Reality shifting, jouw ticket naar nieuwe werelden

Beoefenaars van ‘shifting’ brengen hun bewustzijn over naar denkbeeldige universums of films zoals Marvel, Star Wars of Harry Potter. Ze gebruiken diepe ademhalingstechnieken en affirmaties.
Reality shifting, jouw ticket naar nieuwe werelden
Sharon Laura Capeluto

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sharon Laura Capeluto.

Laatste update: 03 december, 2024

Reality shifting, ook wel shifting genoemd, is een activiteit waarbij wordt geprobeerd het bewustzijn te ‘overbrengen’ naar een alternatieve realiteit of een parallel universum. Met behulp van technieken als meditatie, visualisatie en affirmaties zoeken mensen een mentale ontsnapping waardoor ze denkbeeldige werelden kunnen verkennen.

Zoals bij elk avontuur is het echter essentieel om met verantwoordelijkheid en bewustzijn door deze nieuwe rijken te navigeren. Laten we in detail bekijken wat het is, mogelijke risico’s en hoe je deze methode veilig kunt uitvoeren.

Hoe en waar is reality shifting ontstaan?

De wortels van deze techniek zijn terug te voeren op oude spirituele activiteiten. Maar zoals we vandaag de dag weten, heeft reality shifting aan populariteit gewonnen op sociale netwerken, vooral op TikTok, waar jonge gebruikers hun ervaringen en methoden begonnen te delen.

Popcultuur speelt een relevante rol in de opkomst van deze techniek. In een publicatie in Current Ps ychology (Engelse link) wordt opgemerkt dat de belangrijkste beoefenaars tot de postmillenniumgeneratie behoren.

Fictieve universums zoals Harry Potter, Marvel en Star Wars spreken tot de verbeelding van generaties, waardoor werelden ontstaan die rijk zijn aan details en verhalen die uitnodigen tot verkenning.

Bovendien ontwikkelen fans van deze producties een emotionele band met de personages en instellingen. Dit zorgt ervoor dat ze het leven in deze werelden willen ervaren. Het idee om Zweinstein te ‘bezoeken’ is voor hen erg aantrekkelijk en zorgt ervoor dat ze bijvoorbeeld kunnen ontsnappen aan de dagelijkse realiteit.

De groei ervan wordt dus gevoed door de kruising van digitale cultuur, fantasie en de zoektocht naar escapisme, waardoor beoefenaars een tijdje afstand kunnen nemen van de druk en uitdagingen van de echte wereld.



Hoe het te doen

Deze methode wordt ontwikkeld door middel van een reeks stappen en technieken die zijn ontworpen om de ‘overgang’ van het bewustzijn naar een alternatieve realiteit te vergemakkelijken. Hieronder leggen we het proces nader uit.

1. Definieer de gewenste realiteit

De eerste stap is het definiëren van de realiteit waarnaar je wilt ‘reizen’. Vaak gaat het hierbij om het maken van een script, een document dat alle aspecten van de nieuwe realiteit beschrijft. Je kunt het volgende opnemen:

  • Personages: wie zal er bij je zijn? Personages uit een boek, film, stripverhaal of zelfs mensen uit je echte leven.
  • Evenementen: geef aan wat je hoopt te ervaren. Dit kunnen specifieke acties, dialogen of spannende situaties zijn.
  • Scenario: beschrijf de plaats waar je graag zou willen zijn. Misschien een fictieve wereld, een paradijselijk strand of een andere omgeving die je aantrekt.

2. Kies een inductiemethode en ga in diepe ontspanning

Om naar het werk te gaan, is het essentieel om een staat van diepe ontspanning te bereiken. Het is mogelijk om dit te bereiken door middel van meditatie, mindfulness en ademhalingstechnieken.

En er zijn verschillende inductiemethoden die leiden tot de gemoedstoestand die deze beoefening vereist. Enkele van de meest populaire zijn de volgende:

  • Suni-methode: bestaat uit diep ademhalen en vervolgens uitspraken herhalen als “Ik verander mijn realiteit”; Tegelijkertijd wordt de reis naar de alternatieve realiteit gevisualiseerd.
  • Lakentechniek: dit houdt in dat je je onder een laken opkrult en in een comfortabele houding ligt, je ogen sluit en de alternatieve realiteit visualiseert; terwijl de bijbehorende uitspraken worden herhaald.
  • Raventechniek (kraaitechniek): bestaat uit het in een comfortabele houding in bed liggen en aftellen van het getal 100 naar 0, terwijl je diep ademhaalt en de gewenste realiteit visualiseert.
  • Alice in Wonderland -methode: hierbij moet je op je rug liggen en je voorstellen dat je tegen een boom staat. Iemand uit jouw gewenste realiteit komt naar je toe en jij rent achter hem aan. Volg het door een konijnenhol totdat het je naar je nieuwe realiteit leidt.

