Sociale normen die ons beïnvloeden

Altruïsme is erg gevoelig voor sociale normen. In feite zijn dit degenen die soms helpend gedrag faciliteren of voorkomen. Bovendien worden veel van deze normen bepaald door het verwerven van versterkingen en het vermijden van straffen.
Sociale normen die ons beïnvloeden

Laatste update: 13 januari, 2024

In tegenstelling tot wat veel mensen misschien denken, heeft altruïsme of hulpgedrag niet altijd een pure achtergrond van goedheid. Psychosociale studies over dit onderwerp lijken dit idee tenminste te ondersteunen. Aan de andere kant zijn er veel variabelen die ervoor zorgen dat een altruïstische motivatie werkelijkheid wordt. Onder deze modulerende of bemiddelende factoren vinden we de sociale normen.

We kunnen dus zeggen dat op een bepaald moment de omstandigheden ervoor kunnen zorgen dat er een verspreiding van verantwoordelijkheid of een aanvaarding van verantwoordelijkheid plaatsvindt. In die zin bestaat er een hele stroom onderzoeken. Die stellen dat deze aspecten de ontwikkeling van altruïstische motivatie zelf beïnvloeden.

Hoe het ook zij, in dit artikel gaan we de omstandigheden bespreken waarvoor altruïstisch gedrag of motivatie gevoelig is. Sommige zijn opgenomen in de context van normen, met name sociale normen.

Poppetjes geven elkaar een high five

De rol van sociale invloed of normen

De besluitvorming over het wel of niet helpen in een situatie wordt voor een belangrijk deel bepaald door processen die sociale invloed kunnen genereren. De mens zoekt al sinds mensenheugenis naar beloningen. Daarnaast probeert hij straffen te vermijden.

In dit kader hoeven de gevolgen niet materieel te zijn – sterker nog, dat zijn ze meestal niet – maar we zouden ze als sociale symbolische versterkingen kunnen beschouwen.

Sociale normen zijn verantwoordelijk voor het versterken of bestraffen van het gedrag van de leden van de groep. Als de norm bijvoorbeeld voorschrijft dat je de helft van wat je jaagt moet delen met de zwakste leden van de groep, is het de naleving van die sociale norm die de versterking bepaalt.

Als je het voedsel deelt, zul je goed gewaardeerd worden in de groep.  Het opleggen van een straf als de buit niet wordt gedeeld, kan het gevolg afkeuring of sociaal isolement zijn.

Krebs en Miller (1991) vinden drie voorbeelden van sociale normen die vaak van invloed zijn op de beslissing om al dan niet hulp te bieden aan een derde partij (Engelse link). Die normen zijn: wederkerigheid, verantwoordelijkheid en gelijkheid.

Wederkerigheid: betaal mij terug met rente!

Eén van de sociale normen – normen binnen een grote groep mensen – die volgens deze auteurs de meeste invloed heeft, is wederkerigheid. Dit idee verwijst naar een relatiemodel waarin het uitvoeren van een helpend gedrag (of een gunst) wordt verleend in de hoop dat er in de toekomst hulp in de tegenovergestelde richting zal komen.

Daarom wordt hulp in dit geval een soort investering voor de toekomst. Net zoals we voorzieningen verzamelen in het licht van de dreiging van hongersnood, verzamelen we ook gunsten die wachten op teruggave voor wat er in de toekomst kan gebeuren . We weten nooit wie of welke middelen we nodig zullen hebben. Dit is een gedachte die zou kunnen dienen als motivatie voor altruïsme.

Binnen wederkerigheid zijn verschillende factoren van invloed die de topologie van hulpgedrag kunnen veranderen. Deze factoren zijn:

  • de behoefte van de ontvanger – als we constateren dat hij of zij veel hulp nodig heeft, verwachten we een groter rendement.
  • de middelen van de donor – als de ander ons geen waardevolle middelen kan bieden, zal het hulpgedrag minder waarschijnlijk dat dit voorkomt.

Verantwoordelijkheid: Ik help je als je van mij afhankelijk bent

Bercowitz (1972) zei dat de mens degenen helpt die van zijn hulp afhankelijk zijn. Daarom zal de altruïstische daad of het gedrag van het helpen van een derde partij ook worden beïnvloed door de afhankelijkheid die de derde partij van zichzelf heeft. Mensen hebben de neiging zich meer verantwoordelijk te voelen voor het lot van anderen als zij blijk geven van een grotere afhankelijkheid of kwetsbaarheid.

