Zeven redenen waarom we moeilijk vrienden maken

Zeven redenen waarom we moeilijk vrienden maken

Laatste update: 23 oktober, 2019

Vriendschappen onderhouden als volwassene kan voor veel mensen moeilijk zijn. Ten eerste zijn er de nieuwe ‘spelregels’ die we moeten begrijpen als het aankomt op vriendschappen die we vormden gedurende onze kinder- en tienertijd. De volgende stap is begrijpen welke factoren ervoor kunnen zorgen dat we moeite hebben met nieuwe vrienden maken.

Het behouden van vriendschappen kost moeite. Mensen ontmoeten kan voor sommige mensen een ingewikkelde zaak zijn naarmate ze ouder worden, maar het hebben van kennissen is iets heel anders dan het hebben van vrienden.

Het is veel moeilijker om vrienden te maken als volwassene dan als tiener. Ook is het zo dat veel van de vriendschappen die we toen tot stand brachten nu hun ware aard laten zien, en dus achteraf geen ware vriendschappen blijken te zijn. Veel mensen worden volwassen en realiseren zich dat ze nauwelijks vrienden hebben, hoewel velen van hen dit toch echt wel willen.

Waarom vrienden maken moeilijk kan zijn

Mensen die het gevoel hebben alsof ze niet veel vrienden hebben zouden eens moeten nagaan waarom dit mogelijk gebeurt. Ten eerste, veranderen de regels van het spel naarmate we ouder worden. Mensen veranderen, bouwen hun levens op rondom hun werk en familie, en maken verschillende dingen mee. Dit alles heeft zijn invloed op hun relaties met anderen.

Drie Vrienden Staan Op Een Berg

Ook is het zo dat we, toen we jong waren, er gedragspatronen op nahielden die werden bepaald door onze omgeving, we deden dan ook wat we dachten dat we moesten doen. Maar mettertijd, begonnen we de dingen op een andere manier te zien, en veel situaties die we eerder als belangrijk beschouwden, waren nu niet langer belangrijk.

In dit opzicht, zijn er bepaalde factoren en houdingen die het zeer moeilijk maken om vrienden te maken en relaties te onderhouden. Stel jezelf de volgende vragen om te ontdekken waarom vrienden maken en behouden misschien moeilijk is voor jou.

Klaag je veel?

Ben jij iemand die continu aan het klagen is over zijn baan, gebrek aan geld, of hoe oneerlijk zijn leven is? Mensen houden er niet van om hun tijd door te brengen met negatieve, pessimistische mensen. Probeer om een positievere houding te ontwikkelen en interessantere onderwerpen te vinden om over te praten in plaats van het altijd maar te hebben over je problemen en hoe slecht de wereld is.

Ben je egoïstisch?

Vriendschap is geven en nemen. Soms moet je meer geven dan je krijgt. Dit houdt in luisteren, en het delen van zowel materiële als spirituele dingen. Maar als je alleen maar bereid bent om te nemen, dan is het evenwicht ver te zoeken. Zie in dat egoïstisch zijn een houding is en dat niemand je vriend zal willen zijn als je alleen maar aan jezelf denkt.

Geef je om anderen?

Als het je niets kan schelen wat er gebeurt met de mensen om je heen, dan zal het heel moeilijk voor je zijn om vriendschappen op te bouwen en te onderhouden. Als je vrienden wilt maken, zou je moeten beginnen door oprechte interesse in ze te tonen.

Zorg je voor drama of problemen?

Als je problemen veroorzaakt of overdreven op ze reageert, zul je zien dat niemand interesse zal tonen in wat er met jou gebeurt. Sterker nog, ze zullen waarschijnlijk het liefst met een grote boog om je heen lopen. Als je het leuk vindt om dingen te doen die andere mensen irriteren, als je geheimen doorvertelt, mensen bekritiseert, of anderen de schuld geeft, dan zal het zeer onaantrekkelijk zijn voor mensen om überhaupt een relatie met jou op te bouwen.

Kun je nooit iets vergeven?

Een vriendschap is een relatie die vergeving omvat. Als jij iemand bent die de fouten van een ander nooit eens door de vingers kan zien en het niet kan loslaten als een ander hem kwetst, dan laat je zien dat je het gevoel hebt alsof jij het middelpunt bent van het universum en dat alles om jou draait. Op deze manier kun je geen enkele relatie beginnen of onderhouden, laat staan een echte vriendschap.

Vrouw Heeft Boze Houding Waardoor Vrienden Maken Moeilijk Kan Zijn

Roddel je?

Door te roddelen over een ander laat je jezelf zien van een slechte kant. In eerste instantie mag het dan leuk lijken, maar al snel zullen mensen zich afvragen of je hetzelfde ook bij hen doet. Of je ook hun persoonlijke verhalen doorvertelt, of lacht om hun gebreken en problemen.

Ben je bazig?

Ook bazig zijn zal je niet helpen om vrienden te maken. Het is één ding om initiatief te nemen en te willen helpen, maar het is iets heel anders om de hele situatie te willen organiseren of iedereen te vertellen wat ze moeten doen.

Om vrienden te maken is het belangrijk dat je luistert en niet overdrijft. Wees niet pretentieus, blijf respectvol, en verwacht niet dat mensen maar zullen doen wat jij zegt. Onthoud dit als je gezonde relaties wenst te smeden. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.