Sally Horner, het trieste verhaal van de echte Lolita van Nabokov

Sally Horner, het trieste verhaal van de echte Lolita van Nabokov
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Sally Horner was 11 jaar oud toen een pedofiel, Frank La Salle, haar ontvoerde. Hij was net vrijgekomen uit de gevangenis. La Salle hield haar gedurende 21 maanden gevangen tot ze erin slaagde te ontsnappen en haar familie te bellen.

Dit duistere en heel tragische verhaal inspireerde Vladimir Nabokov om één van de beroemdste literaire romans aller tijden te schrijven: Lolita (1955).

Weinig boeken vertellen een verhaal met zovele tegenstrijdigheden. De literaire kwaliteit van dit boek is echter onmiskenbaar. Dat geldt ook voor de gecreëerde sfeer van een onmogelijke reis van een man van middelbare leeftijd met een jong meisje. Het verhaal laat ons getuige zijn van de verdorven, oppervlakkige en troebele aard van de Amerikaanse maatschappij.

De personages in het boek Lolita

Het hoofdpersonage in het boek is Humbert Humbert (een woord dat verwijst naar het Franse woord “ombre” wat schaduw betekent). Deze figuur is een personage met wie de lezer zich niet kan verbinden. Hij is een man die uit Europa ontsnapt is omdat hij een kind misbruikt had.

Uiteindelijk lokt Humbert Humbert zijn slachtoffer, Lolita, mee in dezelfde wereld van schaduwen. In dit universum bevredigt hij immers zijn fascinatie voor “lolita’s” of jonge tieners.

Het boek van Nabokov was niet subtiel. Het hield ook niets verborgen. Eigenlijk wilde de auteur het niet op die manier. Met de figuur van Humbert probeerde hij echter de wereld het profiel van de meest klassieke verdorven persoon te tonen.

De rauwheid van het verhaal is niet te ontkennen en geeft de lezer een ongemakkelijk gevoel. Het is echter heel gemakkelijk om je aan het verhaal over te geven. Het toont ons niets anders dan een pedofiel die een 11 jaar oud meisje ontvoert. Helaas is het ook een verhaal dat heel reëel was.

“Een sentimenteel persoon kan in zijn vrije tijd een volmaakte bruut zijn. Een gevoelig persoon is nooit een wreed iemand.”

-Vladimir Nabokov-

Het verhaal van de echte Lolita

Het verhaal van de echte Lolita, Sally Horner

Frank La Salle was een 52 jaar oude monteur. Hij was berucht voor het feit dat hij meisjes in de leeftijd van 12 tot 14 jaar misbruikte. Hij was net vrijgekomen uit de gevangenis toen hij besloot om zich in New Jersey te vestigen en opnieuw te beginnen.

Dit soort mannen heeft het echter niet gemakkelijk om het roofdier tegen te houden dat binnenin hen leeft. Ze luisteren eigenlijk alleen maar naar hun instincten. In maart 1948 nam La Salle dus zijn oude gewoonten weer op nadat hij geobsedeerd geraakt was door een meisje met de naam Sally Horner.

Sally Horner was de dochter van een weduwe. Je zag haar vaak de school verlaten met haar vrienden. Net als elk ander meisje van haar leeftijd was ze onbevreesd, goedgelovig en heel naïef. Ze merkte dus ook niet dat iemand haar stalkte. La Salle volgde haar tot hij eindelijk de kans kreeg om nog maar eens zijn verlangens te bevredigen.

De ontvoering van Sally Horner

Sally had net een schrift van 5 cent gestolen uit een winkel. Ze had dit gedaan omdat haar vrienden haar gezegd hadden dat dit de enige manier was om lid van hun groep te worden. Frank La Salle kreeg haar buiten de winkel te pakken.

Hij zei dat hij een FBI-agent was. Bovendien vertelde hij haar ook dat ze hem moest volgen als ze niet wilde dat haar moeder te horen kreeg wat ze gedaan had. Sally was vervuld van angst en ging akkoord om met hem mee te gaan.

Beiden stapten op een bus. Dit was het moment waarop alles begon. Ze brachten bijna twee jaar door terwijl ze door het land reisden. Ze bezochten steden als Atlantic City, Baltimore, Dallas en Californië. Deze reis bracht hen van hotels naar motels en naar kampeerterreinen. Tegen andere mensen zeiden ze altijd dat ze vader en dochter waren.

De redding en de tragedie nadien

Niemand vermoedde iets. Niemand maakte bedenkingen bij die obsessieve vader die zijn dochter nooit uit het oog verloor. Er was enkele een gast in een hotel die geïntrigeerd was door het verdrietige en angstige gedrag van Sally Horner.

Deze gast slaagde erin om Sally uit de buurt van La Salle te krijgen en haar te vragen of ze oké was. Sally vroeg hem om hulp. Ze wilde gewoon bellen naar haar familie.

De politie had niet veel tijd nodig om ter plaatse te komen. Sally Horner kon eindelijk terug naar huis gaan. Toen ze weer thuis was, vertelde ze het volledige verhaal over wat gebeurd was.

Dat ging ook over het seksuele misbruik en de vernedering en de angst die ze gevoeld had. Frank La Salle werd veroordeeld tot 35 jaar gevangenisstraf. De rechter noemde hem een “morele melaatse.”

Toch gebeurde twee jaar later iets heel droevigs. Sally Horner kwam om in een auto-ongeluk. Frank La Salle stierf 16 jaar later in de gevangenis. Men beweert dat hij vanaf die plek elke week bloemen stuurde naar het graf van Sally Horner.

Sally Horner met haar moeder

Nabokov en de reis van een pedofiel

Al deze details zijn verzameld in het boek van journaliste Sarah Weinman. Het boek draagt de titel The Real Lolita: the Kidnapping of Sally Horner and the Novel that Scandalized the World. Het is een lang en gedetailleerd onderzoek waarin de gelijkenissen tussen Sally en Lolita getoond worden.

Het boek wilde rechtvaardigheid voor Sally Horner en alle kinderen die hetzelfde meemaken. Dit zijn hartverscheurende verhalen die we alleen kortstondig op het nieuws zien.

Verzet tegen de publicatie van het boek Lolita

De auteur heeft het ook over de roman van Nabokov. We moeten namelijk onthouden wat er gebeurde toen Nabokov Lolita geschreven had. Hij vond geen uitgever in de Verenigde Staten die bereid was zijn boek uit te geven. De reden is dat het een ongemakkelijk boek was om te lezen.

Toch besloot een Franse uitgever gespecialiseerd in pornografische onderwerpen om ervoor te gaan en het boek uit te geven. Omtrent de film van Stanley Kubrick was er ook controverse. Gary Grant weigerde bijvoorbeeld om de rol van Humbert Humbert te vertolken. En zelfs James Mason had er spijt van dat hij de rol aanvaard had.

Het boek Lolita van Nabokov

Zelfs in de nieuwere versies van Lolita proberen uitgevers te vermijden om de schaamteloze kant van de tiener te tonen. De reden is dat het boek op één of andere manier toespelingen maakt dat alles haar fout was.

We vinden nu niet langer het beeld van de suggestieve tiener met de zonnebril in de vorm van harten op de omslag van het boek. We zien daarentegen een jong meisje dat het slachtoffer was van een kindermisbruiker, net als Sally Horner het slachtoffer was. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.