De sleutel tot een lang leven

De sleutel tot een lang leven

Laatste update: 08 november, 2017

We zijn vaak geneigd om een alleenstaand leven te zien als een emotionele mislukking, en zodoende dus ook een als een ramp. Hoe hard dit ook klinkt, onze maatschappij straft mensen die vrijgezel zijn. Dit wordt heel duidelijk wanneer we bijvoorbeeld geen commerciële producten kunnen vinden die bedoeld zijn voor mensen die ervoor kiezen om de weg van het leven solo te bewandelen.

We komen honderden aanbiedingen voor droomreizen voor twee tegen, gourmet maaltijden voor twee, de ideale cadeautjes voor stelletjes etc. Maar ik wacht nog steeds op een product dat het vrijgezelle leven promoot.

Vrijgezel zijn is vaak een keuze. Hoe gek dit misschien ook klinkt voor een hele hoop mensen, is het vinden van een partner niet voor iedereen een doel. Het is zelfs zo dat het vrijgezelle leven een staat van volledigheid en vrijheid kan bieden die net zo gezond en aantrekkelijk is als een leven dat gedeeld wordt met een ander.

Meisje Dat Zonder Paraplu In De Regen Staat

Leven zonder te wachten, het vrijgezelle leven leiden

Volgens Emma Morano, zijn we helemaal niet verplicht om onszelf beschikbaar te maken voor een relatie. Deze kennis is voor haar zelfs de sleutel geweest tot een lang leven. Deze vrouw is nu al de oudste persoon ter wereld, met een geweldige leeftijd van 116.

Toen de New York Times haar vroeg wat haar geheim was, kwam ze met een antwoord dat iedereen verbaasde: de sleutel tot mijn lange leven is mijn keuze om vrijgezel te blijven. Na het verbreken van een ongelukkig huwelijk in 1938, besloot Emma Morano dat ze nooit meer wilde dat iemand anders controle over haar had, en dat ze alles wat ze nodig had, in zichzelf kon vinden.

Deze vrouw zette haar leven in elkaar zoals ze zelf wilde en ze liet zich niet vastleggen door wat de maatschappij van haar verwachtte als volwassen vrouw. Zoals gerontologen ons echter vertellen, bestaat er geen echte sleutel tot een lang leven. Als je met honderd mensen zou praten die allemaal ouder zijn geworden dan honderd, dan zou je honderd verschillende verhalen te horen krijgen. Of we lang of korter leven, hangt voor een groot deel af van onze genen.

Zeepbel In De Vorm Van Een Hartje Omdat Liefde Nodig Is Om Een Lang Leven Te Leiden

De sleutel tot een lang leven: het ouder worden niet betreuren en leven zoals je wilt

Geluk en emotioneel welzijn moeten voortkomen uit onszelf en de keuzes die we maken in relatie tot ons emotionele leven. Wanneer je ervoor kiest om vrijgezel te blijven, besluit je daarmee ook om dapper en tolerant te zijn, omdat je geconfronteerd zal worden met een verscheidenheid aan meningen en overtuigingen.

Zoals we eerder ook al zeiden, lijkt onze maatschappij mensen die vrijgezel zijn te straffen en hen bepaalde mogelijkheden te ontzeggen. Als je niet getrouwd bent, is het bijvoorbeeld moeilijker om een lening te krijgen bij de bank. En er zijn nog veel meer van dit soort voorbeelden, die allemaal een duidelijke boodschap op ons overbrengen: ‘vrijgezel zijn is niet goed’.

Dit is het punt waarop een vrijgezellenbestaan niet langer een persoonlijke keuze is en in plaats daarvan juist een sociale kwestie wordt die ons een label oplegt en met een grote vinger naar ons wijst. ‘Er is iets mis met jou’, ‘je zou een partner moeten zoeken’, ‘geen wonder dat niemand van jou houdt’.

Meisje Dat In Een Raamopening Van Het Uitzicht Zit Te Genieten En Zo Een Lang Leven Zal Leiden

Deze subtiele steken kunnen zeer pijnlijk zijn en kunnen er zelfs voor zorgen dat we toch maar wel een partner willen, waar we eigenlijk helemaal niet oprecht van houden, of op zoek gaan naar een manier van leven waar we zelf eigenlijk niet tevreden mee zijn. De maatschappij waar we in leven probeert vrijgezelle mensen te verleiden om op zoek te gaan naar een partner om een ‘vol’ leven te kunnen leiden.

Maar nee, vrijgezel zijn zou altijd een persoonlijke keuze moeten zijn die ons andere opties biedt die ons in staat stellen om een nieuwe wereld te onderzoeken, die verschilt van de wereld waar we volgens anderen in zouden moeten geloven. Ideaal gezien, zouden we allemaal vrij moeten zijn om zelf te bepalen wat ons leven voor ons betekent, en wat we ermee willen doen, zonder over één kam te worden geschoren door een maatschappij die ons vertelt dat het niet goed is om single te zijn. Er bestaan nog meer mensen zoals Emma, die besluiten om gelukkig te zijn in hun eigen ‘vrijgezelheid’, en die niet op zoek zijn naar een ander om hen te ‘redden’ uit hun miserabele staat van zijn. Ervoor kiezen om vrijgezel te blijven, staat niet gelijk aan ‘ongezondheid’, maar eerder aan de vrijheid en onafhankelijkheid om je leven te leiden zoals je zelf wilt. Dat is de ware sleutel tot een lang leven.  This might interest you...

Kleur je leven in de kleuren waar jij van houdt
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Kleur je leven in de kleuren waar jij van houdt

Kleur je leven precies hoe jij dit wilt - een ander hoeft jouw kleuren helemaal niet mooi te vinden. Jouw eigen houding zal altijd je beste verfkwa...