Psychologische ruimte: het hart van veerkracht

Psychologische ruimte - een mentale retraite waar je heen kunt gaan om na te denken, jezelf te helen, en nieuwe perspectieven aan te nemen en jezelf te laten groeien.
Psychologische ruimte: het hart van veerkracht

Laatste update: 17 januari, 2022

Psychologische ruimte is een dimensie die je vaak verwaarloost. Je moet het echter niet negeren. Want in deze ruimte kun je leren van je ervaringen en een veerkrachtige houding aannemen.

Psychologische ruimte is een wachtkamer, een mentale retraite waar je heen kunt gaan om na te denken, jezelf te helen en nieuwe perspectieven in te nemen. Het is een plek waar je naartoe kunt gaan nadat je een fout, een mislukking of een teleurstelling hebt meegemaakt.

In feite is het een goede gewoonte om jezelf psychologische ruimte te geven, omdat het betekent dat je jezelf voldoende tijd gunt voor introspectie. Dit legt de basis voor veerkracht, die u helpt om met meer zekerheid vooruit te gaan.

Psychologische ruimte: oorsprong

Carl Jung zei dat als je niets leert van de onaangename ervaringen in je leven, je je kosmisch bewustzijn dwingt om ze zo vaak als nodig te reproduceren zodat je leert. We kunnen echter niet precies bewijzen dat deze ‘kosmische kracht’ bestaat. Wat we echter wel weten, is dat we een merkwaardige soort zijn, een die herhaaldelijk dezelfde fouten maakt.

Als je je fouten herhaalt, komt dat omdat je jezelf niet genoeg psychologische ruimte geeft. In feite gun je jezelf vaak niet genoeg tijd om bepaalde van je persoonlijke ervaringen te verwerken en te integreren.

Het leven heeft de neiging om van tijd tot tijd uiteen te vallen en in plaats van die scherven te repareren of de losse stukjes weer in elkaar te zetten, laat je ze wegglippen. In feite ontkoppel je jezelf geleidelijk aan van je interne behoeften totdat je je plotseling extreem gefrustreerd en ongelukkig voelt.

Abraham Maslow, een van de meest relevante psychologen op het gebied van persoonlijke groei, zei altijd dat je in je dagelijkse leven twee opties hebt. De eerste is om te leven onder de dekmantel van angst en afweermechanismen. De tweede is kiezen voor groei. Het kiezen van een of ander pad is iets dat je moet beslissen vanuit je eigen psychologische ruimte.

Psychologische ruimte, een geweldig verdedigingsmechanisme

psychologische ruimte

Psychologische ruimte is geen fysieke plaats, het is een mentale toevluchtsoord. Het is die tijd die je jezelf geeft om je mislukkingen, fouten of teleurstellingen te verwerken en te begrijpen dat je ervan kunt leren. Het betekent ook dat je een reeks dimensies kunt vormen die je in staat stellen om psychologisch te genezen. Hieronder noemen we de componenten van een goede psychologische ruimte.

Compassie voor jezelf

Compassie voor jezelf is het vermogen om jezelf te accepteren. Het betekent dat je jezelf niet straft of veracht voor bepaalde dingen die je hebt gedaan.

In feite heeft de Universiteit van Tennessee een onderzoek uitgevoerd waaruit bleek dat het ontwikkelen van dit vermogen de sleutel is tot het verkrijgen van emotioneel welzijn. Echter, hoe meer stress je ervaart, hoe meer je deze positieve houding ten opzichte van jezelf vergeet.

Alle psychologische ruimte vereist deze speciale component. Het is een plek waar je jezelf kunt zijn zonder beoordeeld of gesanctioneerd te worden.

Negatieve dialoog is verboden

Negatieve dialoog kan in geen enkele op groei gerichte psychologische ruimte worden getolereerd. Er is inderdaad geen ruimte voor gevoelens van verwijt, onheil, gemis en angst. In feite kan een negatieve dialoog alles wat je in je psychologische ruimte hebt opgebouwd, uithollen en wegvagen.

Als je echt van je mislukkingen wilt leren, heeft een negatieve dialoog helemaal geen zin. Integendeel, je moet een objectieve en toekomstgerichte benadering hanteren. In dit opzicht zijn er bepaalde vragen die nuttig kunnen zijn.

Vraag jezelf bijvoorbeeld af welke conclusies je kunt trekken uit wat er is gebeurd. En wat moet je doen zodat je de dag van morgen met betere middelen het hoofd kunt bieden om succesvol te zijn?

Leren van fouten is belangrijk om een psychologische ruimte te beschermen

Focus op het heden

De wetten van de natuurkunde stellen dat je niet op twee plaatsen tegelijk kunt zijn. Focussen op de toekomst heeft geen zin omdat je er niets van af weet. Als je echt de complexe omstandigheden van elke dag wilt overwinnen, is er maar één benadering geldig: eentje die is gericht op het heden.

Reflecteer, analyseer, rol jezelf er weer in, accepteer, beslis, plan en bedenk wat antwoorden. Deze antwoorden zullen een grotere geldigheid hebben dan alle antwoorden die buiten je psychologische ruimte zijn gecreëerd.

Een veerkrachtige houding

In je psychologische ruimte moet je een soort legering vinden waarmee je elk fragment, elke hoek en elk detail van jezelf kunt bedekken. Hiermee bedoelen we veerkracht.

Je moet leren van wat je hebt geleefd of meegemaakt. Dan kun je de dag van morgen met grotere integriteit tegemoet treden. Wijsheid en kracht zijn sleutelaspecten van elk innerlijk genezingsproces. Bovendien is veerkracht een sleutelfactor die de vooruitgang die je hebt geboekt in je persoonlijke groei beschermt. Het helpt je ook om beter te kiezen welk toekomstig pad je moet nemen.

Een veerkrachtige houding is essentieel voor het behouden van een psychologische ruimte

Tot slot is er nog een punt om te vermelden. Dr. Stephen Sideroff, schrijver, onderzoeker en professor in de psychiatrie aan de Universiteit van Los Angeles beweert dat we momenteel ervaren wat velen definiëren als een biologische onbalans. Dit is iets waar je aan moet leren werken.

Deze biologische onbalans verwijst naar het feit dat, wanneer je stress, angst, onrust of zorgen ervaart, je lichaam is geprogrammeerd om twee soorten reacties te genereren: vechten of vluchten voor gevaar.

Niettemin hebben deze twee gedragingen in de wereld van vandaag niet altijd een plaats. Je bent dus verplicht om meer passende en ook creatieve reacties te genereren. Daarom is het niet de moeite waard om te proberen te ontsnappen of te vechten. Omdat de meeste van je waargenomen bedreigingen volledig mentaal zijn.

Om deze reden moet je meer valide strategieën vormgeven. Deze gaan allemaal door je psychologische ruimte. Die hoek van eenzaamheid die je vaak verwaarloost. Het biedt onderdak wanneer je het nodig hebt om je ervaringen te integreren, te genezen, te herstellen en waardevolle beslissingen te nemen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.