Accepteer mensen zoals ze zijn

Accepteer mensen zoals ze zijn

Laatste update: 04 juni, 2017

Ben jij in staat om mensen te accepteren zoals ze zijn? Of voel je vaak boosheid, wrok, jaloezie en andere negatieve gevoelens ten opzichte van mensen die zich niet gedragen zoals jij wil dat ze zich gedragen?

Deze negatieve spelletjes reflecteren de manipulatieve dynamiek die bijdraagt aan stress, conflicten en het kwetsen van anderen.

Accepteer de verschillen van andere mensen

We zijn allemaal uniek, zowel als het gaat om onze perspectieven als om onze houdingen, gevoelens en ervaringen. Er is geen enkele persoon hetzelfde als jij en die zal er ook nooit zijn. Je bent onvervangbaar; er is niemand zoals jij in de hele wereld. Ben je je daarvan bewust.

Het zijn precies die verschillen en persoonlijke kenmerken die het leven interessant en uitdagend maken. Omgaan met mensen die het leven op een andere manier bekijken verrijkt het leven.

Het is jammer dat wanneer je hier niet op de juiste manier mee omgaat, deze verschillen kunnen leiden tot onopgeloste conflicten, stress en teleurstellingen.

We moeten de individualiteit van mensen accepteren, hoewel dat makkelijker gezegd dan gedaan is.

Als het gaat om romantische relaties, creëren we bijvoorbeeld een idee van hoe onze partner zou moeten zijn en hoe hij zich volgens onze standaard zou moeten gedragen, en verwachten we dat hij dit ook doet. Natuurlijk zal dit niet gebeuren en zullen er zich iedere keer dat we dit soort strenge verwachtingen hebben problemen voordoen. 

We kunnen anderen niet de schuld geven dat ze niet zijn zoals wij hoopten dat ze zouden zijn. Het doel van een relatie of een vriendschap is om het samen leuk te hebben en elkaar wederzijds te verrijken, niet om iemand te veranderen.

We zullen niet alles leuk vinden

We moeten onszelf afvragen of het gedrag van de ander, dat we niet op prijs stellen, onjuist of ongepast is, of dat we het gewoon zelf anders zouden hebben gedaan.

Als het ons niet lukt om dit verschil te zien, zullen we teleurgesteld en gefrustreerd raken. We moeten er niet op staan dat mensen zich gedragen, denken of werken op dezelfde manier dat wij dat doen, want die houding zal altijd tot problemen leiden.

Als we constant bezig zijn met kijken naar wat andere mensen doen, verliezen we de kans om samen met hen van het heden te genieten.

Wat moet je doen als je vindt dat iemands gedrag onwenselijk is?

Op dat moment gaat het niet meer om het accepteren van mensen zoals ze zijn, maar om het gedrag dat je niet accepteert, gebaseerd op je eigen gedragscode. In dit soort gevallen is het belangrijk om die persoon rechtstreeks te confronteren en samen met hem over zijn houding te praten. 

Jouw eigen houding is heel belangrijk als het erom gaat anderen te vragen om te veranderen, omdat je hiermee alles zou kunnen verpesten en juist het tegenovergestelde kunt bereiken van waar je op hoopte.

Niemand verandert zomaar, gewoon omdat hij zich nu bewust is van jouw wensen; zo werkt het niet. En als dat wel is wat je verwacht, raak je iedere dag nog geïrriteerder, totdat je op een dag ontploft.

Het is productiever en effectiever om met de ander te praten over wat je dwars zit, om uit te leggen hoe je je voelt. Op deze manier voelt de ander zich niet beledigd of aangevallen, en is de kans dat hij zijn houding aanpast groter.

Op dezelfde manier moeten we ook openstaan voor feedback van anderen als we suggereren dat ze iets aan zichzelf moeten veranderen, en het einddoel moet zijn dat we beter en comfortabeler met elkaar omgaan.

Wat wil jij veranderen? Als de lijst lang is, is het misschien wel tijd dat je hier eens over nadenkt. Het betekent waarschijnlijk dat je zelf nog veel werk te doen hebt voordat je het ware geluk kunt vinden.

Afbeelding dankzij Jeremy Blanchard


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.