Sociale angst en alcohol: een al te vaak voorkomend partnerschap
Sociale angst is een stoornis die gekenmerkt wordt door een buitensporige angst om met andere mensen om te gaan. Om deze reden hebben lijders de neiging zich te isoleren. In feite zou men kunnen zeggen dat sociale angst in zijn meest extreme vorm pathologische verlegenheid is. In dit geval is de remming niet alleen aanwezig, maar bereikt ze een ongewone intensiteit.
Helaas nemen veel mensen die aan sociale angst lijden hun toevlucht tot ongepaste middelen om de stoornis te overwinnen. Eén daarvan is alcohol. Dit middel heeft het effect van ontremming. Daarom vormt het een snel middel om de symptomen van sociale angst te verminderen.
Daarom is het niet ongewoon dat sociale angst vaak een toegangspoort is tot alcoholisme. Dit is uiterst ernstig omdat het een extra probleem toevoegt aan het bestaande probleem. Bovendien is het er een die moeilijk te behandelen en uit te roeien is. Het individu ervaart ernstige moeilijkheden bij het socialiseren, dus zelfmedicatie met alcohol om te voorkomen dat de gevolgen verergeren.
“Alcohol vermindert verlegenheid, en helpt het verlangen om angstopwekkende situaties te vermijden onder controle te houden, zo niet te voorkomen.”
-Alfredo Cía-
Sociale angst
Sociale angst is ook bekend onder andere namen zoals sociale fobie of pathologische verlegenheid. Zoals we eerder vermeldden is het een stoornis en de belangrijkste uiting ervan is het vermijden van contact met andere mensen. De lijder ervaart een extreme angst, vooral voor het negatieve oordeel van anderen. Deze angst neemt de vorm aan van gevoelens van schaamte of remming.
Een publicatie (Engelse link) van het National Institute of Mental Health beweert dat een lijder aan deze stoornis uiterst duidelijke symptomen vertoont wanneer hij of zij door anderen wordt omringd of voor iemand moet optreden. Naast andere uitingen van angst kunnen ze het volgende ervaren:
- Duizeligheid.
- Blozen.
- Bevingen.
- Zweten.
- Stotteren.
- Een lege geest.
- Maagpijn.
- Stijve lichaamshouding.
- Moeite met het maken van oogcontact.
Bovenstaande symptomen doen niets anders dan het probleem versterken, want een van de angsten van de patiënten is dat anderen hun angst zullen opmerken. Ze voelen zich bijvoorbeeld heel slecht als ze blozen of stotteren, omdat dit reacties zijn die onmogelijk te verbergen zijn.
We moeten ook de disfunctionele gevolgen evalueren van de strategieën die worden toegepast om deze symptomen te maskeren. Bijvoorbeeld, zweten brengt de patiënt ertoe zich meer te bedekken. Maar dit betekent dat ze nog meer zweten. Samen leiden deze gebeurtenissen vaak tot isolatie. Het is niet zo dat deze mensen geen interactie willen, maar ze voelen zich daartoe niet in staat.
Sociale angst en alcohol
Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het verband tussen sociale angst en alcohol. In feite suggereert onderzoek dat de twee problemen vaak samenhangen. Dit wordt bevestigd door een studie van psychiaters, Enzo Cascardo en Pablo Resnik, (Spaanse link) van het Anxiety Medical Research Center in Argentinië.
Deze deskundigen voerden een onderzoek uit met 384 patiënten met de diagnose sociale fobie. Ze ontdekten dat er in 81 procent van de gevallen sprake was van comorbiditeit of het naast elkaar bestaan van twee of meer problemen.
Ze ontdekten ook dat de meeste associaties bestonden tussen alcoholisme of depressie met sociale angst. Dit bracht de onderzoekers tot de conclusie dat sociale angst een stoornis is die bijna altijd naast andere voorkomt.
In hun onderzoek meldden Cascardo en Resnik dat 39,6 procent van de mensen met sociale fobie bepaalde middelen misbruikt. 10,9 procent van de lijders aan pathologische verlegenheid vertoonde alcoholgebruik zonder afhankelijkheid.
Terwijl 23,9 procent van hen afhankelijkheid of verslaving vertoonde. Het is dus duidelijk dat er een belangrijk verband bestaat tussen de twee aandoeningen.
Dezelfde specialisten, in hun boek, Ansiedad, Estrés, Panico y Fobias 100 Preguntas 101 R epuestas (Spaanse link) (Stress, Paniek en Fobieën. 100 Vragen, 101 Antwoorden) dat er tijdens de adolescentie een aanzienlijk verband bestaat tussen sociale angst en alcoholgebruik.
Dit is het gevolg van het feit dat sommige jongeren herhaaldelijk een beroep doen op het effect van alcohol om de uitdagingen van de stoornis het hoofd te bieden, waardoor het risico op afhankelijkheid toeneemt.
Het verkeerde pad
Sommige mensen die slachtoffer zijn van sociale fobie besluiten zich af te zonderen en slechts minimale interactie met anderen te hebben. Anderen zoeken naar strategieën zodat hun pathologische verlegenheid hen niet naar eenzaamheid leidt. Helaas zien ze alcohol als een snelle en schijnbaar effectieve optie om het probleem te overwinnen, met onmiddellijk effect.
Een van de meest verontrustende aspecten van deze situatie is dat veel mensen met sociale angst die alcohol gebruiken zich dat niet realiseren. Ze vinden het volkomen normaal om een paar drankjes te nemen voordat ze naar een familiebijeenkomst gaan.
Of, ze zijn ervan overtuigd dat er niets mis mee is om alcohol te moeten drinken om hen het vertrouwen te geven om te praten met iemand met wie ze willen daten of zelfs maar dansen.
Alcohol blokkeert zelfkritiek, veroorzaakt een anxiolytisch effect, en maakt de tong losser. Velen zien dit als een uitweg uit hun gevoelens van intense angst. In de praktijk vormt het een effectieve zelfmedicatie. Daarom zijn deskundigen van mening dat een lijder aan pathologische verlegenheid een grotere kans heeft om alcoholisme te ontwikkelen.
Helaas is het vaak een weg van onomkeerbaarheid. Anderen moeten enorme inspanningen leveren om zich ervan te ontdoen.
Als gevolg daarvan suggereren deskundigen dat we moeten begrijpen dat sociale angst en extreme verlegenheid geen karaktereigenschappen zijn, maar dat ze een stoornis vormen. Daarom is het tijdig maken van een afspraak met een specialist de meest redelijke weg.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Cascardo, E. & Rensik, P. (2018). Ansiedad social y adolescencia: una puerta abierta al abuso de substancias. Centro IMA. Consultado el 6 de abril de 2023. https://centroima.com.ar/ansiedad-social-y-adolescencia-una-puerta-abierta-al-abuso-de-substancias/
- Instituto Nacional de Salud Mental. (2022). Trastorno de ansiedad social: Más allá de la simple timidez. Consultado el 6 de abril de 2023. https://www.nimh.nih.gov/health/publications/espanol/trastorno-de-ansiedad-social-mas-alla-de-la-simple-timidez
- Cascardo, E. & Rensik, P. (2016). Ansiedad, Estrés, Pánico y Fobias. 100 preguntas, 101 respuestas. Ediciones B. Argentina. https://www.academia.edu/41934197/ANSIEDAD_ESTR%C3%89S_P%C3%81NICO_Y_FOBIAS_100_preguntas_101_respuestas