Vijf stoïcijnse technieken voor een beter leven

Veel stoïcijnse technieken zijn eenvoudige strategieën. Ze helpen je bewuster te worden van de werkelijkheid en er op zo'n manier van te profiteren dat het je een goed leven garandeert. Ontdek hier vijf van hen.
Vijf stoïcijnse technieken voor een beter leven
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 26 juni, 2023

Veel stoïcijnse technieken omvatten denk- en handelingsoefeningen die leiden tot een perspectief op de werkelijkheid dat gekenmerkt wordt door gematigdheid. In feite wil deze filosofische stroming niet zozeer nadenken over het bestaan, maar eerder richtlijnen geven waarmee we ons welzijn kunnen bereiken en behouden.

Stoïcisme staat voor een eenvoudig, intelligent leven weg van de macht van onmiddellijke bevrediging. Dat laatste verleidt ons tot zelfbedrog en is vaak een bron van frustratie. Met dit in gedachten zijn hier vijf Stoïcijnse technieken voor een beter leven.

Stoïcijnse technieken voor een beter leven

In de wereld van vandaag zijn we uiterst vatbaar voor ‘de liederen van de sirenen’. Dit zijn overbodige en voorbijgaande werkelijkheden. Ze zijn hoog gewaardeerd geworden, terwijl het meest concrete en eenvoudige nu veracht wordt.

Velen van ons worden echter plotseling ruw wakker geschud als we op deze manier naar de werkelijkheid kijken. Maar, hoe kan dit voorkomen worden? Hier zijn enkele stoïcijnse technieken om je daarbij te helpen.

“De mens maakt zich niet zozeer zorgen over echte problemen als wel over zijn ingebeelde angsten over echte problemen.”

Epictetus

1. Negatieve visualisatie

Vanuit Stoïcijns perspectief staat negatieve visualisatie tot op zekere hoogte gelijk aan omgekeerde psychologie. Het houdt in dat je jezelf bewust maakt van wat je waardeert en je dan voorstelt wat er zou gebeuren als je het zou verliezen.

In het bijzonder betekent het dat je je concentreert op het ongeluk dat je zou ondervinden als je de mensen, situaties of dingen om je heen die je zo waardeert niet meer zou hebben.

Je zou deze oefening regelmatig moeten doen. Het doel is om je bewust voor te bereiden op negatieve gebeurtenissen. Je moet ook de vergankelijke aard van het bestaan heroverwegen en het heden waarderen. In feite voedt deze strategie een meer realistische visie op het leven.

2. Geef het fatalisme van het bestaan toe

Het fatalisme suggereert dat het niet mogelijk is om de meeste vitale gebeurtenissen te vermijden. Dat komt omdat ze onderworpen zijn aan krachten die voor ons onbereikbaar zijn. Het stoïcisme neemt deze kijk op het verleden over. Stoïcijnen geloven dat wat gisteren gebeurde onmogelijk te veranderen is.

Een werk (Spaanse link) gepubliceerd in Est udios de F i losofía stelt dat het Stoïcijnse perspectief direct verbonden is met het lot. Het beweert dat alles wat voor een individu bestemd is, zal gebeuren, niet alleen door het causale mechanisme van het individu, maar door de natuur zelf.

Maar ondanks het feit dat je weet dat het verleden voorbij is en dat er geen weg terug is, hebben de overblijfselen van gisteren vaak een grote invloed op je heden. De stoïcijnse benadering vestigt de aandacht op het belang van het accepteren van wat er gebeurd is en er niet tegen te vechten. Dit idee betekent het toegeven aan het fatalisme van het bestaan.

Ouder stel aan het wandelen
Het kiezen van de juiste metgezel onderweg is een andere Stoïcijnse praktijk voor het hebben van een vervullend leven.

3. Het kiezen van reisgenoten

De mensen die dicht bij je staan oefenen een grote invloed uit op wie je bent, wat je denkt, wat je voelt en wat je doet. Dit blijft echter vaak onopgemerkt, omdat je nauwe relaties zo vertrouwd zijn, dat je niet meer waarneemt hoe ze je beïnvloeden.

Een stoïcijnse praktijk voor een beter leven houdt in dat je, waar mogelijk, de mensen met wie je je leven deelt goed kiest. Voor degenen die je niet gekozen hebt, maar met wie je toch moet leven, geldt dat je ze rustig tegemoet treedt, probeert enkele wederzijdse interesses te vinden, en er aandacht aan besteedt. Dat is de weg naar rust en tevredenheid.

4. Leer te reageren op explosieve situaties

Een stoïcijnse praktijk voor een beter leven betreft je reactie op beledigingen, woede en pijn. Meer in het algemeen, op ‘explosieve situaties’. Dat zijn het soort omstandigheden die je vrede en welzijn in gevaar brengen, die een aanval uitlokken. Wat moet je in deze situaties doen?

Volgens de stoïcijnen moet je reactie op het beledigende gedrag van anderen er altijd een zijn van rationaliteit en traagheid. Richt je op de inhoud van de belediging of de actie die in woede wordt uitgevoerd.

Zit er enige waarheid in de zaak? Als die er niet is, kun je het beste met mededogen kijken naar degene die je aanvalt, want die is degene die in de war is. Aan de andere kant, als er enige waarheid in de zaak zit, accepteer en overdenk het feit.

Een bericht (Engelse link) op de Oxford University Press blog verdedigt de Stoïcijnse filosofie met betrekking tot beledigingen en woede. Het beweert dat het nuttig is om pacifistisch te handelen. Met andere woorden, om niet te antwoorden.

In plaats daarvan moet je doen alsof er niets gebeurd is. Dit zal, naast het minimaliseren van de schade, de belediger elk plezier ontnemen over hun onaangename acties en de ontsteltenis die ze jou hadden kunnen veroorzaken.

5. Neem afstand van luxe

Het belangrijkste doel van de Stoïcijnen is om goed te leven. Zij geloven dat we, om dit te bereiken, maar net genoeg moeten hebben. In feite geloven ze dat matigheid welzijn oplevert, terwijl overdaad, vroeg of laat, lijden veroorzaakt. Luxes zijn excessen. Het zijn vervangbare dingen waarbij geld of tijd wordt uitgegeven.

Zoals je ziet, impliceert de bovenstaande definitie van deze filosofie dat luxe eerder wegneemt dan toevoegt. Net als de vorige principes benadrukt dit een van de premissen van het stoïcisme: een goed leven staat gelijk aan een evenwichtig leven. Het doel ervan is inderdaad het bereiken van een evenwicht waarin elk tekort wordt overwonnen maar overdaad wordt vermeden.

 

Man negeert de schreeuwende mensen om zich heen
Volgens de Stoïcijnse gedachte is de juiste reactie op aanstootgevend gedrag het negeren ervan.

Stoïcijnse technieken zijn niet beperkend, ze stellen acceptatie en transformatie voor

De stoïcijnse filosofie richt zich op het trainen van deugdzaamheid en rationaliteit om de werkelijkheid te begrijpen en te accepteren en de negatieve aspecten die het leven beïnvloeden te transformeren. Het betekent geen beperking. Het betekent zich richten op zelfbeheersing en zelfbewustzijn om vervulling te bereiken.

Naast andere effecten kan de stoïcijnse leer de manier waarop je reageert, beslissingen neemt en allerlei problemen oplost beïnvloeden. Interessant is dat de oudheid van deze leefregels niets afdoet aan hun bruikbaarheid in de wereld van vandaag. Dus, waarom zou je hun ideeën niet eens proberen?


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.