Soms moet je je eigen held zijn

Soms moet je je eigen held zijn

Laatste update: 19 september, 2017

Op een dag zal het jouw beurt zijn om je eigen held te zin. Je zult je kleren van je af moeten scheuren, je reddingsschoenen moeten aantrekken en jezelf moeten redden. Er zal een noodgeval zijn en je zult geen andere optie hebben dan sterker te zijn dan het gevaar.

Het maakt niet uit of het de grootste aardbeving van je leven is, of dat het voelt alsof al je gevoelens tegen elkaar aan botsen als in een draaikolk. Vroeg of laat zal de tijd aanbreken waarin je je klauwen tevoorschijn moet halen en fel moet vechten.

Je hebt misschien iemand die je hand vasthoudt met alle affectie van de wereld, maar soms zul je je realiseren dat jouw hand de enige hand is die jou uit de put kan trekken. Je zult het licht niet zien totdat je zelf je demonen vernietigt. Op een gegeven moment zal het jouw beurt zijn om jezelf te zien zoals je jezelf nooit wilde zien, op een plek waar je nooit naartoe wilde gaan. En uiteindelijk zul je het allemaal overwinnen.

Je hebt een hart om te verdedigen

Je denkt misschien dat je het meest robuuste en solide schild hebt dat er bestaat. Je zal het waarschijnlijk niet eens mogelijk achten dat er een storm binnenin je ziel kan brouwen omdat je er zo’n grote muur omheen hebt gebouwd. Het overkomt ons allemaal: we denken dat we sterker worden naarmate we meer pijn hebben doorstaan.

“Kracht ligt in het hart, niet in de maag”
-Yasmina Khadra-

Maar je hebt het fout. Diep vanbinnen heb je een hart dat niet immuun is voor gevaar, zelfs als je elke voorzorgsmaatregel treft die je kunt bedenken. Je hebt een hart dat je moet verdedigen als een held, wat er ook gebeurt of hoe oud je ook bent. Het verdient dat meer dan al het andere, omdat het betekenis geeft aan jouw bestaan.

Held

Dat hart is een buitengewone prestatie en de persoon die het bezit zou het moeten waarderen. Je hart draagt jouw naam en hoopt dat, in de engste momenten van zijn bestaan, je het niet de rug toekeert, voor niets of niemand.

Jij bent jouw belangrijkste held

Er zijn vele harten om je heen waarvoor gezorgd moet worden. Onthoud dat het goed is om te helpen, advies te geven en dat het erg nobel is om te vechten voor het welzijn van anderen. Maar er zullen ook tijdelijke fases zijn waarin je zelf jouw meest belangrijke held moet zijn en je je zult realiseren dat je verplicht bent jezelf te helpen, jezelf advies te geven en voor jezelf te vechten.

“Wat ik probeer te zeggen is dat je een mens niet begrijpt totdat je begrijpt waarom hij doet wat hij doet. Elk mens is een held in zijn eigen verhaal”
-Branden Sanderson-

Je zult voelen dat je empathie, compassie, vertrouwen en veiligheid nodig hebt. Vervolgens zul je ontdekken dat niemand jou die dingen beter kan geven dan jij. Je zal jezelf moeten omhullen in begrip, de oordelen over jezelf moeten vergeten en de uitdaging om van je nachtmerries af te komen moeten zien te handhaven.

Net zoals een dappere held het zou doen, zul je geloven in volharding en de motivatie vinden die jou zal dwingen om een manier te vinden om met tegenslagen om te gaan om een beter persoon te worden. En, het meest belangrijke, er zal genoeg ruimte zijn voor dapperheid, die de angst recht in de ogen kan kijken en het kan veroveren.

Er is geen andere optie dan op te staan en te vechten

Als je tegenover een enorm risico zou staan dat je nooit eerder bent tegengekomen, wat zou je dan doen? Nou, je overlevingsinstinct zou ervoor zorgen dat je je hoofd boven water houdt en dapper bent. Dit is wat het inhoudt om iets te overwinnen: niet opgeven zonder het eerst te proberen.

Alle helden gaan door een periode van lijden, maar ze overwinnen het altijd.

Held

Er is geen mens dat niet huilt of geen pijn ervaart. Je zal pijn leren kennen, maar je zult niet opgeven: de pijn die zo’n zeer doet zal weggaan en je zal ervan leren. Overigens moet je alles wat je deed uit zorg voor anderen ook voor jezelf doen.

Er zal geen andere optie beschikbaar zijn. Je zult verward zijn, ontmoedigd, en je zult ondergedompeld zijn in chaos, waardoor je in paniek raakt. Jouw wereld zal onstabiel worden en je zal denken dat je niet in staat bent om weer de balans te vinden. Je zult naar manieren zoeken om dit te kunnen en je zult volstromen met twijfel. Dit is het moment waarop jouw held – jijzelf – zijn kracht zal laten zien en jou zal komen assisteren. Je bent het jezelf verschuldigd, nietwaar?

Afbeeldingen met dank aan Jimmy Liao, Kevin Peterson


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.