Relatieschulden: opofferingen maken en iets terug verwachten

Relatieschulden: opofferingen maken en iets terug verwachten
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

We weten allemaal wat schulden zijn: het is een betalingsverplichting tussen twee entiteiten waaraan moeten worden voldaan. Er zijn echter maar weinig mensen die beseffen dat er ook relatieschulden bestaan, vooral tussen koppels. Vandaag ga je misschien ontdekken dat je nog enkele open relatieschulden hebt in te lossen in je relatie.

Relatieschulden ontstaan wanneer we iets belangrijk voor onszelf opgeven in een relatie. Bij deze schulden gaat het om echte opofferingen. Vanwege deze grote opoffering verwachten we echter bepaalde dingen in ruil. We sluiten dus een relatieschuld af die niemand opmerkt.

De valkuil van relatieschulden

Relatieschulden zijn valkuilen die we nooit opmerken. Ze ontstaan door een gebrek aan directe of oprechte communicatie in de relatie.

In plaats van uit te drukken hoe moeilijk het voor ons is om een bepaalde situatie die we niet leuk vinden te accepteren, zwijgen we. Als gevolg daarvan ontstaat een stille schuld die de andere persoon niet kent. Wat gebeurt er dan? De verwijten beginnen.

relatieschulden 3

Stel je bijvoorbeeld voor dat je partner een baan gevonden heeft in een ander land. Het is een ongelooflijke kans en je besluit met hem mee te gaan. Dit betekent dat je je baan moet opzeggen en hopen dat je een nieuwe vindt in het land waar je naartoe gaat. Echter na verloop van tijd begin je je partner te verwijten dat je geen baan kan vinden en ver van je familie woont.

Bovendien word je vooral geconfronteerd met de opoffering dat je je partner hebt toegelaten om zich professioneel te ontwikkelen terwijl jij alles achterliet, inclusief je eigen professionele ontwikkeling. Je wil dus dat de andere persoon je voor je opoffering beloont. Je bent dus net een relatieschuld aangegaan.

Relatieschulden of emotionele chantage?

Je kan relatieschulden aangegaan tussen partners, vrienden of zelfs familieleden. Soms eindigen ze in emotionele chantage. We eisen wat we geloven dat we verdienen. We offeren onszelf op en geven zonder beperkingen maar uiteindelijk willen we er een onbeperkte compensatie voor terug.

Het is gebruikelijk om te denken dat als we iets opgeven voor een relatie, we er op de één of andere manier voor zullen beloond worden. Elke relatie is een constant geven en nemen. Dit is echter ver van wat we verstaan onder een relatieschuld.

relatieschulden 2

Dit type schuld wordt aangegaan als een mogelijkheid om te laten zien hoeveel we om iemand geven. Tegelijkertijd ook om te vragen en te ontvangen wat volgens ons voldoende compensatie is voor onze grote opoffering. We willen controle uitoefenen die we niet hebben. Dit is wanneer de chantage begint.

Hoe kunnen we dit vermijden?

Hoe kunnen we dit vermijden? Je kan deze situatie inderdaad vermijden. Allereerst moeten we meteen begrijpen dat, hoewel het misschien koud lijkt, we de andere moeten vertellen wat je in ruil verwacht voor je inspanningen. Als je je realiseert dat je geen kwart van wat je verwacht zal ontvangen, dan is het denkelijk beter om de opoffering niet te maken.

Het is ook noodzakelijk om alert te zijn voor de opofferingen die andere mensen voor ons maken. Maak daarnaast duidelijk wat je niet wil toestaan en de eisen die je niet wil accepteren in ruil voor wat anderen voor je doen.

relatieschulden

Bijna iedereen van ons heeft relatieschulden opgelopen zonder het te beseffen. Deze schulden beschadigen banden, veroorzaken pijnlijke breuken en creëren vijanden. We zouden al die relatieschulden moeten beginnen afbetalen en leren om ze niet meer te maken in de toekomst.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.