Negen signalen die je vertellen dat mensen niet geschikt voor je zijn

Je bent je leven omringd door mensen, dus de criteria die je gebruikt om degenen te selecteren die je echt in je leven wilt hebben, zijn van het allergrootste belang.
Negen signalen die je vertellen dat mensen niet geschikt voor je zijn
Laura Ruiz Mitjana

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Laura Ruiz Mitjana.

Laatste update: 24 januari, 2023

Soms ontmoet je mensen die op het eerste gezicht geweldig lijken. Ze lijken interessante, goede en oprechte individuen. Niet alle mensen die je in je leven ontmoet passen echter bij je of dragen iets positiefs bij aan je relatie met hen. In sommige gevallen komt dat omdat ze niet aansluiten bij wat jij nodig hebt. In andere gevallen kunnen ze schadelijk giftig gedrag vertonen. Vandaag stellen we negen signalen voor die erop wijzen dat ze niet geschikt voor je zijn.

Eerst zullen we het hebben over het belang van de beslissing of iemand geschikt voor je is of niet.

De juiste persoon ontmoeten

Om de juiste persoon te ontmoeten moet je een proces doorlopen van persoonlijke introspectie, zelfkennis en identificatie van je eigen grenzen (wat je nodig hebt en waarom) en, soms, wat effectief psychotherapeutisch werk.

Weten of iemand geschikt voor je is, is een persoonlijke zaak. In grote lijnen hangt het ervan af of ze je een goed gevoel geven, positieve dingen in je relatie brengen en je in staat stellen jezelf te zijn. In feite of het een zegen is om hen aan je zijde te hebben en of ze je gevoel van welzijn bevorderen.

Man praat met zijn partner
Als iemand je verhindert om te groeien, tegen je liegt en je een slecht gevoel geeft, kun je beter uit zijn buurt blijven.

Ze zijn niet geschikt voor je als…

Hier zijn negen signalen om je te helpen herkennen dat ze niet geschikt voor je zijn.

1. Ze verhinderen je te groeien

Volgens een studie  (Engelse link) onder leiding van Jose Alonso Andrade, van de Universiteit van San Buenaventura, (Colombia), vormen relaties met een aanzienlijke mate van disfunctie een zekere giftigheid voor hun leden , doordat ze geen individuele groei toestaan.

Daarom toont een partner (of andere belangrijke mensen) die je toestaat emotioneel en spiritueel te groeien, je liefde en consideratie. Dit zijn essentiële ingrediënten voor het opbouwen van gezonde en evenwichtige relaties.

2. Ze laten je tegen jezelf ingaan

Bovendien suggereert de studie dat wanneer iemand de vrije psycho-affectieve expressie van zijn partner remt, dit wijst op bepaalde niveaus van disfunctie en giftigheid in de relatie. Met andere woorden, wanneer iemand niet geschikt voor jou is, dwingen ze je op de een of andere manier om te handelen tegen wat je werkelijk wilt.

Sterker nog, ze geven je het gevoel dat je moet (over)acteren of ‘een rol moet spelen’ zodat ze je accepteren of valideren. Soms doe je dit zonder het zelf te beseffen.

Degene voor jou accepteert je om wie je bent. Daardoor voel je je vrij om bij hem of haar te zijn wie je bent, zonder dat je hoeft te doen alsof. Bedenk ook dat gezonde relaties gebaseerd zijn op gelijkheid. Dit wordt bereikt wanneer partners zichzelf kunnen zijn in de relatie en geen masker hoeven te dragen.

“Wees jezelf, iedereen is bezet.”

Oscar Wilde

3. Ze geven je een slecht gevoel

Emoties zijn je kostbaarste kompas. Ze helpen je consequent te weten wat je nodig hebt en helpen je dat te verkrijgen door je gedachten en handelingen te reguleren en te sturen.

Als iemand je een slecht gevoel geeft, betekent dat dat er een emotie in je is gewekt die je vertelt dat er iets niet klopt. Je moet naar jezelf luisteren. Als iemand je vaak een slecht gevoel geeft, is hij zeker niet voor jou.

4. Ze brengen het slechtste in je naar boven

De manier waarop je je gedraagt hangt af van de context. Dat kan tijdelijk zijn en ook sociaal. Heb je bijvoorbeeld ooit het gevoel gehad dat bepaalde mensen een natuurlijk vermogen lijken te hebben om het beste in jou naar boven te halen, en omgekeerd?

Degenen voor jou hoeven niet per se de vriendelijkste mensen te zijn, noch de meest attente. Sterker nog, misschien heb je aanvankelijk zelfs een hekel aan ze omdat ze uitdagend lijken. Dat komt omdat ze je vaak een beetje kleiner laten voelen dan je denkt dat je bent.

Na verloop van tijd lijken jullie echter gewoon bij elkaar te passen en ze moedigen je voortdurend aan om door te gaan. Daardoor ga je je beter voelen.

5. Ze valideren je emoties niet

Hoewel je moet vaststellen wat je van een partner nodig hebt om erachter te komen of hij of zij de ware voor je is, moet je jezelf ook een andere vraag stellen. Hoe voel je je door iemand die jouw emoties niet valideert?

Zeg bijvoorbeeld dat je hem vertelt dat je je ongelukkig voelt en dat hij reageert door je te vertellen dat het wel meevalt. Bovendien gebeurt dit niet één keer, maar herhaaldelijk in verschillende situaties. Hoe voel je je door hun opmerkingen? Denk je dat deze persoon bij je past?

