Snowden, een film over spionage via internet

Spanning, suspense en reflectie. Dit zijn de hoofdingrediënten van deze film. Het roept vragen op over de privacy van mensen. Bovendien behandelt het de kwestie van de controle die bepaalde bevoegdheden over ons kunnen hebben waarvan we ons misschien helemaal niet bewust zijn.
Snowden, een film over spionage via internet

Laatste update: 24 november, 2021

Films die de aandacht van de kijker trekken en het plot gaandeweg compliceren met spanning en emotie wekken intriges op. Dit is vooral het geval bij degenen die een realistisch gevoel hebben en wiens verhalen heel goed in de echte wereld zouden kunnen voorkomen. Een van die films is Snowden. Het richt zich op het onderwerp spionage via internet en hoe dit in het echte leven gebeurt.

Meer dan eens doet deze film ons afvragen of overheidsinstellingen onze telefoons en computers wel degelijk in de gaten houden. Het lijkt er zeker op dat de kans groot is dat onze privacy verloren is gegaan en dat alles nu op internet te bekijken is.

Positief is dat het een manier is om wereldwijde verbindingen te onderhouden. Maar wat als het wordt gebruikt voor onderzoeks- en bewakingsdoeleinden? Laten we eens kijken hoe dit onderwerp in de film wordt geportretteerd.

Context en korte samenvatting van Snowden

Regisseur Oliver Stone heeft het aangedurfd om het verhaal van Edward Snowden te vertellen. Hij is een Amerikaanse technologieconsulent die werkte bij de Central Intelligence Agency (CIA) en de National Security Agency (NSA). Het verhaal is voornamelijk gebaseerd op de boeken The Snowden Files van Luke Harding en Time of the Octopus van Anatoly Kucherena.

De hoofdpersoon, Edward Snowden, gespeeld door Joseph Gordon-Levitt, verlaat zijn militaire carrière om zich bij de CIA aan te sluiten. Daar demonstreert hij zijn computervaardigheden en krijgt hij toegang tot het geheime wereldwijde surveillanceprogramma van de National Security Agency.

Snowden beweert dat er een wereldwijd spionagenetwerk is van miljarden mensen. Er worden documenten uitgelekt naar de pers, waardoor een reeks gebeurtenissen op gang komt waarbij de jonge analist betrokken is. Bovendien toont het het volledige controle- en bewakingsproces van de regering van de Verenigde Staten.

“Deze programma’s gingen nooit over terrorisme: ze gingen over economische spionage, sociale controle en diplomatieke manipulatie. Ze gaan over macht.”

-Edward Snowden-

Een scène uit Snowden

Drie sleutels om de film te begrijpen

Edward Snowden wilde niet leven in een wereld waarin alles wordt vastgelegd. Hij kon echter direct verifiëren dat iedereen permanent in de gaten wordt gehouden.

E-mails, telefoontjes, sociale netwerken, mobiele berichten, enz., alles staat onder staatscontrole, waar de hoofdrolspeler zich over uitspreekt. Laten we eens kijken wat de sleutels van de film zijn:

  • Hij is ingedeeld in het thrillergenre. Daarom neemt de plot geleidelijk toe in spanning en intriges. In feite voelen we de hele tijd de enorme uitdaging om een hele staat te confronteren met een informatielek. Een lek dat in grote lijnen een schandaal aan het licht zou kunnen brengen met wereldwijde gevolgen.
  • De film probeert een realistische kijk op de Amerikaanse samenleving te projecteren. Tegelijkertijd wil het een sociale impact hebben, waardoor de kijker nadenkt over de noodzaak om ons recht op privacy te verdedigen.
  • Het doel van de film is om ons te waarschuwen voorzichtig en kritisch te zijn over technologie. Volgens Gabriel Moses is een persoonlijke reflectie en een bewuste keuze over de dualiteit van publieke en private informatie noodzakelijk.

We gebruiken inderdaad voortdurend technologie en computers om foto’s en persoonlijke ervaringen door te sturen, en we weten nooit waar ze terecht kunnen komen.

Een stel mobiele telefoons op een tafel

Snowden: held of crimineel?

Welk perspectief laat de film zien? Welnu, de hoofdpersoon blijkt in deze film zowel principieel als moedig. Hij bekritiseert het feit dat de voortdurende spionage op de bevolking in feite een aanslag is op de privacy van de bevolking. Alles wat gezegd en gedaan wordt, wordt op internet opgeslagen, waardoor mensen hun privacy verliezen.

De regering van de Verenigde Staten beschouwt zijn acties als verraad. Sociaal zien velen hem echter als een held die de wereld iets probeert te laten zien dat volledig verborgen was.

Vanaf het begin is dit een spannende thriller. Het zorgt er echter ook voor dat we met enige bezorgdheid naar onze mobiele telefoon en computer kijken en ons afvragen: controleren ze ons echt? Deze vraag wil de directeur ons stellen, en tegelijkertijd ons bewustzijn van dit onderwerp vergroten.

Kortom, dit is een film met een zich voortdurend ontvouwend verhaal dat in spanning toeneemt naarmate de film vordert. Bovendien gaat het over een onderwerp waardoor we ons weerloos voelen tegenover een staatsmacht die in feite controle heeft over de hele samenleving.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Cerrillo i Martínez, Agustí (2009). Privacidad y redes sociales. IDP. Revista de Internet, Derecho y Política, (9), 1-3. [Fecha de Consulta 12 de Noviembre de 2021]. ISSN:. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=78813254001
  • Fayos Gardó, A. (Coord.) et al. (2015). Los derechos a la intimidad y a la privacidad en el siglo XXI. Dykinson. Madrid.
  • Moser, G. (2014). Psicología ambiental: Aspectos de las relaciones individuo-medioambiente. ECOE. Bogotá.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.