3. Oefen met actieve visualisatie

Visualiseer, met jouw script in gedachten en in een rustige toestand, je gewenste realiteit. Stel je voor dat je daar bent, de omgeving voelt, interactie hebt met de personages en het verhaal ervaart dat je hebt gecreëerd. Het is belangrijk dat je al je zintuigen probeert te betrekken om de ervaring zo levendig mogelijk te maken.


Wellicht vind je dit artikel ook interessant: 3 interessante ideeën over parallelle universums


4. Laat de controle los

Zodra je je ondergedompeld voelt in je visualisatie, laat je de ervaring stromen zonder deze te forceren. Laat alle verwachtingen over hoe het proces zou moeten zijn los en vertrouw op de stroom van je geest.

Reality shifting kan verschillende sensaties veroorzaken, zoals licht zweven, en fysieke veranderingen, zoals tintelingen of trillingen. Sommige mensen ervaren levendige dromen, hebben het gevoel dat ze zich bewust zijn van een droom en kunnen communiceren met de omgeving.

De tijd kan vervormd aanvoelen en de emoties intens, wat vreugde of verwondering oproept, en het is gebruikelijk dat je je niet meer verbonden voelt met de huidige realiteit.

Wat zegt de wetenschap over reality shifting?

Het is belangrijk om te verduidelijken dat de wetenschap reality shifting niet heeft gevalideerd als een reëel fenomeen of als een proces dat het mogelijk maakt dat bewustzijn wordt overgedragen naar andere werkelijkheden. Bijgevolg zijn de door beoefenaars beschreven ervaringen subjectief en niet ondersteund door wetenschappelijk bewijs.

Nu is het een feit dat mensen een opmerkelijk vermogen hebben om mentale realiteiten voor te stellen en te creëren. Vanuit dit perspectief zou deze methode verklaard kunnen worden aan de hand van psychologische verschijnselen die door de wetenschappelijke gemeenschap werden bestudeerd, zoals visualisatie, meditatie en lucide dromen.

Dergelijke veranderde bewustzijnstoestanden kunnen levendige sensaties veroorzaken die worden geïnterpreteerd als ‘reizen’ naar andere werkelijkheden. Visualisatie kan mensen bijvoorbeeld helpen de gewenste scenario’s zo intens voor te stellen dat ze echt lijken.


Misschien vind je dit artikel ook interessant: Soms wanneer er een deur sluit, opent er een heel universum


Is het gevaarlijk om het bewustzijn over te brengen naar een andere realiteit?

Een veel voorkomende vraag onder degenen die geïnteresseerd zijn in schakelen is of deze activiteit gevaarlijk is. Vanuit psychologisch oogpunt kan het bepaalde risico’s met zich meebrengen, hoewel deze afhankelijk zijn van de persoon en zijn aanpak.

Er zijn bijvoorbeeld mensen die een diepgaande ontkoppeling van hun dagelijkse realiteit en gevoelens van depersonalisatie ervaren. Dit kan het vermogen belemmeren om met situaties uit het echte leven om te gaan en tot verwarring leiden over de perceptie van zichzelf en de omgeving.

Op dezelfde manier is het mogelijk dat sommige mensen een zekere afhankelijkheid van de ervaring ontwikkelen als een manier om aan echte problemen te ontsnappen, wat van invloed zou kunnen zijn op het omgaan met uitdagende situaties. Als deze oefening vlak voor het slapengaan wordt uitgevoerd, kan dit het slaappatroon verstoren, wat kan leiden tot vermoeidheid of slaapstoornissen.

Als je fantasie onderzoekt, doe het dan op een verantwoorde manier

Reality shifting is een oefening die met voorzichtigheid moet gebeuren. Het is van cruciaal belang dat degenen die zich hieraan wagen, dit op een verantwoorde en evenwichtige manier doen. Het stellen van duidelijke grenzen en het bewust zijn van je emotionele welzijn zijn essentieel om van de ervaring te kunnen genieten zonder de geestelijke gezondheid in gevaar te brengen.

Het is belangrijk om een evenwicht te bewaren tussen het verkennen van fantasie en verbeelding en het verbinden met je dagelijkse leven. Als je op enig moment het gevoel heeft dat de beoefening je negatief beïnvloedt, overweeg dan om te pauzeren en, indien nodig, hulp te zoeken bij een therapeut. Fantasie kan een mooie en vermakelijke ontsnapping zijn, maar er moeten grenzen zijn.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.