Relatiegeweld: het verhaal van menig meisje

Relatiegeweld: het verhaal van menig meisje

Laatste update: 06 december, 2017

Dit is het verhaal van menig meisje. Een meisje zonder naam, want er zijn er zoveel. Een meisje dat verliefd werd op wie ze dacht dat de beste man ter wereld was, een prins op het witte paard. Dus besloot ze zijn prinses te worden.

En om dit te worden zwoor ze haar vrijheid af, haar vaardigheid om te kiezen, haar lach, haar vrienden en haar familie. In ruil voor wat ze dacht dat liefde was, leverde ze haar hele leven in en liet ze het aan het lot over, dat beweegt met een egoïstisch hart dat geloofde alles te kunnen bezitten, zelfs mensen. Laten we eens kijken hoe relatiegeweld zich voordoet.

Jongen ontmoet meisje

Het was een doodgewone dag op kantoor. Ze zat aan haar bureau haar werk in alle rust te doen totdat er een collega naar haar toe kwam om haar te vertellen over de laatste nieuwtjes op het kantoor. Ze schonk meestal niet zoveel aandacht aan dingen als dat. Ze wist dat haar collega’s een beetje dramatisch konden zijn en dat de roddels en achterklap meer noviteiten dan realiteiten waren.

Toen ze naar hem keek realiseerde ze zich dat ze het bij het verkeerde einde had. Het was een man met bruin haar, ogen zo bruin als hazelnoot en een betoverende glimlach. Hij was niet zomaar een man; hij was de perfecte man. En zo geschiedde het dat deze perfecte man naar huis ging met dezelfde trein als zij. En zo hebben ze elkaar leren kennen.

Jongen en een meisje die in een club met elkaar praten voordat er nog sprake is kunnen zijn van relatiegeweld

Verliefd worden

Verliefd worden is geen bewuste actie; het is een gevoel dat je langzaam maar zeker bedwelmd. Een gevoel dat begint met de hoop om iemand te leren kennen die jouw aandacht heeft getrokken, maar die gaandeweg je hart begint te veroveren. De ogen kunnen je misleiden maar het hart is altijd authentiek.

De perfecte man vond haar ook leuk en hij twijfelde geen moment om haar nummer te vragen. Hij wachtte op haar zodat ze dezelfde trein konden nemen, angstig dat ze hem op een gegeven moment gedurende de reis nodig zou hebben en hij er niet zou zijn. En daarna vroeg hij haar om een date. Het was erg romantisch en alles leek wel een droom.

Na een paar dagen begon hij haar berichtjes te sturen een paar minuten nadat ze gedag tegen elkaar hadden gezegd, alsof haar afwezigheid het einde van de wereld was. Het was allemaal zoetigheid en liefde. Hij knuffelde haar wanneer ze afscheid namen, terwijl hij de dingen fluisterde die hij zou missen van haar. Ze voelde zich het gelukkigste meisje ter wereld, omdat hij uit alle meisjes haar had gekozen.

Jaloezie en isolatie als vormen van relatiegeweld

Mijn beste vriendin maakt zich soms zorgen over de berichtjes die hij me stuurt, dat er een angst achter zijn woorden zou zitten die haar niet aanstaat. Ik denk alleen maar dat het heel romantisch is dat hij continu met mij in contact wilt staan. Hij is mijn prins op het witte paard en als hij weet waar ik ben, kan hij me redden van elk gevaar.

Op een dag werd hij een beetje jaloers omdat hij me zag praten met een andere collega, maar dit was niets anders dan nog een blijk van zijn liefde, van hoe belangrijk ik voor hem ben. Hij vroeg me of ik die gast leuk vond omdat ik met hem aan het lachen was toen we elkaar voor het eerst ontmoetten en hij zag dat mijn collega en ik samen ook aan het lachen waren. Misschien was ik onbewust met hem aan het flirten, dus ik beloofde dat ik me niet meer zo zou gedragen. Ik wil hem niet verliezen of overstuur maken gezien hij zo goed voor me is!

Gisteren belde hij me op en de telefoon gaf aan dat ik al in gesprek was met iemand en daardoor werd hij jaloers omdat hij dacht dat ik wellicht met een andere man aan het bellen was. Misschien wordt het allemaal een beetje te controlerend, maar hij is zo vriendelijk en goedaardig, en hij doet het alleen maar omdat hij zoveel van me houdt. Dus het enige wat ik kan doen is hem vergeven. Als hij zich zoveel zorgen om me maakt dan komt dat omdat hij van me houdt. Als hij me altijd zo dicht bij hem wil hebben, is het omdat hij me nooit gaat verlaten.

Mijn vriendin wordt boos omdat ze zijn attitude niet begrijpt. Hij zei tegen me dat dit komt doordat zij jaloers is omdat ze niemand heeft die van haar houdt. Hij zei dat ze een slechte invloed is omdat ze rare ideeën in mijn hoofd opwekt. Misschien klopt het dat ze jaloers is. Het zit me dwars dat ze niet met elkaar door één deur kunnen.

Afgelopen avond ging ik uit met mijn vrienden. Hij werd boos, noemde me een hoer en zei dat ik een hoop decolleté liet zien en me mooi had aangekleed, alsof ik erop uit was om een andere man te vinden of te verleiden en dat ik me nooit zo voor hem kleedde. Misschien waren mijn kleren inderdaad iets te bloot, dus kon ik begrijpen dat het hem dwars zat. Ik wil hem niet verliezen, vooral niet om zoiets stoms. Ik zal niet meer op die manier uitgaan.

