij ook andere aandoeningen heeft. Toch is taijin kyofusho bekend bij de Japanners, maar niet in het Westen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Essau, CA, Sasagawa, S., Chen, J., y Sakano, Y. (2012). Taijin kyofusho y síntomas de fobia social en adultos jóvenes en Inglaterra y en Japón. Revista de psicología intercultural , 43 (2), 219-232. https://doi.org/10.1177/0022022110386372
- Maeda, F., & Nathan, J. H. (1999). Understanding Taijin kyofusho through its treatment, Morita therapy. Journal of Psychosomatic Research. Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/S0022-3999(98)00113-5