Stranger Things en posttraumatische stressstoornis

Stranger Things en posttraumatische stressstoornis
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Camila Thomas

Laatste update: 27 december, 2022

Posttraumatische stressstoornis komt vrij vaak voor bij slachtoffers die traumatische dingen hebben meegemaakt. De populaire suspense- en fictieserie Stranger Things biedt ons daarom enkele zeer interessante personages die ons helpen het te begrijpen.

Grote avonturen beleven en kwaadaardige monsters verslaan, het is moeilijker dan het lijkt. Na het een jaar te hebben gedaan, zijn de personages van Stranger Things echter terug voor een tweede seizoen. Dit tweede seizoen zit vol spanning en mysterie.

Lees verder om erachter te komen hoe personages zoals Will, Eleven en Joyce leiden onder posttraumatische stressstoornissen. We willen je echter wel waarschuwen dat dit artikel een paar spoilers bevat. Bedenk dus goed of je door wilt blijven lezen of niet.

De serie stranger things

Stranger Things, wanneer het bovennatuurlijke je stalkt

Stranger Things werd in 2016 gecreëerd door de Duffer Brothers. De serie is te zien via Netflix, en heeft tot nu toe zeventien afleveringen verdeeld over twee seizoenen. Netflix bracht in 2017 het tweede seizoen uit en het staat al vast dat er ook een derde seizoen op komst is.

Stranger Things speelt zich af in het fictieve Hawkins in 1983. Het Hawkins National Laboratory, dat ogenschijnlijk energetisch onderzoek doet, heeft zijn hoofdkantoor in deze stad. Het echte doel van het Hawkins National Laboratory is echter geheim. De waarheid is dat er paranormaal en bovennatuurlijk onderzoek plaatsvindt.

Eleven groeide op in het Hawkins National Laboratory. Ze werd geboren met een reeks ongebruikelijke vaardigheden en de wetenschappers in het laboratorium wilden vanwege politieke redenen gebruikmaken van haar krachten. Aan het begin van de serie ontsnapt Eleven echter uit het laboratorium. Nadat ze ontsnapt is, ontmoet ze Mike en zijn vrienden.

Mike, Dustin en Lucas zijn de vrienden van Will Byers. Will is echter onlangs verdwenen. Hoewel op dit punt niemand in de serie dit nog weet, is Will ontvoerd door een monster uit een parallel universum. In dit parallelle universum is Will, koud en hongerig, constant op de vlucht voor dit verschrikkelijke monster.

In het eerste seizoen zien we ongeveer een week in het leven van de kinderen. Wills moeder, Joyce, en het hoofd van de politie, Hopper, zijn op zoek naar Will. Joyce en Hopper ontdekken ook de grote bovennatuurlijke samenzwering waar de overheid in verwikkeld zit.

Screenshot uit Stranger Things

Posttraumatische stressstoornis in het tweede seizoen van Stranger Things

Aan het einde van het eerste seizoen slagen de vrienden en familieleden van Will erin om hem te redden uit het parallelle universum. Dit is ook het punt waar het tweede seizoen begint.

Wills moeder en oudere broer proberen het leven weer normaal te maken voor Will. Will heeft echter een zware traumatische gebeurtenis doorgemaakt en het zal moeilijk voor hem zijn om zich weer normaal te voelen.

Vergeet niet dat trauma een situatie is die het psychisch welzijn van een persoon bedreigt. Op deze manier verwijst een trauma naar een situatie waarin iemand een bedreiging waarneemt die een zeer intense angst veroorzaakt.

Net als veel andere mensen die overweldigende ervaringen hebben overleeft, zal Will lijden aan een posttraumatische stressstoornis.

Deze aandoening (soms ook wel aangeduid met PTSS) kan zich onverwachts ontwikkelen na een traumatische situatie (het hoeft niet meteen te zijn). Net als het trauma, is PTSS gewelddadig en onverwacht.

De effecten zijn gevarieerd en kunnen gemakkelijk worden verward met andere aandoeningen. Soms kan iemand bijvoorbeeld gelijktijdig lijden aan zowel depressie als PTSS, wat de diagnose bemoeilijkt.

Screenshot uit Stranger Things

Het jubileumeffect van posttraumatische stressstoornis

Tijdens het tweede seizoen van de serie begint Will paniekaanvallen en aanvallen van dissociatie te krijgen. Bovendien krijgt hij last van aanvallen waarbij hij denkt dat hij weer terug is in het parallelle universum waarin hij vastzat.

In de serie wordt dit uitgelegd als het jubileumeffect. Het jubileumeffect is een fenomeen dat psychologen ook waarnemen bij veel patiënten die aan PTSS lijden, zoals soldaten. Het jubileumeffect treedt op wanneer PTSS-symptomen verergeren naarmate het jubileum van de traumatische gebeurtenis nadert.

Sommige specialisten leggen het jubileumeffect uit als een vreemde configuratie van factoren. De meest relevante factor is echter de omgeving, die onaangename herinneringen en sensaties opwekt. Dit effect kan worden veroorzaakt door geuren, kleuren, geluiden of zelfs smaken die tijdens het trauma werden ervaren.

Vaak is het zo dat, zodra het jubileum van de traumatische gebeurtenis is verstreken, de symptomen van posttraumatische stressstoornis vrijwel direct verdwijnen.

Andere manieren waarop we PTSS terugzien in Stranger Things

PTSS kan in veel vormen voorkomen. Will Byers, het belangrijkste slachtoffer in de serie, lijdt het meest onder deze stoornis, in vergelijking met de andere personages. Vrijwel iedereen kan er echter last van krijgen als er zich een traumatische gebeurtenis voordoet.

Wills vrienden en familie vertonen ook tekenen van PTSS. Zo heeft Joyce, de moeder van Will, last van angstaanvallen. Will’s vrienden hebben last van nachtmerries. Mike’s oudere zus, die het slechte schepsel confronteerde, voelt zich schuldig en heeft spijt.

Screenshot uit Stranger Things

Een van de meestvoorkomende symptomen van PTSS, is het alsmaar herleven van herinneringen die zeer echt lijken en vaak verwijzen naar de traumatische situatie. Bovendien kan iemand met PTSS snel geïrriteerd raken. Ook kan hij de behoefte hebben om zichzelf te isoleren of zich vijandig gedragen

Sommige mensen die lijden aan PTSS ervaren aanvallen die zo intens zijn dat ze hun eigen gezondheid in gevaar brengen. Sommigen krijgen last van misselijkheid, maagproblemen en ernstige migraine. Anderen verliezen interesse in dingen waar ze vroeger plezier aan beleefden.

Ook kunnen veel mensen met PTSS zich schuldig en eenzaam voelen. Deze symptomen zijn verbonden aan een depressieve stoornis. Het is daarom belangrijk om een specialist te raadplegen na het ervaren van een traumatische gebeurtenis.

Dit kan namelijk helpen om de mogelijke effecten van PTSS te behandelen en te overwinnen. Er is niets mis met het vragen om of ontvangen van hulp.

Het is belangrijk dat mensen met PTSS zich niet schamen voor hun symptomen. PTSS komt namelijk veel vaker voor dan we denken. Door middel van de juiste evaluatie en interventie kan het echter ook makkelijk worden behandeld.

“Doe geen dingen alleen omdat andere mensen tegen je zeggen dat je ze moet doen.”

-Stranger Things- 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.