Schreeuw niet tegen me, je kunt me niet tegenhouden

Schreeuw niet tegen me, je kunt me niet tegenhouden
Lorena Vara González

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Lorena Vara González.

Laatste update: 27 december, 2022

Schreeuw niet tegen me, want je kunt me niet tegenhouden. Het maakt niet uit hoeveel je je stem verheft, ik zal je toch niet gehoorzamen.

Ik ga mijn eigen weg, en soms heb ik het mis, maar hoezeer je ook schreeuwt, je kunt me niet tegenhouden. Het enige wat je doet is laten zien dat je niet in staat bent om een aardige persoon te zijn.

Je weet wat ze zeggen: harder schreeuwen betekent niet dat je gelijk hebt. Wat je ervoor terug krijgt is alleen minder respect en een groter misverstand.

Er wordt gezegd dat woorden het beste communicatiemiddel zijn, maar er wordt ook iets gezegd wat we vaak vergeten: hoe harder je ze uitspreekt, hoe meer waarde ze verliezen.

We schreeuwen omdat het een makkelijke manier is om aandacht te krijgen, maar wat we echt laten zien is ons gebrek aan communicatieve vaardigheden.

Om een compromis te bereiken, kun je veel beter ‘dankjewel’ of ‘alsjeblieft’ zeggen. Je op een redelijke manier uitdrukken, niet door te schreeuwen en me het zwijgen proberen op te leggen.

Schreeuw niet tegen me, praat met me, luister naar me, wees geduldig en help me te leren van mijn fouten. Laten we van elkaar leren. Laten we onszelf niet verliezen in het krijsen alsof we dieren zijn. Omdat we geen wilde dieren zijn, we zijn rationele wezens.

Twee mensen in olieverf die hun hoofden tegen elkaar houden

Degene die schreeuwt, valt aan met zijn woorden

Schreeuw niet tegen me, val me niet aan, gebruik geen gemene woorden. Houd er rekening mee dat woorden, als ze niet door het filter van de rede gaan, een hele relatie kunnen vergiftigen.

Wees moedig en praat. Denk er eens over na dat als je tegen me schreeuwt, we nergens zullen komen omdat ik je spel niet mee zal spelen.

Je intimideert me niet met je luide stem, want ik zal niet naar je luisteren. In plaats daarvan, zal ik voor je gekrijs vluchten alsof je geen woord zegt. Want als je met me wil praten, moet je me respecteren.

En de sleutel tot respect is weten hoe je moet luisteren en accepteren dat niet iedereen denkt zoals jij. En je zult met mij moeten beginnen.

Er is geen grotere vorm van zelfrespect dan het negeren van het gebrek aan respect dat anderen je tonen. Als ze je aandacht willen, zullen ze dat moeten verdienen. Geef het niet gewoon aan iemand, alleen omdat hij schreeuwt.

Schreeuw niet tegen me, maar communiceer met me

Als je niet weet hoe je moet communiceren, als je je gefrustreerd voelt en er boosheid uit je mond komt zonder na te denken, plaats jezelf dan in mijn schoenen en misschien begrijp je me. Dan stop je met tegen me te schreeuwen.

Als je niet weet hoe, zal ik je advies geven: drama, labels, zou moeten en ik heb altijd gelijk helpen je niet bij het krijgen van een goede relatie.

En het heeft geen zin om je aan kleine dingen vast te houden en vervolgens op vol volume en in detail te schreeuwen over iets dat je vervelend vond.

Schreeuw niet na een paar dagen tegen me. Spreek me aan, leer me, deel met me wat je vervelend vond. Dan kunnen we erachter komen of ons probleem een oplossing heeft of niet. Ons probleem, want het is van ons samen…

En als we ons op een kruispunt bevinden, kunnen we best onze weg kiezen in plaats van te schreeuwen om onze pijn uit te drukken.

Schreeuw niet tegen me omdat we er niets van leren. Schreeuw niet tegen me als je me waardeert of van me houdt.

Vrouw bedekt mond van man en zegt: schreeuw niet tegen me

Als je mij respect wilt leren, wees dan een rolmodel

Vertel me niet over je vriendelijkheid, verkoop jezelf niet als slachtoffer of eeuwige lijdende. Laat me zien wat je wilt; wees een rolmodel, geen dader.

Denk eraan, degene die geeft, ontvangt, niet degene die eist zonder iets te geven.

Denk erover na dat we allemaal dingen verkeerd doen, we zijn niet perfect. Maar we leren, veranderen en creëren. Vertel me over je angsten, open je hart. Laat mij je begrijpen zodat we het schreeuwen kunnen veranderen in een ‘alsjeblieft’.

Laten we samen leren, laten we elkaar leren kennen. Laten we niet proberen om elkaar te veranderen, maar juist te zijn wie we zijn, maar met meer respect.

Schreeuw niet tegen me als je hetgeen ik doe niet leuk vindt, want als je van me houdt, accepteer je me zoals ik ben. Probeer me niet te veranderen met schreeuwen, je veroorzaakt alleen maar schade op die manier.

Schreeuw niet tegen me, want je kunt me niet tegenhouden. Het maakt niet uit hoeveel je schreeuwt, je kunt me niet vertellen waar ik heen ga.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.