Zes psychologische voordelen van aan zee zijn

Heb je ooit een intens gevoel van vrede gevoeld als je dicht bij de zee bent? De nabijheid van de oceaan heeft vele voordelen, waarvan sommige vaak over het hoofd worden gezien. Wil je er meer over te weten komen?
Zes psychologische voordelen van aan zee zijn
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 27 december, 2022

Als je het geluk hebt om aan zee te wonen of als je de zomer meestal in een kustomgeving doorbrengt, heb je vast wel gezien hoe je stemming verandert als je dichter bij de oceaan komt. Misschien denk je dat het gewoon komt doordat je op vakantie bent. Maar er is meer aan de hand. De psychologische voordelen van een verblijf aan zee zijn reëel en voelbaar, en vandaag vertellen we je erover.

Aan zee voel je je kalm, gelukkig en veilig. Je slaapt beter en het leven lijkt in een ander tempo te gaan. Dit is niet alleen in je verbeelding. In feite heeft de zee een reële invloed op je fysieke en psychologische gezondheid. Daarom is tijd doorbrengen in de nabijheid ervan een van de beste geschenken die je jezelf kunt geven. Wij laten je zien waarom.

Vrouw kijkt uit over zee
De zee helpt ons om ruminatieve gedachten te doorbreken.

De psychologische voordelen van een verblijf aan zee

Je hebt de fantastische voordelen van een verblijf aan zee (Engelse link) waarschijnlijk al uit de eerste hand kunnen ervaren.  Inderdaad, dicht bij de oceaan zijn:

  • Veroorzaakt een toestand van kalmte en ontspanning. In feite verlicht het stress en nervositeit en helpt het angstproblemen te bestrijden.
  • Genereert positieve emoties. Bijvoorbeeld gevoelens van welzijn, geluk en voldoening. Het kan dus nuttig zijn bij de bestrijding van bepaalde symptomen van depressie.
  • Bevordert mindfulness en helpt de geest te bevrijden van zorgen.
  • Stimuleert de creativiteit en bevordert de concentratie.
  • Zorgt voor mentale helderheid en beter cognitief functioneren.
  • Verbetert de slaapkwaliteit en voorkomt aandoeningen zoals slapeloosheid.

Waarom is de zee zo goed voor de psychologische gezondheid?

Zoals je ziet, zijn er veel voordelen van een verblijf aan zee. Maar waarom doen deze effecten zich voor? In feite zijn er verschillende factoren:

Het is een natuurlijke omgeving

Mensen zijn dieren, en het simpele feit dat ze in contact komen met de natuur brengt veranderingen teweeg in lichaam en geest. In onze snel bewegende stedelijke omgeving, verzadigd met prikkels, kunnen we ziek worden. Aan zee zijn vertraagt je gedachten, vermindert de activering en elimineert stress.

De kleur blauw en zijn emotionele effecten

Volgens de kleurenpsychologie heeft elke tint het potentieel om bepaalde psychologische en emotionele toestanden bij de mens op te wekken. De kleur blauw wekt gevoelens van kalmte en ontspanning op en geeft je een gevoel van veiligheid. Naar de zee kijken is dus ideaal om woede of angst te verminderen.

Meer zuurstof

Door aan zee te zijn en de zeebries diep in te ademen, krijg je meer zuurstof en adem je schonere en zuiverder lucht in. Dit helpt je spanning te verminderen en bepaalde fysiologische tekenen van angst te bestrijden. Bovendien zorgt het voor een betere werking van je prefrontale cortex, het deel van je hersenen dat verantwoordelijk is voor redeneren, analyseren en beslissen.

Witte ruis en alfagolven

Als je meditatie beoefent, weet je dat het geluid van de zee een van de meest gebruikte elementen is bij dit soort oefeningen. Dat komt omdat het geluid van de golven ontspanning en rust bevordert.

Het is een repeterend, constant en harmonisch geluid (witte ruis), dat je hersenen bevordert om in een alfa-staat te komen. Dit betekent dat het je helpt om in slaap te vallen en je rustiger te voelen. Bovendien bevorderen deze hersengolven de creativiteit, het ontstaan van nieuwe ideeën en het vermogen om problemen op te lossen.

Vrouw aan zee
De beweging, de kleur en de uitgestrektheid van de zee hebben een ontspannend effect op de hersenen.

Spierontspanning

Tot slot is onderdompelen in de zee ook een uitstekende activiteit. Het gevoel van gewichtloosheid dat het je geeft, en het slaan van de golven op je lichaam, bevordert de ontspanning van de spieren.

Bovendien kan een verblijf aan zee je aanmoedigen om regelmatiger te gaan sporten. Dit bevordert de nachtrust en kan uiterst nuttig zijn als je aan slapeloosheid lijdt.

Geniet van de psychologische voordelen van een verblijf aan zee

Kortom, een verblijf aan de kust kan een grote hulp zijn om je dagelijkse stress te bestrijden, contact te maken met de omgeving (en met jezelf), en je tevredenheidsniveau te verhogen.

Als je echter niet in staat bent om de zee te bezoeken, kun je sommige van haar positieve elementen op een geïsoleerde manier gebruiken. Probeer bijvoorbeeld tijd door te brengen in andere soorten natuurlijke omgevingen. Of luister naar de geluiden van de oceaan op een opname of maak gebruik van de voordelen van kleurentherapie.

Als je wel de mogelijkheid hebt om vaak bij de zee te zijn, aarzel dan niet om dat te doen. Je fysieke en psychologische gezondheid zullen je dankbaar zijn.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Lustenberger, C., Boyle, M. R., Foulser, A. A., Mellin, J. M., & Fröhlich, F. Functional role of frontal alpha oscillations in creativity. Cortex. 2015; 67: 74-82
  • Wheeler, B. W., White, M., Stahl-Timmins, W., & Depledge, M. H. (2012). Does living by the coast improve health and wellbeing?. Health & place18(5), 1198-1201.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.