6. Ze oordelen of stellen je ter discussie

Iemand die bijdraagt aan je relatie en licht in je leven brengt, accepteert je zoals je bent, met al je sterke en zwakke punten. Ze oordelen niet over je. Integendeel, ze luisteren naar je, geven je de ruimte en respecteren wat je voelt zonder het als goed of slecht te bestempelen. Kortom, ze accepteren je.

Dus, als ze je voortdurend in twijfel trekken of je beslissingen beoordelen, zou dit je alarmbellen moeten laten rinkelen!

7. Ze respecteren je niet

Het is volkomen natuurlijk dat ze het soms niet met je eens zijn. Er zijn echter bepaalde grenzen die ze niet mogen overschrijden. Jij bepaalt deze grenzen, en een ervan is respect.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is niet alle gebrek aan respect opzettelijk. Soms saboteren anderen jouw autonomie door te protesteren dat ze in jouw belang handelen. Terwijl ze je in werkelijkheid ongeldig maken.

8. Ze vertellen leugens

We hebben allemaal wel eens gelogen in ons leven. Je moet echter normale of wrede leugens onderscheiden van witte leugens.

Als iemand voortdurend tegen je liegt over dingen die gewoon niet kloppen (of waardoor je je slecht voelt), moet je serieus overwegen of hij wel geschikt voor je is of niet.

Wist je ook dat de ene leugen tot de andere leidt? Dit wordt gesuggereerd door een studie (Engelse link) van het University College, Londen (VK), waarin onderzoekers ontdekten dat telkens als mensen liegen, hun hersenen ongevoelig worden voor de negatieve emoties die een gebrek aan oprechtheid opwekt.

Dit betekent dat hun leugens ertoe leiden dat ze in de toekomst blijven liegen. Daarom kan samenzijn met iemand die tegen je liegt schadelijk zijn, omdat ze misschien wel tegen je blijven liegen.

9. Hun tekortkomingen zijn schadelijk

We verliezen allemaal op bepaalde momenten de controle over onze emoties. Dat gezegd hebbende, als je partner de controle verliest, raakt dat jou direct. Als het meer dan eens gebeurt, zou het als een alarmsignaal moeten werken, dat je waarschuwt dat ze misschien niet geschikt voor jou zijn.

Dit komt omdat ze duidelijk niet aan hun problemen hebben gewerkt. Bovendien schaden ze jou. Zoals het gezegde luidt: we moeten allemaal onze eigen kano peddelen. Met andere woorden, ze moeten verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen emotionele gezondheid. Als ze het niet alleen kunnen, moeten ze om hulp vragen, maar jou er niet bij betrekken of verantwoordelijk houden.

Om erachter te komen of iemand goede zelfbeheersing heeft, moet je kijken of hij zichzelf kent. Een manier om zelfbeheersing te verbeteren is het verbeteren van zelfkennis, beweren Sandra Cano Murcia en Marcela Zea Jiménez, in een studie over het beheersen van emoties (Spaanse link).

Volgens de auteurs: “Als we zelfkennis bereiken, zijn we in staat tot zelfbeheersing, omdat we ons bewust zijn van alles wat ons beïnvloedt, of ongemak veroorzaakt. Evenzo, wat ons in een goede stemming brengt en ons gelukkig maakt, kunnen we in ons voordeel beheren”.

Stel maakt ruzie
Mensen die zichzelf niet kennen, kunnen anderen emotioneel schaden.

Wat te doen als iemand niet geschikt voor je is

Als je een van de bovenstaande signalen bij iemand hebt opgemerkt en besloten hebt dat je hem niet in je leven wilt, dan is het nu tijd om verder te gaan. Het is tijd om actie te ondernemen als je denkt dat ze niet geschikt voor je zijn.

Je moet het hem vertellen, duidelijk, respectvol en assertief. Dan kun je beginnen met het identificeren van het soort mensen dat je wel in je leven wilt. Het kan helpen om een lijst te maken van aspecten die je essentieel vindt in iemand met wie je je leven wilt delen. Of dat nu een partner, vriend of kennis is.

Er zullen echter altijd mensen zijn aan wie je een kans wilt geven, en je afvragen of het de moeite waard is om te wachten tot ze veranderen. Maar die verandering komt misschien nooit en het is nooit de moeite waard om je energie te investeren in het proberen iemand te veranderen.

Je moet gezonde relaties en banden opbouwen. Als je uitgaat van een ingewikkelde basis, welke voordelen zal je dan uit de relatie halen? Onthoud dat relaties altijd gemakkelijk moeten zijn, vooral in het begin. Onthoud dat je het recht hebt om jezelf te zijn. Dat geldt ook voor het recht om vrij te kiezen wie je in je leven wilt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Andrade, J.A., José, A., Castro, D. & Giraldo, L. (2013). Relaciones tóxicas de pareja, 17(2). RevistaPsicologia.com.
  • Cano Murcia, S.R., Zea Jiménez, M. (2012). Manejar las emociones, factor importante en el mejoramiento de la calidad de vida Revista Logos, Ciencia & Tecnología, 4(1), 58-67.
  • Garrett, N., Lazzaro, S., Ariely, D. & Sharot, T. (2016). The brain adapts to dishonesty. Nat Neurosci, 19(12), 1727-1732.
  • Stamateas, B. (2011). Gente Tóxica. Ediciones B, S.A.: Barcelona.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.