Stop met het zoeken naar liefde bij anderen, liefde begint bij jou

Sommige mensen vertrouwen op anderen voor hun eigen geluk. We moeten echter stoppen met het zoeken naar liefde bij anderen.
Stop met het zoeken naar liefde bij anderen, liefde begint bij jou

Laatste update: 15 november, 2021

“Mijn hele leven heb ik liefde gezien als een soort vrijwillige slavernij. Nou, dat is een leugen: vrijheid bestaat alleen als liefde aanwezig is. De persoon die zichzelf volledig geeft, de persoon die zich het meest vrij voelt, is de persoon die van harte liefheeft…

In de liefde kan niemand een ander kwaad doen; we zijn allemaal verantwoordelijk voor onze eigen gevoelens en kunnen een ander niet de schuld geven van wat we voelen.’

Niemand verliest iemand, want niemand bezit iemand. Dat is de ware ervaring van vrijheid: het belangrijkste van de wereld hebben zonder het te bezitten.”

Paulo Coelho

Vrijelijk liefhebben, zonder te proberen een ander te bezitten, is de sleutel tot evolutie als persoon en als koppel. Helaas vergiftigen we onszelf met de manier waarop we liefde begrijpen. In feite hebben we de neiging toe te geven, offers te brengen en tegen onszelf te vechten voor het welzijn van onze relaties.

Vrouw in een boot

Stop met het zoeken naar liefde bij anderen

“Liefde is niet te vinden bij iemand anders, maar in onszelf; we maken het gewoon wakker. Maar daarvoor hebben we de ander nodig. Het universum heeft alleen zin als we iemand hebben om onze gevoelens mee te delen.”

– Paulo Coelho-

Dit is precies waar de meesten van ons de fout in gaan. We zoeken liefde bij anderen. In feite zoeken we een aanvulling op onze eigen tekortkomingen en onzekerheden. We realiseren ons echter niet dat de enige redding in onszelf ligt.

We dragen het gewicht van ons leven op de schouders van anderen en houden hen verantwoordelijk voor onze successen en onze mislukkingen, vooral de emotionele. Dit laat ons leeg achter, zonder enig gevoel van trots of persoonlijke voldoening. Bovendien vernietigen we alle zaden van gezonde liefde die we in onszelf zouden kunnen ontkiemen.

Zo groeit en groeit onze afhankelijkheid en wordt de omhulling van authenticiteit en emotionele identiteit ongedaan gemaakt die we in onszelf hadden moeten creëren.

Een vrouw schildert een hart

We realiseren ons niet dat als we alleen het verband zouden losmaken dat onze wonden bedekt, we een diepe en oprechte band met onszelf zouden creëren, evenals met de persoon voor ons.

We moeten stoppen met het verzinnen van uitvluchten! Liefde en relaties beginnen altijd, zonder uitzondering, bij onszelf. We moeten dit gebied in ons voeden. Op deze manier zullen we onszelf zien groeien in plaats van onszelf te vernietigen.

Zich terugtrekken uit de passie of er blindelings aan overgeven?

Niemand wil dat hun wereld ontwricht wordt. Sommige mensen vinden passie inderdaad ongemakkelijk omdat ze bang zijn dat het hun wereld en alles wat ze hebben gecreëerd op zijn kop zal zetten.

In feite leven de meeste mensen hun leven heen en weer tussen verbroken relaties en slechte gewoonten, simpelweg omdat ze bang zijn om te veranderen. Deze mensen hebben van het populaire gezegde “beter de duivel die je kent dan de engel die je niet kent” een dogma gemaakt, een onbreekbare vitale wet, een gids voor hun leven.

We ontmoeten echter ook mensen die zich gedachteloos overgeven, wachtend tot iets of iemand langskomt en al hun problemen voor hen oplost. Deze mensen leggen alle verantwoordelijkheid voor hun geluk (en mogelijk ongeluk) bij anderen. Om deze reden brengen ze hun leven door in euforie omdat er iets geweldigs met hen is gebeurd, of depressief omdat er iets mis is gegaan.

Wat is de juiste houding? Geen extremen zijn goed. Maar zolang we op een afgemeten en verantwoordelijke manier handelen, zal wat we doen ons hoop en geluk geven in onze dag tot dag. Alleen op deze manier zullen we in staat zijn om oprecht en vrijelijk lief te hebben.

Afbeeldingen van AJCass


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.