15 psychologische trucs om erachter te komen of iemand je leuk vindt

Daden zeggen meer dan woorden en soms geven mensen hun gevoelens bloot zonder dat ze het doorhebben. Hier zijn de beste tactieken om erachter te komen of iemand zich tot je aangetrokken voelt.
15 psychologische trucs om erachter te komen of iemand je leuk vindt
Sharon Laura Capeluto

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sharon Laura Capeluto.

Laatste update: 07 maart, 2024

Het ontcijferen van de mysteries van romantische interesse kan net zo ingewikkeld zijn als een boek proberen te lezen in een taal die we nauwelijks kennen. Maar maak je geen zorgen, wij zijn er om je te helpen! In dit artikel gaan we in op eenvoudige psychologische trucs om te weten of iemand je leuk vindt.

Het is nu eenmaal zo dat niet iedereen zijn gevoelens direct uitdrukt. Daarom is het, als je wilt weten of iemand in je geïnteresseerd is, essentieel om aandacht te besteden aan hun non-verbale communicatie, lichaamstaal en algemene gedrag. Geen poespas meer, laten we beginnen!

1. Maakt hij/zij oogcontact met je?

Voor sommige mensen is het makkelijk om je direct in de ogen te kijken en interesse te tonen zonder woorden. Voor anderen kan het echter zijn dat ze verlegen oogcontact vermijden of het niet langer dan een paar seconden kunnen volhouden.

Of je nu wordt geconfronteerd met een vaste blik of een die geremd wegkijkt, beide gedragingen kunnen duiden op aantrekkingskracht of interesse. Let dus goed op die ogen, want het is een van de beste psychologische trucs om te zien of iemand je leuk vindt.

2. Word er om je grappen gelachen?

Laten we eerlijk zijn, niet alle grappen zijn een staande ovatie waard. Zelfs als je kwinkslagen goed zijn, verdienen ze niet altijd een lachsalvo. Dus als die persoon hardop lacht om zelfs je eenvoudigste grappen, voelt hij of zij misschien iets meer dan alleen jouw gevoel voor humor grappig vinden.

3. Merk je nervositeit als je in de buurt bent?

Houd in de gaten hoe ze reageren als je dichterbij komt. Nerveusheid zou een indicator zijn dat voor deze persoon het meer dan een toevallige situatie is om bij jou in de buurt te zijn.

Als je ten tonele verschijnt, is hij of zij dan aan het friemelen, maakt hij of zij onhandige bewegingen? Deze nervositeit kan een teken zijn dat ze een band met je willen opbouwen en een goede indruk willen maken.

4. verwijden hun pupillen als ze je zien?

Pupilverwijding is een automatische fysiologische reactie die verband houdt met emotie en opwinding. Volgens onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Sociaal cognitieve en affectieve neurowetenschappen. Dit kleine detail kan meer betekenen dan je denkt!

5. Gebruikt hij of zij een excuus om fysiek contact met je te maken?

Kijk of hij of zij redenen vindt om je terloops aan te raken. Een simpele aanraking op de arm of een plotselinge knuffel kan een teken zijn dat hij of zij zich tot je aangetrokken voelt. Als lichamelijk contact steeds vaker voorkomt, geeft dit aan dat de nabijheid niet zomaar toeval is, maar iets waar hij of zij actief naar op zoek is.

6. Wijzen zijn of haar voeten naar je toe?

Voeten zijn als pijlen die in de richting van interesse wijzen. Daarom is aandacht besteden aan de richting van hun voeten een van de waardevolle psychologische trucjes om te weten of iemand je leuk vindt.

Als je bovendien merkt dat hun hele lichaam naar je toe leunt, alsof ze je persoonlijke ruimte een beetje willen binnendringen, is het waarschijnlijk dat jouw aanwezigheid niet onopgemerkt blijft voor die persoon.

7. Probeert hij/zij tijd alleen met je door te brengen?

Ben je op een bijeenkomst met vrienden, maar op een gegeven moment stelt hij/zij voor om alleen te gaan wandelen? Dit soort situaties laten zien dat hij niet alleen waarde hecht aan je gezelschap in een groep, maar meer intieme momenten zoekt, waarbij de focus uitsluitend op jullie twee ligt.

8. Betrekt hij je bij toekomstplannen?

Praten over toekomstige gebeurtenissen en ervoor zorgen dat je in beeld bent, is een indicator dat hij je niet ziet als een tijdelijk onderdeel, maar als een persoon met wie hij contact hoopt te houden. Dit is meer dan alleen maar plannen maken, het is een oprecht verlangen om jou voor lange tijd in zijn leven te hebben!

