Quotes die je helpen verder te gaan wanneer depressie toeslaat

Quotes die je helpen verder te gaan wanneer depressie toeslaat

Laatste update: 31 oktober, 2016

Depressie is een ingewikkelde kwestie. Veel mensen leven er jaren mee zonder dit ook maar aan de buitenwereld te tonen. Anderen zijn er opener over. Dat wat degenen die eraan lijden met elkaar gemeen hebben, is dat ze elke dag weer opnieuw de uitdaging van deze ziekte moeten aangaan.

Ben jij een gevangene van depressie, denk dan aan de volgende quotes. Ze zijn geen oplossingen voor je problemen, maar ze zullen je helpen om je situatie vanuit een hoopvoller perspectief te bekijken.

“Mijn leven is zo prachtig geweest, had ik dat maar eerder ingezien.”
-Colette-

Het leven hoeft niet perfect te zijn. De ups en downs zijn het bewijs dat we de weg afleggen. Het is normaal dat de depressie je ervan weerhoudt om in te zien wat voor mooie dingen je hebt, maar dat betekent niet dat je hoeft op te houden met bestaan.

Denk aan de mensen die van je houden en van wie jij houdt. Geef jezelf tijd om je rot te voelen, maar pak vervolgens de draad weer op.

Op een dag zul je je realiseren dat al je wonden afdrukken op je ziel zijn die vormen wie jij bent.

“Depressie wordt gevoed door niet geheelde wonden”
-Penelope Sweet-

Als je niet leert om wonden uit het verleden te helen, dan kun je geen gelukkige toekomst hebben. Soms moet je jezelf simpelweg opsluiten en uithuilen om tijdelijk je hart te helen en te zien wat je moet oplossen.

Dit is slechts een deel van het proces. Het aanvullende deel is actie ondernemen. Het mag dan jaren duren voordat je dit besluit te doen, maar je moet het toch echt zelf doen. Ga op zoek naar de hulp die je nodig hebt en ontvang hem met open armen.

Hart

“Ik heb de ergste zonde begaan die iemand kan begaan: ik ben niet gelukkig geweest.”
-Jorge Luis Borges-

Het leven gaat zo snel voorbij en is zo kort dat als we onszelf vergelijken met de geschiedenis, we slechts een zucht zijn. Het is daarom onze plicht om te leren om gelukkig te zijn. Laat de dagen niet gewoon maar voorbijgaan; zoek naar redenen om te lachen. Zelfs als je een moeilijke tijd ervaart of alleen maar wilt huilen en je wilt afzonderen van de wereld.

Praat met vrienden, omgeef jezelf met speciale mensen en lach. Je wilt niet oud worden en je realiseren dat je deze dingen hebt gemist.

“Depressie is het onvermogen om een toekomst op te bouwen.”
-Rollo May-

Als je vastgebonden zit aan het verleden, dan kun je jouw toekomst niet beginnen. Het leven zal grijs en betekenisloos lijken.

Het geheim is niet om te vergeten, maar om te leren omgaan met je verleden, zodat je het leven kunt opbouwen dat je wenst te hebben. Wat houdt je tegen? Is het werkelijk sterk genoeg om je ervan te weerhouden vooruit te gaan of geef je te veel macht aan iets dat eigenlijk onbelangrijk is?

Geef jezelf niet de schuld, we zijn allemaal weleens gevallen. Wat er werkelijk toe doet, is weten dat je ondanks deze nederlagen verder kunt gaan.

“Depressie is een gevangenis waarin jij zowel de gevange bent als de wrede cipier.”
-Dorothy Rowe-

In tegenstelling tot andere problemen, ben je met depressie je eigen ergste vijand. Je betreedt een vicieuze cirkel vol schuldgevoelens, pijn, verdriet en eenzaamheid. Laat dit niet gebeuren! Jij bent eigenaar van jouw leven, jij bent ervoor verantwoordelijk en jij moet er de controle over hebben. Alleen jij kunt beslissen hoe en wanneer je zult stoppen met lijden.

Ik wed dat niemand zo’n slechte mening over je heeft als jij over jezelf. Zoek naar redenen om jezelf te waarderen en naar andere om dat wat je pijn doet te minimaliseren.

Hartballon

“Elke dag begint met een daad die van moed en hoop getuigt: je bed uitkomen.”
-Anoniem-

Een van de doelen van mensen met verslavingen is van dag tot dag leven. Weet je waarom? Omdat je geen plannen kunt maken voor een heel leven als je besloten hebt om niet te vechten voor vandaag.

Het maakt niet uit of je er geen zin in hebt; je moet elke dag wakker worden en jezelf bij elkaar rapen. Maak je huis netjes en zorg ervoor dat je aan al je verplichtingen voldoet.

Een goede strategie is om bezig te blijven. Hoe langer je niets doet, hoe waarschijnlijker het is dat de depressie zal winnen.

Waar wacht je op om voor jezelf te vechten?

Alleen degenen die een depressie hebben meegemaakt, weten hoe moeilijk het is om verder te gaan. Niemand kan over jou oordelen omdat je je zwak voelt en niet bereid bent om door te gaan. Maar je moet iets doen om door te gaan, want niemand kan voor jou vechten.

In het leven draait het om het aangaan van één uitdaging tegelijk en nu is het de tijd om te vechten tegen het verdriet en een glimlach te laten zien.

Huil, schreeuw of uit jezelf hoe jij dit wilt, maar ga dan verder. Er is nog genoeg te zien en doen morgen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.