Rebecca-syndroom: jaloers op de ex van je partner
Begint jouw bloed te koken wanneer je denk aan de oude vlam van jouw huidige partner? Denk je dat zijn/haar vorige relatie eigenlijk niet gezond was, maar stoort het je toch wanneer iemand er iets over zegt? Vergelijk je jezelf met de exen van jouw huidige partner? Binnen de psychologie wordt dit omschreven als het ‘Rebecca-syndroom’. Waarom?
Rebecca is een roman die in 1938 geschreven werd door Daphne du Maurier. Het verhaal gaat over een vrouw die getrouwd is met een weduwnaar. Alles is helemaal geweldig, totdat plotseling de geest van Rebecca, de overleden vrouw, verschijnt. Deze geest probeert voortdurend op de man in te praten om hem over te halen zijn huidige vrouw te verlaten. De geest is niet alleen angstaanjagend, maar zorgt er ook voor dat de man zich onzeker voelt om een nieuw gezin te stichten, waardoor er weer nieuwe conflicten ontstaan.
Rebecca zegt tegen haar voormalige man, Maxim, dat zijn nieuwe vrouw nooit goed genoeg zal zijn. Dat iedereen over haar praat achter haar rug om, dat niemand haar aardig vindt en dat ze niet goed genoeg voor hem is etc. Dit boek was in de tijd dat het werd uitgebracht zeer populair en kwam zelfs op de radio dankzij de geniale Orson Welles en werd verwerkt tot een film door de geweldige Alfred Hitchcock.
Het Rebecca-syndroom
Op basis van deze roman omschrijven psychologen mensen die last hebben van het ‘Rebecca-syndroom’ als mensen die pathologisch jaloers zijn op de ex-partners van hun huidige partner. Net als in het boek is jaloezie een geest die hen plaagt wanneer ze geconfronteerd worden met een herinnering van de ex van hun huidige partner.
Misschien klinkt dit een beetje vreemd of is het moeilijk te begrijpen, maar het komt veel vaker voor dan je zou denken. Wanneer iemand last heeft van het Rebecca-syndroom, dan probeert hij alles te weten te komen over de ex van zijn partner, met de intentie om iets negatiefs te achterhalen. Wanneer dit het geval is, bestaat de relatie niet uit twee mensen, maar zijn er drie mensen die hetzelfde bed delen.
Dit vormt een groot probleem voor de ontwikkeling en functionaliteit van het koppel. Onterechte jaloezie kan namelijk iemands normale gedrag beïnvloeden. In dit geval heeft niet alleen degene die jaloers is last van zijn eigen jaloezie, maar heeft ook degene die benijd wordt er last van.
Hoe je jaloezie kunt overwinnen
Allereerst is het belangrijk om met deze geest te leren leven. Accepteer het feit dat je partner nu eenmaal eerdere romantische relaties heeft gehad. Ten tweede is het belangrijk om in te zien dat jaloezie een duidelijk teken is van onzekerheid en dat het een reactie is op een vernomen bedreiging, die wel of niet echt kan zijn.
Jaloezie kan ook ontstaan wanneer mensen andere mensen zien als hun eigendom. Alles wat er dan voor kan zorgen dat de aandacht van de persoon die als eigendom wordt beschouwd naar iets anders getrokken wordt, of dit nu een persoon, object, dier of taak is, voelt als een aanval. In het bijzondere geval van een ex moet je onthouden dat de geschiedenis die jouw partner samen met hem/haar heeft onderdeel is van het verleden. Zelf heb je ook zo je eigen verleden.
Het is vrijwel onmogelijk om onszelf nooit met anderen te vergelijken. We doen het allemaal voortdurend. Wij kijken naar een foto van de ex van onze partner en denken bij onszelf: ‘Kijk hoe lelijk ze is’, ‘Ze zou haar kledingstijl wel eens kunnen aanpassen’, of juist het tegenovergestelde: ‘Kijk hoe mooi ze is’, ‘Ze is zo elegant’. In het geval we last hebben van pathologische jaloezie, dan maakt het helemaal niet uit hoe de persoon op de foto eruitziet. We zullen die persoon dan namelijk altijd beschouwen als een bedreiging en zullen hier dan ook negatief op reageren.
Als je denkt dat je zelf een beetje last hebt van het Rebecca-syndroom, als je de ex van je partner maar niet uit je hoofd krijgt, dan is het tijd om eens iets te doen om je zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde te verbeteren. Het maakt niet uit hoe belangrijk deze persoon was voor jouw huidige partner. Onthoud dat het in het verleden ligt en dat het daarom niet nu tussen jullie twee in zou moeten komen te staan.
Het enige dat je met zo’n houding zal bereiken, is dat je je relatie op het spel zet. Probeer jezelf niet te vergelijken met de ex(en) van je partner, hier doe je jezelf namelijk alleen maar pijn mee. Er zullen altijd dingen zijn waar je beter of juist slechter in bent dan hij/zij. Maak jezelf hier dus niet gek over.