Zeven psychologische voordelen van het spelen van bordspellen

Spelen betekent niet alleen plezier hebben, ook al is dit meestal het belangrijkste doel. Bordspellen bieden zelfs tal van psychologische voordelen, van het verbeteren van cognitieve flexibiliteit en concentratie tot het bevorderen van socialisatie en het voorkomen van cognitieve achteruitgang.
Zeven psychologische voordelen van het spelen van bordspellen
Laura Ruiz Mitjana

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Laura Ruiz Mitjana.

Laatste update: 02 januari, 2023

Niet alleen kinderen spelen, dat doen we allemaal. Bijvoorbeeld bij het spelen van bordspellen. En als we spelen, activeren we verschillende gebieden van onze hersenen. Dat komt omdat er verschillende cognitieve vermogens worden gegenereerd, zoals redeneren, logica of geheugen.

In feite zijn er verschillende psychologische voordelen van spelen, niet alleen op cognitief niveau, maar ook op psychologisch en sociaal niveau. Als we spelen, socialiseren we bovendien.

“Spel is de stok die de drank roert. Het is de basis van alle kunst, spelletjes, boeken, sport, films, mode, plezier en verwondering – kortom, de basis van wat wij beschaving noemen. Spel is de vitale essentie van het leven. Het is wat het leven levendig maakt.”

-Stuart Brown-

De voordelen van het spelen van bordspellen

Het centrale element van veel bordspellen is het bord zelf. De overgrote meerderheid is gebaseerd op specifieke regels. Deze leiden soms tot het ontstaan van varianten van hetzelfde spel, die bijvoorbeeld het toeval meer invloed geven of de spellen korter maken.

Bordspellen kunnen mentale planning, strategie, handigheid of andere vaardigheden vereisen. Het zijn groepsspellen, waarbij teams worden gevormd. Maar hoe helpt het spelen van bordspellen ons psychologisch? Hier zijn enkele van hun meest interessante voordelen.

Ouderen spelen een spelletje
Sommige bordspellen helpen bepaalde cognitieve functies bij oudere mensen in stand te houden.

1. Ze verbeteren de verbale vloeiendheid en voorkomen cognitieve achteruitgang

Volgens onderzoek (Engelse link) van de Universiteit van Lleida (Spanje) en gepubliceerd in het International Journal of Geriatric Psychiatry in 2020, verbeteren moderne bord- en kaartspellen de verbale vloeiendheid. Bovendien zouden ze een effectieve interventie kunnen zijn om sommige cognitieve functies bij ouderen in stand te houden en ook de achteruitgang ervan te voorkomen.

De onderzoekers werkten samen met anderen van het Biomedisch Onderzoekscentrum van Valdecilla (Cantabrië) en het Biomedisch Onderzoekscentrum van het Netwerk Geestelijke Gezondheid (CIBERSAM). Ze werkten ook samen met professionals van de Comtes Urgell residentie in Balaguer en de Afim21 Vereniging in Almería.

Het onderzoek werd uitgevoerd door middel van twee proeven met 49 gezonde 65-jarige deelnemers. Zij woonden allemaal in zorginstellingen voor volwassenen. Ze ondergingen tweewekelijkse sessies van 90 minuten gedurende vijf weken met psychologen die gespecialiseerd zijn in ouderen (psychogerontologen).

2. Ze verbeteren het kortetermijngeheugen, remming en flexibiliteit

Volgens ander onderzoek (Engelse link) uitgevoerd door de afdeling Neuropsychologie, Genen en Milieu van de Universiteit van Lleida, zijn moderne bordspellen gunstig als het gaat om het verbeteren van andere cognitieve vaardigheden. Bijvoorbeeld het kortetermijngeheugen, inhibitie (het vermogen om ons gedrag af te remmen als dat nodig is), en mentale flexibiliteit (nodig om bijvoorbeeld van taak te veranderen).

Deze voordelen werden ervaren door minderjarigen met een aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD), minderjarigen die het risico lopen op sociale uitsluiting, en ouderen.

3. Ze bevorderen socialisatie

Een ander psychologisch voordeel is dat bordspellen socialisatie bevorderen. Als we met andere mensen spelen, zijn we met hen in contact, wisselen we meningen en strategieën uit, en socialiseren we uiteindelijk.

Onze hersenen houden hiervan, omdat het ze dwingt om via empathie en onbevangenheid aan het ‘werk’ te gaan. Bijvoorbeeld door naar anderen te moeten luisteren en hen te begrijpen. Om nog maar te zwijgen van de voordelen van het socialiseren en het ontmoeten van nieuwe mensen.

4. Ze verminderen stress

Het spelen van bordspellen kan ook helpen de dagelijkse stress te verminderen, omdat ze van ons eisen dat we ons concentreren op het huidige moment, op het spel zelf, en daarop gefocust blijven.

Bovendien zijn het echt goede afleiders, omdat ze ons beschermen tegen de dagelijkse beslommeringen. In feite zijn alle aangename activiteiten namelijk gunstig voor het verminderen van onze niveaus van activering en stress.

5. Ze bevorderen de concentratie

Bij het spelen van bordspellen moeten we al onze aandacht aan het spel zelf besteden, de regels begrijpen en hoe ze werken, wachten op onze beurt, en tactieken of strategieën bedenken (individueel of als team) om te winnen, enz. Dit bevordert de vaardigheden van volgehouden aandacht en concentratie.

6. Ze bevorderen het leren en volgen van regels

Dit soort spellen (vooral de modernste) zijn opgebouwd rond vooraf vastgestelde reeksen regels. Ze ondersteunen de werking van het spel en we moeten ze begrijpen en leren om ze te kunnen spelen.

Bovendien hebben veel moderne bordspellen een mechaniek en overeenkomsten die het vermogen om eigenschappen en sleutels van het ene spel naar het andere over te brengen, bevorderen.

Vrienden spelen een spel
Bordspellen helpen ons om te redeneren en na te denken.

7. Ze helpen ons te debatteren en onze ideeën te ordenen

Coöperatieve bordspellen laten spelers met elkaar debatteren en samenwerken om te winnen. Daarom bevorderen dit soort spellen het vermogen om te debatteren en onze ideeën te ordenen, op zoek naar gemeenschappelijke doelen.

Bordspellen spelen is positief

Er zijn veel verschillende soorten bordspellen. Bij sommige moeten de deelnemers hun tactisch of strategisch redeneren gebruiken. Andere vereisen ook coördinatie, handigheid, geheugen en deductief vermogen. Aan de andere kant zijn er ook die puur op toeval berusten.

“Spelen is het werk van de kindertijd.”

Jean Piaget

Ongeacht het soort bordspel weten we nu ook dat spelen opmerkelijke psychologische voordelen heeft. We hebben er hier enkele opgesomd. Maar de belangrijkste voordelen zijn toch wel dat we ons ermee kunnen vermaken, ons kunnen vermaken met onze vrienden of familie, en bovendien kunnen leren!


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Estrada-Plana, V. et al. (2020). Cognitive training with modern board and card games in healthy older adults: two randomized controlled trials. International Journal of Geriatric Psychiatry, 36(6), 839-850. https://doi.org/10.1002/gps.5484
  • Estrada-Plana, V., Esquerda, M., Mangues, R., March-Llanes, J. & Moya-Higueras, J. (2019). A Pilot Study of the Efficacy of a Cognitive Training Based on Board Games in Children with ADHD: A Randomized Controlled Trial. Games for Health Journal. Published on-line January 17th 2019. DOI: 10.1089/g4h.2018.0051

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.