Mijn vrienden hebben geen partners, dus wellicht kunnen zij zich zo kleden, maar ik heb er wel een en ik kan hem niet zo minachten. Als hij hetzelfde zou doen, zou ik waarschijnlijk ook boos worden. Ze moeten begrijpen dat ik niet op die manier uit kan gaan en als ze het niet begrijpen, dan zijn ze niet mijn echte vrienden.

Vrouw die huilt en een man die haar zogenaamd probeert te troosten ook al is hij de bron van het relatiegeweld dat zij ondergaat

Angst

Ik ben bang om hem kwijt te raken. Hij wordt steeds vaker boos en zijn eisen worden steeds groter. Het zint hem niet hoe ik me kleed, hoe ik lach naar andere mensen. Hij wil niet dat ik een rok draag of een v-nek, ook al is dat hoe ik eruitzag toen hij me leerde kennen. Ik ben bang dat als ik iets doe, ik hem van me af duw, de perfecte man, met wie ik zo blij ben. Ik kan dat niet aan.

Hij zei me dat ik erg weinig van hem houdt vergeleken met hoeveel hij van mij houdt. Hoe kan ik hem wijsmaken dat hij mijn prins op het witte paard is? Ik ben gewoon een meisje, bang om de perfecte man te verliezen die ik gelukkig als man heb. Het zou zo stom zijn als ik hem weg liet glippen gezien ik zoveel geluk met heb hem gehad. Iemand zo onvolmaakt als ik, met iemand zo goed als hij.

Vandaag schreeuwde ik tegen hem op straat omdat hij me een slet noemde. Hij ruziede met me omdat ik tegen een werknemer in een schoenenwinkel had gepraat en had gelachen om een grapje dat hij me vertelde. Ik was gewoon aardig, ik was niet aan het flirten en ik deed het zelfs op een erg gereserveerde manier omdat ik wist dat hij keek. Hij schreeuwde tegen me omdat ik een scène schopte midden op straat, maar ik begrijp echt niet waarom hij zo reageerde.

Ik wil dit kunnen vertellen aan iemand. Ik moet er met iemand over praten, maar ik heb mezelf gedistantieerd van iedereen die ik vertrouwde, heb hen uit mijn leven gegooid met valse en onterechte beschuldigingen.

Ik wil ook niet dat hij boos wordt. Ik voel me een beetje  verloren. Ik geloof dat dit liefde is, iemand zo graag willen dat het idee van hen verliezen je gek maakt, ook al weet je dat ze niet gelijk hebben. Ik weet het niet, misschien weet ik niet wat liefde echt is.

Agressie

Hij maakt me bang en hij heeft me niet eens pijn gedaan of aangeraakt. Hij gooide de tafel omver en gooide de deur vijandig dicht en ik stond daar maar, trillend. We hadden ruzie omdat hij me zag praten met mijn baas over werk. Hij begrijpt het nog steeds niet.

Ik weet niet wat ik moet doen. Ik houd van hem en ik prijs me gelukkig om met iemand te zijn die zo perfect is en van me houdt. Maar ik ben ook bang voor zijn gewelddadige aanvallen en ik wil niet dat we elkaar pijn doen. Misschien moet ik mijn baan opzeggen zodat hij kalmer wordt. We wonen nu immers samen en hoeven niet allebei te werken.

Meisje dat wazig voor zich uitkijkt en een jongen die haar probeert te zoenen als voorbeeld van de gevolgen van relatiegeweld

Misschien is dit liefde?

Dit is geen liefde; het is manipulatie, controle en afhankelijkheid. Niemand heeft het recht om je te vertellen hoe je je moet kleden of hoe je je make-up moet doen of met wie je wel of niet mag praten. Niemand heeft het recht om je te laten trillen van angst voor zijn agressie, zelfs al raakt hij je niet aan.

Het verhaal dat hier verteld is, is een portret van psychologisch misbruik. Er was geen slaan, maar dat zou later komen. Het slaan begint wanneer het slachtoffer zodanig van zijn agressor afhankelijk is geworden en er zo van overtuigd is dat hij iets fout heeft gedaan, dat het onmogelijk voor hem is om het aan iemand te vertellen.

Misschien komt het wel nooit tot fysiek geweld; zoals je kunt zien aan dit verhaal, het is wellicht niet eens nodig. Ze is alleen, aan hem overgeleverd, en doet alles wat hij zegt. Ze zal niet langer zichzelf zijn en volledig afhankelijk worden van hem. Hij is in staat haar te beheersen, dus hoeft hij haar niet te slaan om ervoor te zorgen dat ze zich nog steviger aan hem vast zal klampen.

Dit is het verhaal van menig meisje. Kies elke naam uit, want helaas zijn er veel van dit soort verhalen. Het kan je zus, je vriendin of je buurmeisje zijn. Het kan elk meisje zijn dat denkt verliefd te zijn, maar in werkelijkheid beheerst en vernederd wordt.

Sluit je ogen niet. Help haar de werkelijkheid te zien, verder dan haar denkpatronen. Zelfs al wil ze je uit haar leven gooien, verlaat haar niet. Ook al zul je haar wellicht soms op het randje van de afgrond zien, geef haar niet de schuld. Herinner haar eraan dat ze op jou kan rekenen. Overtuig haar om 112 te bellen (in Nederland). Ze heeft hulp nodig om uit die situatie te komen en als je haar alleen laat, zal ze er niet toe in staat zijn.  Wellicht ook interessant voor jou

Ook mannen zijn slachtoffer van huiselijk geweld
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Ook mannen zijn slachtoffer van huiselijk geweld

Dat huiselijk geweld tegen mannen niet zo heel vaak voorkomt, betekent niet dat het niet bestaat. We kunnen deze mannen dan ook niet zomaar negeren...