Sleutels voor emotionele zelfzorg tijdens quarantaine

Tijdens de huidige crisis is het belangrijker dan ooit om voor je emoties te zorgen. Het is tijd om van je emoties je beste bondgenoot te maken en een rustigere reis door deze moeilijke situatie te maken.
Sleutels voor emotionele zelfzorg tijdens quarantaine

Laatste update: 21 mei, 2020

In dit artikel bespreken we sleutels voor emotionele zelfzorg tijdens quarantaine. Iedereen gaat zo goed mogelijk om met de huidige situatie. We hebben echter niet allemaal dezelfde omstandigheden, dezelfde middelen of een goed ondersteunend netwerk.

Daarom is het essentieel dat je bepaalde psychologische vaardigheden leert ontwikkelen om factoren als isolatie en onzekerheid beter onder controle te houden. In dit geval kun je een aantal sleutels toepassen voor emotionele zelfzorg tijdens quarantaine en de coronacrisis.

De afgelopen dagen zijn er veel goedbedoelde berichten geweest die ons eraan herinneren dat het tijd is om tot elkaar te komen en aan hetzelfde doel te denken.

Vanuit de psychologie weten we echter dat deze situatie voor een groot deel van de bevolking moeilijk is. Binnen de muren van elk huis kan er eenzaamheid, bezorgdheid, pijn van verlies, familieproblemen en de schaduw van angst zijn.

Soms is het niet genoeg om routines, lichaamsbeweging of videogesprekken met familie of vrienden te onderhouden. Je mist nog steeds iets. Hierdoor kom je te hangen in een soort emotioneel waterrad. Er zijn momenten waarop je je mentaal sterk voelt, maar dan komen er frustraties of zelfs tranen om de hoek kijken. Dit is allemaal normaal.

Het belangrijkste hier is om niet permanent door negativiteit vast te komen zitten. Deze emotionele realiteiten zouden als wolken moeten zijn die voorbijgaan: gevoelens die je waarneemt, accepteert en vervolgens loslaat.

Dit zal je helpen om de dingen om je heen met helderheid en innerlijke rust te zien. Hieronder gaan we een reeks strategieën met je delen om je emotionele zelfzorg tijdens quarantaine te verbeteren.

Sleutels tot emotionele zelfzorg tijdens quarantaine

Sleutels tot emotionele zelfzorg tijdens de pandemie

Daniel Goleman wees er in zijn inmiddels beroemde boek Emotionele Intelligentie op dat mensen soms in de war raken als ze praten over de noodzaak om hun emoties onder controle te houden. Emoties maken deel uit van je leven en als zodanig zal deze ‘controle’ ze nooit kunnen blokkeren of ontkennen in je dagelijkse leven.

Het zou eerder een kwestie van modulatie moeten zijn. Je kunt het verstorende effect van bepaalde emoties verminderen, maar tegelijkertijd hun boodschap en hun doel voor je leven begrijpen. Als je je bijvoorbeeld gefrustreerd en zelfs boos voelt omdat je thuis moet blijven, heeft het geen zin deze innerlijke staat te ontkennen of te proberen te vergeten.

Wat je moet doen, is die emoties op de een of ander manier kanaliseren. Je moet op zoek gaan naar een activiteit waarmee je die emotie kunt ‘bevrijden’. De sleutels tot emotionele zelfzorg tijdens de pandemie vereisen dus een constante toewijding aan jezelf. Hier volgen enkele belangrijke richtlijnen die je in je leven kunt gaan toepassen.

Check de hele dag je humeur

Er is geen grotere paradox dan gedwongen opsluiting in een pandemische context. Meer dan angst, heerst onzekerheid. Wanneer deze sensatie je vervult, begin je jezelf veel vragen te stellen. Hoe lang gaat dit duren? Wat als ik besmet raak? Als er iemand in mijn familie besmet raakt, wat moet ik dan doen? Wat gebeurt er de komende dagen?

Deze aanhoudende twijfels vergroten het emotionele ongemak bijna zonder dat je het doorhebt. Je komt in een staat van extreme waakzaamheid en alles begint moeilijker te worden.

