Het mysterie van aantrekkingskracht: als twee zielen elkaar strelen

oktober 23, 2019

Soms ontmoeten twee zielen elkaar en bijna zonder te weten hoe, bereiken ze hetzelfde zwaartekrachtveld waar bijna alles past. We hebben het over die mentale verleiding die verder gaat dan de lichamelijke wereld, we hebben het over het mysterie van aantrekkingskracht. Het vangt en betovert je, waar twee zielen elkaar ontmoeten. Ze strelen elkaar en gaan verder langs hetzelfde pad.

Dit soort aantrekkingskracht dat verder gaat dan het lichaam komt vaker voor dan we denken. Maar dit verandert niets aan het feit dat het uiterlijk belangrijk is. Zoals sociaal-psycholoog Solomon Ash aangeeft in zijn werk ‘Implicit Theories of the Personality’, denken mensen nog steeds dat alles dat mooi is ook goed is, en daardoor gunstig.

“Als iemand je dingen laat voelen zonder je met een vinger aan te raken, is dat bewonderenswaardig.”

-Mario Bendetti-

Als het gaat om aantrekkingskracht moeten we in gedachten houden dat een groot deel van deze mechanismen beheerst wordt door onbewuste processen. Ons lichamelijke uiterlijk is ons visitekaartje en onze grootste claim, dat weten we. Maar deze claim is niet altijd het perfecte lokaas. Biologie, chemie en onze psycho-emotionele wensen maken plaats voor dat zwaartekrachtveld waardoor we aantrekkelijk worden voor bepaalde mensen. Soms, bijna zonder het te weten, is er een klik. Er ontstaat een magie, en we doen er alles aan om die persoon bij ons te houden.

We hebben het niet over soulmates, maar over persoonlijkheden die een verbinding maken. Persoonlijkheden die in perfecte harmonie zijn en die in staat zijn om een sterke en verrijkende band te creëren.

Man En Vrouw Die Hand In Hand Op Twee Handen Staan Als Voorbeeld Van Het Mysterie Van Aantrekkingskracht

Mentale aantrekkingskracht is niet op zoek naar soulmates, maar reisgenoten

Volgens een onderzoek dat werd uitgevoerd door dr. Raymond Knee, directeur van het sociaal psychologisch laboratorium aan de Universiteit of Rochester, gelooft meer dan 50% van de mensen dat soulmates bestaan. Met andere woorden, dat mensen voorbestemd zijn om elkaar te vinden en dat dit soort aantrekkingskracht niet met het blote oog waar te nemen is.

Binnen het concept van een soulmate, is de mentale aantrekkingskracht zonder twijfel een fundamentele pijler. Maar zoals dezelfde auteur uitlegt in artikelen zoals ‘The Science of Soulmates’ gaat dit verder dan de simpele mentale processen die geassocieerd worden met waarden, wensen en liefde om een spiritueler gebied te bereiken.

“Liefhebben is niet alleen voor iemand zorgen, maar het is vooral iemand begrijpen.”

-Françoise Sagan-

Het is duidelijk dat vanuit een wetenschappelijk oogpunt deze benadering geen waarde heeft. Het komt niet omdat sommige mensen bepaalde aspecten aan het lot overlaten, die onder onze controle zouden moeten vallen. Omdat authentieke mentale aantrekkingskracht geen magie of bestemmingen begrijpt, maar eerder de band tussen twee volwassen personen die, verder dan eeuwige liefde, op zoek zijn naar een relatie, een reisgezel om elke dag samen mee te strijden.

Man Die Een Vrouw Te Pakken Probeert Te Krijgen

Samengebracht door het lot

Dr. Raymond Knee is vandaag de dag nog steeds bezig met het onderzoeken van het sociale ontstaan van soulmates. Vanuit zijn afdeling kun je een test doen waarmee jouw kijk op het onderwerp geëvalueerd kan worden. Nadat je deze test hebt gedaan zul je te weten komen of je tot een van deze twee groepen behoort.

  • Mensen die in het bestaan van soulmates geloven. Vanuit deze benadering wordt mentale aantrekkingskracht gezien als een proces waardoor onze band met een andere persoon zo intiem en sterk is dat we niet hoeven te zeggen wat we willen of wat we missen zodat de ander het zal weten. We zijn één.
  • Mensen die geloven in romantische relaties als deel van hun persoonlijke en emotionele groei. In dit geval wordt er geen waarde gehecht aan het lot. Niemand is voorbestemd voor iemand anders. Wij zijn degene die onze relaties creëren door de investering van tijd, wilskracht en moeite als we onze reisgezel vinden.

In het tweede geval, betekent mentale aantrekkingskracht het delen van interesses, passie, waarden en het gemak waarmee we onderhandelen. Het houdt in hoe we elkaar begrijpen om tot overeenstemming te komen zonder te wachten tot de ander ‘geraden’ heeft wat er scheelt. Als we het op een andere manier begrijpen, zou dit kunnen leiden tot ernstige frustratie.

De sleutel tot mentale aantrekkingskracht

Lichamelijke aantrekkingskracht is iets dat heel sterk, intens en ongecontroleerd is. We weten het en houden hiervan. Maar de magie die kenmerkend is voor de meest authentieke en stabiele relaties is evenwicht. Het vinden van de ideale balans tussen beide dimensies. Een plek waar mentale verleiding nog steeds het meest brutale, levendige en spannende ingrediënt is.

“Liefde maakt de paradox dat twee mensen één worden waar… zonder niet meer twee mensen te zijn.”

-Erich Fromm-

Als we de tijd nemen om een beetje dieper in het geheim van mentale aantrekkingskracht te duiken, zullen we ons iets realiseren. Er is weinig bovennatuurlijks aan de gang. In plaats daarvan is er sprake van emoties, drijfveren, chemie en intuïtie diep in ons onderbewustzijn. Deze mix vertelt ons dat deze specifieke persoon degene is die op dit moment het beste bij ons past.

Laten we eens kijken naar een paar van deze aspecten.

Man En Vrouw Die Hand In Hand Voor De Levensboom Staan En Een Belichaming Zijn Van Het Mysterie Van Aantrekkingskracht

Het eerste aspect is zonder twijfel wederkerigheid. Iets dat zo eenvoudig is als op een positieve manier antwoord krijgen, om ons erkend en gewaardeerd te voelen. Zo fundamenteel als het zien van onszelf als belangrijke figuren in de ogen van de andere persoon. Dit vormt een zeer belangrijke aantrekkingskracht.

Mentale aantrekkingskracht komt ook samen in vergelijkbare interesses. In het zien van de wereld vanuit hetzelfde oogpunt en dezelfde principes. Er kunnen natuurlijk wel een paar verschillen zijn in bepaalde aspecten. Maar deze kleine dissonanten worden gerespecteerd en zelfs gewaardeerd.

Ook wordt mentale aantrekkingskracht uitgelokt door uitdagingen. Er zijn mensen die ons laten voelen dat we leven, die ons uitdagen. Ze beschikken over die subtiele combinatie, waar het bekende zich mengt met het onbekende. Beetje bij beetje wordt er iets gecreëerd dat ons opwindt. Het vult onze gedachten om ons hart te verlichten en onze zielen elkaar te laten strelen.