Het is een vorm van extrinsiek altruïsme, dat wil zeggen op zichzelf niet bevredigend, omdat er ook versterkingen zijn – zowel positief als negatief –. De persoon is op zoek naar iets. Iemand helpen die van ons afhankelijk is, is een goede manier om schuldgevoelens te vermijden, om geen verwijten van de groep te krijgen of om de gedachte te versterken die zegt dat we belangrijk en noodzakelijk zijn.

Aan de andere kant zijn er veel factoren die hulpgedrag kunnen vertragen. Een daarvan kan de verspreiding van verantwoordelijkheid zijn. Denken dat een andere persoon de gevraagde hulp gaat bieden en automatisch aan hem delegeren. Dit zonder zelfs maar te weten of de hypothese zal worden vervuld – of stemmingswisselingen zullen optreden.

Eigen vermogen: hulp in de juiste hoeveelheid

Ten slotte heeft een andere sociale regel betrekking op gelijkheid. Gelijkwaardigheid bepaalt een zoektocht naar evenredigheid tussen wat iemand ontvangt en wat diegene bijdraagt.

Daarom is de emissie van hulpgedrag afhankelijk van de gewichtsverdeling op de weegschaal. Als wordt vastgesteld dat er al veel is geholpen met betrekking tot een probleem, zal de persoon denken dat hij al genoeg heeft gedaan om bepaalde voordelen te behalen.

Dit betekent dat eerlijkheid ons tot behulpzaam of egoïstisch gedrag kan leiden. Het is afhankelijk van de balans tussen kosten en baten op dat moment. Thibaut en Kelly stellen vast dat genereus gedrag van vandaag ons in staat kan stellen genereus gedrag van morgen te voorspellen.

Evenwicht

Oorsprong van sociale normen: waarden

Sociale normen zijn niet allemaal hetzelfde in verschillende culturen. In feite moet men de universaliteit van normen zien vanuit interculturele vergelijking. Deze normen die ons gedrag bepalen, kunnen persoonlijk zijn – de onze – of cultureel – en ingebed in de sociale groep waarin we leven – maar ze zijn gebaseerd op waarden.

Waarden zijn overtuigingen over het uiteindelijke doel van de dingen, die op een abstract niveau onze manier van zijn en ons oordeel over wat er in de wereld gebeurt, bepalen . Daarom geven ze ook vorm aan de sociale normen waarnaar wij leven.

De meest intrinsieke waarden die verband kunnen houden met altruïsme of hulpgedrag zijn twee: welwillendheid en universalisme. Welwillendheid verwijst naar de zorg die men voelt voor het welzijn van bekende en naaste mensen, die belangrijk voor ons zijn. Universaliteit verwijst naar een abstracter concept, naar zorg voor het welzijn van mensen in het algemeen, voor het algemeen welzijn.

Afhankelijk van de sociale waarden zullen andere soorten persoonlijke normen en andere criteria worden geconfigureerd bij het al dan niet aanbieden van behulpzaam gedrag. In feite zijn de sociale normen heel anders in landen als India of de Verenigde Staten .

In India heerst een zeer sterke cultuur die verband houdt met het helpen van anderen. Het niet verlenen van hulp kan grote sancties met zich meebrengen. In het Aziatische land ziet men dit als een objectieve verplichting. In de Verenigde Staten is helpen verplicht, maar dan in situaties van ernstige nood of in familierelaties.

Tot slot

Alles wat hierboven is uitgelegd, probeert altruïsme te begrijpen dat verder gaat dan iemands goedheid of persoonlijkheid. Altruïsme wordt, net als elke andere uiting, gereguleerd door een complex mechanisme waarin versterkingen en straffen, uitkeringen en sociale normen ook iets te zeggen hebben. Dat kan hulpgedrag zowel bevorderen als belemmeren.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bourdieu, P. (1990). Sociología y cultura (Colección Los Noventa). México: CNCA/Grijalbo.
  • Tajfel, H. (Ed.). (1978). Differentiation between social groups: Studies in the social psychology of intergroup relations. New York: Academic.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.