Spelen is goed voor je geestelijke gezondheid

Spelen is een van de beste manieren om te ontsnappen aan alles wat je overbelast. Het vermindert je stressniveau en helpt je in moeilijke tijden. Om deze reden moet je altijd ruimte maken voor spelen in je leven.
Spelen is goed voor je geestelijke gezondheid
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 04 januari, 2024

Spelen is een vast gedragspatroon bij alle dieren. Honden zijn bijvoorbeeld onvermoeibare spelers. Hoe oud een hond ook is, je kunt hem altijd zover krijgen dat hij een spelletje speelt. Hoewel dit niet hetzelfde is voor mensen, is bewezen dat spelen goed is voor je geestelijke gezondheid.

Bij mensen lijkt spelen te zijn voorbehouden aan de kindertijd of aan bepaalde gebieden. Volwassenen hebben zelfs de neiging om spel te negeren ten gunste van lange lijsten met taken die ze moeten uitvoeren. Of ze worden toeschouwers in plaats van deelnemers. Daarom zijn televisiewedstrijden en realityshows zo populair.

In feite is het een grote vergissing om spel uit ons leven te bannen. Antropoloog Johan Huizinga bedacht de uitdrukking “homo ludens.” In zijn boek suggereert hij dat spelen een essentieel onderdeel is van het mens-zijn. Het is duidelijk dat spelen bij volwassenen geen spontane en permanente activiteit is zoals bij kinderen.

“Het leven is een spel, speel het.”

-Moeder Theresa-

Spelende kinderen

Spelen is goed voor je geestelijke gezondheid

Ook al merk je het misschien niet, er is altijd een deel van je dat wil spelen. Met andere woorden, je wilt plezierige en nutteloze activiteiten uitvoeren, gewoon voor de lol. In feite heeft spelen in het volwassen leven precies dezelfde voordelen als voor kinderen. Het helpt je om te socialiseren, te leren en beter uitgerust te zijn om de realiteit aan te kunnen.

Veel jongeren tussen 25 en 35 jaar zeggen dat videogames hun favoriete vermaak zijn. Dit is inderdaad het deel van de bevolking (meer specifiek tieners) waar videospellen het populairst bij zijn. Er is niets mis met dit soort spellen. Ze zijn echter nogal beperkend, omdat ze meestal alleen worden gespeeld. In feite worden mensen er niet alleen door vermaakt, maar ook door vermaakt. Ze helpen de tijd te doden.

Voor andere volwassenen voorziet het kijken naar voetbalwedstrijden of tv-wedstrijden in hun behoefte aan spel. Aan de andere kant maken sommigen van spelen een obsessie en gaan ze gokken. Dit is eigenlijk een vervorming of perversie van spelen. Bovendien wordt de voldoening die mensen uit gokken kunnen halen, tenietgedaan door de mogelijkheid van een nog grotere dosis lijden.

Vrijheid en verplichtingen

Veel volwassenen denken dat spelen tijdverspilling is. Ze vinden dat het volwassen leven vol moet zitten met “serieuze” activiteiten die gepaard gaan met werk en verplichtingen. Deze mensen hebben de neiging om de manier waarop ze toegang hebben tot speelse activiteiten te standaardiseren door er simpelweg voor te kiezen om toeschouwer te zijn. Bijvoorbeeld in de bioscoop of het theater.

Reizen wint echter aan belang omdat het een van de weinige ruimtes is waarin het mogelijk is om te spelen. Want spelen houdt in dat je betrokken raakt bij iets dat geen praktisch doel heeft. Het laat nieuwe aspecten van je persoonlijkheid naar boven komen. Je kunt je verbazen. Je kunt lachen.

Als je in je leven ruimte laat voor spel, kun je veel leren. Een vol leven brengt zowel verplichtingen als vrijheden met zich mee. Daarom moet je altijd ruimte maken voor liefde, werk, spel en denken. In feite staat een harmonieuze combinatie van deze aspecten gelijk aan een goede geestelijke gezondheid.

Blij stel op het strand

Opnieuw leren spelen

Volwassen spelletjes zijn niet hetzelfde als kinderspelletjes, althans niet qua vorm. Dat komt omdat volwassenen het idee van urenlang hinkelen of tikkertje spelen niet zo aantrekkelijk vinden. In feite moet volwassen spel enthousiasme, plezier en creativiteit bevatten. We zijn deze belangrijke gevoelens nooit vergeten.

Alles wat artistiek is, mits het niet om economische redenen wordt gedaan, is een goed voorbeeld van volwassen spel. Muziek, schilderen, theater, dans en alle artistieke disciplines zijn bijvoorbeeld geschikte spelletjes voor alle leeftijden. Het beste soort spel is dat waarbij samenwerking en een groep betrokken zijn. In feite ken je iemand pas echt als je met hem speelt.

Idealiter vindt spel altijd plaats in een warme en gastvrije sfeer in kleine democratische groepen. Ze moeten spontaniteit toestaan en kritiek en overconcurrentie ontmoedigen . Je lichaam en geest hebben voortdurend tijd nodig om te spelen. Spelen helpt je te groeien en een beter mens te worden. Daarom, als je een beter leven wilt, ga dan spelen waar je plezier in hebt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Maturana, H. R., & Verden-Zöller, G. (2003). Amor y juego: fundamentos olvidados de lo humano, desde el patriarcado a la democracia. JC Sáez Editor.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.