9. Is hij of zij geïnteresseerd om meer te weten te komen over jouw geschiedenis?

Als je ziet dat deze persoon verder graaft dan het oppervlakkige geklets en in de details van je leven duikt, dan is dit iemand die je grondig wil leren kennen. Stelt hij of zij vragen over je verleden, je kindertijd of je dromen? Dit is een duidelijk teken dat hij meer wil weten dan je laat zien.

10. Deelt hij of zij persoonlijke aspecten met je?

Nerveuze gewoonten wat je erover moet weten

Niet iedereen is bereid om de deuren van zijn leven te openen en persoonlijke informatie te delen. Als ze dat wel doen, is het waarschijnlijk dat ze je leuk vinden of je aardig vinden omdat ze je hun menselijke kant willen laten zien.

Het delen van ervaringen, anekdotes of zelfs die meer privé hoekjes waar niet veel mensen vanaf weten, is een teken dat je terrein wint in hun vertrouwenscirkel.

11. Speelt ze met haar haar of past ze haar kleding voortdurend aan?

Met je haar spelen of je kleding vaak aanpassen is niet altijd een kwestie van stijl. Dit kan een uiting van nervositeit zijn of een bewuste poging om er goed uit te zien in je bijzijn.

12. Initieert hij of zij een gesprek?

Een andere psychologische truc om te weten of iemand je leuk vindt is om te zien of hij of zij het initiatief neemt om met je te praten. Als je merkt dat hij of zij de eerste stap zet om een gesprek te beginnen, persoonlijk of via sociale netwerken, dan is het waarschijnlijk dat hij of zij echt geïnteresseerd is.

13. Gebruikt hij of zij woordspelingen of toespelingen?

Merk je dat het gesprek een subtiele speeltuin wordt, vol dubbele bodems of toespelingen? Misschien is het een verleidingstactiek: hij is waarschijnlijk het water aan het testen om te zien hoe je reageert. Als zijn WhatsApp-berichten meer lijken op een carnaval van emoji’s of stickers dan op een eenvoudig gesprek, kan het ook zijn manier zijn om enthousiasme voor interactie over te brengen.

14. Richt hij zijn blik op je mond?

Mis dit detail van non-verbale communicatie niet. Richt hij zijn blik op je lippen als jullie praten? Aandacht voor de mond kan een teken zijn dat hij aan meer denkt dan alleen de woorden die jullie uitwisselen.

15. Gedraagt hij zich anders bij jou dan bij anderen?

Als je merkt dat er iets unieks of anders is aan de manier waarop hij je behandelt, kan jouw aanwezigheid een speciale impact hebben op die persoon. Verandert zijn stem als hij tegen je praat? Verandert zijn lichaamshouding als jij ten tonele verschijnt? Dit geeft aan dat de relatie met jou verder gaat dan oppervlakkigheid en een meer authentieke dimensie krijgt.

Liefdesaanwijzingen: hoe interpreteer je deze psychologische trucs om te zien of iemand je leuk vindt?

Kortom, het toepassen van psychologische trucs om te bepalen of iemand je leuk vind op een romantische manier hoeft niet zo ingewikkeld te zijn. Aanwijzingen zoals oogcontact, gedeelde lach en een verlangen om meer over je leven te weten te komen, zijn psychologische trucs die licht werpen op iemands gevoelens.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat deze aanwijzingen holistisch moeten worden geïnterpreteerd, omdat elke persoon uniek is.

Kijk niet alleen naar de signalen: houd rekening met de algehele context en wees je ervan bewust dat de interpretatie kan variëren. Als er uiteindelijk onzekerheid blijft bestaan, moedig dan aan om een stap verder te gaan en het rechtstreeks te vragen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Baró, T. (2012). La gran guía del lenguaje no verbal. Editorial Paidos. Barcelona.
  • Leknes, S., Wessberg, J., Ellingsen, D. M., Chelnokova, O., Olausson, H., & Laeng, B. (2013). Oxytocin enhances pupil dilation and sensitivity to ‘hidden’emotional expressions. Social cognitive and affective neuroscience8(7), 741-749. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3791062/
  • Rohr, M. K., Salazar Kämpf, M., & Kunzmann, U. (2022). Love and Imitation: Facial Mimicry and Relationship Satisfaction in Younger and Older Couples. The Journals of Gerontology: Series B77(7), 1210-1218. https://academic.oup.com/psychsocgerontology/article/77/7/1210/6398507
  • Vacharkulksemsuk, T., Reit, E., Khambatta, P., Eastwick, P. W., Finkel, E. J., & Carney, D. R. (2016). Dominant, open nonverbal displays are attractive at zero-acquaintance. Proceedings of the National Academy of Sciences113(15), 4009-4014. https://www.pnas.org/doi/abs/10.1073/pnas.1508932113

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.