Vijf redenen waarom je geen rust in je hoofd ervaart

Vijf redenen waarom je geen rust in je hoofd ervaart

Laatste update: 09 november, 2018

Franklin D. Roosevelt zei ooit: “Mensen zijn geen gevangenen van het lot, maar alleen van hun eigen denken.” Dit klinkt ontzettend herkenbaar, vooral als je gedachten maar blijven malen en je zo graag eens rust in je hoofd zou ervaren.

We gaan kijken naar de theorieën van de Spaanse psycholoog Maite Finch om uit te leggen waarom dit gebeurt. Het zit zo: wanneer je gestrest of angstig bent, verandert de neurochemie van je hersenen.

Op het moment dat dit nodig is, stuurt je amygdala de juiste boodschappen naar het emotionele systeem van je geest. Maar wat gebeurt er als je stress of angst opkomt wanneer dit eigenlijk niet nodig is?

Soms kan jouw interpretatie van de werkelijkheid en hoe je deze ervaart soortgelijke neurochemische patronen activeren. Het zijn vaak deze denkpatronen die jou in een constante staat van nood en angst brengen.

De redenen waarom je geen rust in je hoofd ervaart

Maite Finch zegt dat er enkele specifieke redenen zijn waarom je geen rust in je hoofd ervaart. Laten we eens kijken welke dit precies zijn, zodat je ze kunt aanpakken.

Man met warrig gekras in zijn hoofd

Vermijd gepolariseerd (zwart-wit) denken

Het ene moment lijken de dingen geweldig, prachtig en spectaculair. Het andere moment lijkt alles verschrikkelijk, duister en extreem negatief. Dat is het basisconcept achter zwart-wit denken. Het betekent denken in extremen, zonder middenweg, zonder grijstinten ertussenin.

Volgens Finch heb je maar twee denkpatronen als je zwart-wit denkt. Alles is óf heel goed óf heel slecht. Met andere woorden, als iets gaat zoals je het wil, dan is alles geweldig! Gebeurt dit echter niet, is alles vreselijk en hoor je een negatieve stem in je achterhoofd die jou niet met rust laat.

Emotioneel redeneren

Hier is nog een mogelijke reden waarom je geen rust in je hoofd ervaart. Wat emotioneel redeneren betekent, is dat je geen beslissingen neemt op basis van logica of intuïtie, maar op basis van hoe je je voelt.

Met andere woorden, emoties, die onbeheerd en ongecontroleerd vloeien, spelen de grootste rol in jouw waarneming van de wereld. Voel je je slecht, dan is jouw oordeel over de mensen en dingen om je heen negatief. En omdat je houding en gedrag zo is, zullen diezelfde mensen en dingen je oordeel meestal bevestigen. Deze dynamiek is als een selffulfilling prophecy, een eindeloze cirkel die zichzelf voedt.

“Onze geest is als een parachute. Hij werkt niet als ‘ie niet geopend is’.”

-Frank Zappa-

Tunnelvisie

Finch zegt dat je tunnelvisie begint te krijgen wanneer je denkpatronen worden bepaald door de moeilijkste ervaringen die je in het leven hebt gehad. Je associeert je relaties en alles wat er met je gebeurt met een specifiek moment. Meestal is dit een moment waarop je extreem geleden hebt.

Wat dit betekent, is dat je geest constant op zijn hoede is. In je hoofd anticipeer je voortdurend op negatieve mensen en situaties. Het grootste deel van je gedachten zal erop gericht zijn jou te beschermen tegen mogelijke bedreigingen. Elk grammetje van je aandacht zal zich richten op het detecteren van gevaar, ongemak of stressvolle situaties.

Kortom, je geest is voortdurend op zoek naar slechte situaties of omstandigheden. Dit beïnvloedt je perceptie van de wereld, je gedachten en elke houding die niet overeenkomt met wat jij als veilig acht.

Vrouw kan niet stoppen met nadenken

Overdreven optimistische gedachten

Optimisme kan tegen je werken als je het gebruikt om je problemen onder te verbergen. Het kan ook een slechte zaak zijn als het je ervan weerhoudt rationeel te handelen, of als jouw optimisme zich vertaalt in zitten wachten tot het geluk je komt aanwaaien.

Vals of overdreven optimisme kan je doen denken dat alles goed komt, ook al is dit niet zo. Het laat je denken dat je geen plan B nodig hebt. Het kan je er zelfs van weerhouden om je aan te passen aan de omstandigheden als de dingen niet gaan zoals je had gehoopt.

Personalisatie

De laatste reden die Finch geeft waarom je geen rust in je hoofd ervaart, is dat je constant dingen aan het personaliseren bent. Wat dat betekent is dat als er iets ergs met je gebeurt, je dit tot jouw schuld maakt. Op deze manier zul je in een constante staat van angst verkeren. De trieste waarheid is dat overal ter wereld slechte dingen gebeuren.

Volgens Finch moet je echter onthouden dat niet alles op jouw schouders rust. Je moet de verantwoordelijkheid voor dingen delen. Trouwens, als je jezelf laat opdraaien voor de fouten van iedereen, zul je in de toekomst met enorme angstproblemen te maken hebben.

“De wereld heeft een open hart en een open geest nodig en het is niet door rigide systemen, oud of nieuw, dat deze kunnen worden verkregen.”

-Bertrand Russell-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.