Sociopaten slagen vaak in competitieve omgevingen

Sociopaten vinden het niet erg om te liegen of anderen te manipuleren als ze daardoor hun doelen bereiken, vooral in competitieve omgevingen.
Sociopaten slagen vaak in competitieve omgevingen

Laatste update: 22 oktober, 2021

Sociopaten worden gekenmerkt door systematische minachting en onwetendheid over de rechten van anderen. Dit soort persoonlijkheden hebben er geen problemen mee om iemand te instrumentaliseren en te vertrappen, hetzij om hun eigen doelen te bereiken, hetzij gewoon uit gewoonte.

Helaas geldt bovenstaande beschrijving tegenwoordig voor een groot aantal mensen. Bovendien zijn velen van hen leiders op verschillende gebieden. Volgens de psychiatrie hebben sociopaten een psychische stoornis. In hun eigen omgeving worden ze echter vaak met bewondering bekeken en kunnen ze zelfs rolmodellen worden.

Sociopaten houden zich niet aan regels. Dat komt omdat ze ze zien als beperkend voor hun eigen verlangens en dat is genoeg voor hen om ze niet te herkennen. Dit is precies waarom sociopaten schadelijk zijn, ze beschadigen het weefsel van de samenleving.

In feite begrijpen ze niet dat wetten en normen worden gemaakt, althans in principe, om de noodzakelijke grenzen te stellen om een stabiele coëxistentie in gemeenschappen en samenlevingen mogelijk te maken.

Ik ben de projectie van de leugen waarin je leeft .”

Charles Manson

Concurrerende contexten

Concurrentie is in principe gezond omdat het helpt bij het kanaliseren van bepaalde agressieve impulsen die bij mensen ontstaan.

De samenleving heeft echter de neiging om individuele verlangens te beperken en dit veroorzaakt frustratie, waardoor een soort gewelddadig verlangen ontstaat. De daad van wedijver verdrijft deze en andere agressieve verlangens gedeeltelijk, op een manier die de stabiliteit van een groep niet aantast.

Niettemin is gezonde concurrentie aan regels gebonden. Het vergoelijkt het niet om te winnen door toevlucht te nemen tot ongeoorloofde acties. Het vindt het ook niet legitiem om te verliezen in een competitie waarin de spelregels niet worden gerespecteerd. Tenminste, dit is wat er in theorie zou moeten gebeuren.

Het probleem is dat we nu in een ultracompetitieve samenleving leven, waarin regels steeds meer diffuus zijn geworden. In feite heeft winnen nu de grootste waarde, ongeacht hoe het wordt bereikt.

Succes is een fetisj geworden, de totem die de meesten willen bezitten. Dit concept is voornamelijk gedreven door marketing en de psychologische stromingen die het ondersteunen.

Het is echter niet altijd zo geweest. Voor de Grieken, bedenkers van de Olympische Spelen, zat de waarde van de overwinning bijvoorbeeld in het feit dat deze alleen werd behaald door degenen die het het meest verdienden.

Met andere woorden, door degenen die een bijzonder talent of deugd aan de dag legden. Daarom was winnen een beloning voor uitmuntendheid.

Sociopaten en succes

De westerse samenleving en consumptiecultuur hebben ertoe geleid dat waarde gelijk is aan het bezit van geld of roem. In feite zijn beide synoniem voor succes en het kan bijna niemand schelen hoe mensen dit bereiken.

Zoals we eerder vermeldden, moest je om de beste atleet in het oude Griekenland te zijn, hard werken en uitzonderlijke talenten ontwikkelen. Aan de andere kant, om miljonair te worden in de huidige samenleving, moet je soms gewoon gewetenloos zijn.

Sociopaten en groepen met sociopathische trekken zien deze gewetenloosheid als een deugd. Ze gebruiken echter termen om het te beschrijven, zoals onder andere “een praktische mentaliteit” of “koelbloedig zijn.” Niettemin zijn het de afwezigheid van moraliteit en het gebrek aan schuldgevoelens die deze eigenschappen definiëren.

Sociopathische mensen hebben de neiging om altijd hun doelen te bereiken, op voorwaarde dat ze zich in een zeer competitieve en ethisch slechte omgeving bevinden.

Dit versterkt uiteraard hun ideeën. Met geld kunnen ze zelfs een goede naam voor zichzelf kopen; en roem garandeert hen een beslissende sociale invloed. Zo voedt de cirkel zichzelf en blijft stabiel.

Handen die manipuleren

Een wereld voor sociopaten

Helaas brengt een gebrek aan moraal en scrupules tegenwoordig in veel delen van de wereld grote voordelen met zich mee. Op basis van beschikbare gegevens past één op de 25 mensen zelfs in de classificatie van een sociopaat.

Psycholoog Robert Hare wijst erop dat mensen met dit soort eigenschappen vier keer meer kans hebben om de top van de bedrijfsladder te bereiken en dat zij ‘de motor zijn die de hedendaagse wereld aandrijft’.

Een sociopaat vindt het niet erg om te liegen en anderen te manipuleren. Sterker nog, effectief valsspelen is een van hun doelen, ze beschouwen het als een prestatie.

Bovendien zijn ze flexibel en zeer scherp in het oppikken van de zwakke punten en verwachtingen van anderen. In feite zullen sommigen stelen en vervolgens in het openbaar aan liefdadigheid doen. Ze spelen voor het publiek.

Veel gediagnosticeerde sociopaten zijn nu begonnen “uit de kast te komen” en publiceren boeken en internetberichten met hun geheimen. Deze mensen zijn echter rechtstreeks verantwoordelijk voor duizenden onrechtvaardigheden en wreedheden in de wereld.

Ze bestaan omdat samenlevingen hun logica valideren. Ze zijn arrogant en wreed, maar succesvol. Dit is te danken aan hun publiek, die onsuccesvolle en naïeve individuen, die geen weerstand bieden aan hun sluwe manieren.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Kotsko, A. (2020). Por qué nos encantan los sociópatas. Melusina.
  • Sirvent Ruiz, Carlos. La sociopatía adquirida. En: Revista Española de Drogodependencias, 2007, Vol. 32, no. 3

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.