Het is dus van vitaal belang dat je jezelf gedurende de dag analyseert om te ontdekken in welke staat je geest verkeert en welke emoties je beheersen. Je moet ze identificeren. Als je dit doet, kun je beslissingen nemen.

Ik accepteer mijn emoties en ik geef mezelf wat ik nodig heb

Een van de belangrijkste sleutels tot emotionele zelfzorg tijdens quarantaine is vooral acceptatie. Wat betekent dit? Het betekent in feite dat je al je gedachten, gevoelens en emoties accepteert. Het is normaal om je zorgen te maken en op een gegeven moment verdriet en zelfs ongeloof te ervaren.

Iedereen gaat hier immers op een andere manier mee om. Soms wordt je verrast door de positiviteit van andere mensen en hoe ontspannen en blij ze in de situatie lijken te zijn.

Iedereen gaat zo goed mogelijk met situaties om. Soms is humor niets meer dan een goed verdedigingsmechanisme. Je moet dus de reacties van anderen accepteren, ook als die anders zijn dan die van jou. Tegelijkertijd moet je ook accepteren hoe je je voelt.

Nadat je je emoties in de gaten hebt gehouden en hebt geïdentificeerd, moet je jezelf geven wat nodig is. Angst moet de kop worden ingedrukt. Je moet je concentreren op het hier en nu. Het is een goed idee om met iemand van wie je houdt te praten of een activiteit te doen die je helpt om je kalm te voelen.

Frustratie, rusteloosheid en angst hebben expressiekanalen nodig. En verdriet heeft een toevlucht nodig van vrede, een goed boek en wat aangename muziek.

Luister muziek om je emoties te beheersen

Emotionele zelfzorg tijdens quarantaine: gebruik je emoties in je eigen voordeel

Geloof het of niet, we hebben allemaal een rol te spelen tijdens de huidige crisis. We zijn allemaal hoofdrolspelers in deze noodsituatie. En we moeten allemaal verantwoordelijk zijn. Daarom is een van de sleutels tot emotionele zelfzorg tijdens deze crisis duidelijk te zijn over wie je wilt zijn.

Je kunt er ook voor kiezen om een van die mensen te worden die gedreven worden door irrationele gedachten en paniek. Mensen die dwangmatige aankopen doen en gevangen worden gehouden door emoties zoals woede en razernij, waardoor het moeilijk wordt om met hun naasten samen te leven. Dit is echter niet de juiste manier van handelen.

Je kunt ervoor kiezen om een uitzonderlijk persoon te zijn. Je kunt met sereniteit en vertrouwen handelen om deze dagen op een betere manier het hoofd te bieden. Mediteer en rationaliseer je gedachten. Identificeer wat je stress geeft, evenals de situaties die je bezorgdheid vergroten. Concentreer je op het hier en nu probeer niet te twijfelen aan de toekomst.

Focus op wat je kunt controleren

Een onmiskenbaar feit over COVID-19 is dat het een onbekende vijand is. Als je iets nieuws onder ogen moet zien, ontstaat er angst en kun je gemakkelijk in een staat van grote onzekerheid komen. Daarom is een van de sleutels tot emotionele zelfzorg tijdens de coronacrisis om je te concentreren op wat je wel kunt beheersen.

Om dit te doen, is een positieve oefening om wat papier en een potlood te nemen en twee kolommen te tekenen. Schrijf in één kolom op wat je kunt beheersen in deze situatie (onder andere beschermende maatregelen tegen infectie, de zorg voor je gezin en de zorg voor je fysieke en emotionele gezondheid).

Schrijf in de andere kolom op waar je geen controle over hebt, zoals bijvoorbeeld weten hoe lang de crisis gaat duren. Aan het einde van deze oefening, sta je even stil en realiseer je je dat je ondanks alles, een aantal zeer belangrijke dingen kunt beheersen. Dingen die je kunnen helpen om kalm te blijven.

Stop dus met je emoties de controle over de situatie te laten nemen. Neem de controle terug en je zult het verschil zien! Wellicht ook interessant voor jou

Angst voor het coronavirus: strategieën om je te helpen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Angst voor het coronavirus: strategieën om je te helpen

We zijn nu allemaal doordrenkt met angst voor het coronavirus en we moeten allemaal proberen deze situatie op de juiste manier het hoofd bieden.