Psychogene neurologische symptomen

Flauwvallen, stemverlies, niet in staat zijn om een ​​arm of been te bewegen, trillen... Soms kan onze geest zeer belangrijke beperkingen produceren die op de een of andere manier de beperkingen nabootsen die verwondingen in andere delen van ons lichaam zouden veroorzaken.
Psychogene neurologische symptomen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 28 januari, 2023

Hulpdiensten worden vaak geconfronteerd met situaties waar ze niet goed raad mee weten. Sommige mensen komen bijvoorbeeld aan met aanvallen die lijken op epileptische incidenten. Medisch onderzoek brengt echter geen neurologische oorsprong aan het licht. Er zijn ook mensen die tijdelijk blind worden, hun stem verliezen of tijdelijk een ledemaat niet kunnen bewegen.

Deze buitengewone symptomen kunnen een paar uur tot een paar weken duren. Bovendien verdwijnen ze, zo snel als ze komen, meestal ook weer.

Het is echter uiterst waarschijnlijk dat degenen die aan deze voorvallen lijden, ze meer dan eens meemaken. In feite ligt psychogene disfunctie, hoewel zeldzaam (het treft ongeveer twee op de 100.000 mensen), meestal ten grondslag aan dit soort overweldigende stressvolle gebeurtenissen.

Het probleem is dat degenen die aan dit soort aandoeningen lijden zich onbegrepen voelen. Hun omgeving kan denken dat ze hun symptomen verzonnen hebben om de aandacht op zich te vestigen of dat ze een bijbedoeling hebben. Het kan bijvoorbeeld nogal verdacht overkomen dat een tiener merkt dat hij niet meer kan praten als het maandag wordt en hij weer naar school moet.

In alle gevallen moet echter naar iemand geluisterd worden die pijn lijkt te hebben of die een plotselinge lichamelijke beperking ondervindt. Niet iedereen is immers geneigd tot theater en het verzinnen van verhalen. Het menselijk lijden zal altijd bepaalde kanalen vinden om specifieke problemen aan te tonen. Soms kunnen die van de meest ongunstige soort zijn.

Met een uitgebreide neurologische evaluatie kunnen bepaalde medische problemen worden uitgesloten. Vaak resulteert het in de diagnose van een psychische aandoening.

Triest kind
Kinderen en adolescenten vertonen vaak psychogene symptomen.

Psychogene neurologische symptomen

Psychogene neurologische symptomen zijn aandoeningen die zich presenteren met neurologische verschijnselen, maar een psychologische oorsprong hebben. Tegenwoordig staan ze bekend als conversiestoornis of dissociatieve stoornis.

In de 19e eeuw bestempelde Sigmund Freud deze aandoeningen als ‘hysterie’ en definieerde ze als situaties waarin de lijder een onopgelost intern conflict laat zien.

Tegenwoordig is er een beter begrip van dit soort stoornissen. Het eerste feit dat je in gedachten moet houden is dat het geen vrijwillige of bewuste handelingen zijn. Mensen die beweren verlammende pijn in hun handen te hebben of plotselinge toevallen te krijgen (zonder duidelijke neurologische aandoening) doen dat niet om aandacht te krijgen.

Een onderzoek (Engelse link) van de Ludwig Maximilians Universiteit in München (Duitsland) bevestigt dat deze voorvallen niet zo zeldzaam zijn als we denken.

Van de 4.470 patiënten met neurologische problemen die men op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis zag, bleken er 405 (negen procent) psychogene stoornissen te hebben. Met andere woorden, de aanleiding voor hun symptomen was psychisch.

Laten we wat meer te weten komen over deze vaak onbekende klinische realiteit.

Neurologische psychogene symptomen zijn het gevolg van huidige stressoren en traumatische gebeurtenissen uit het verleden.

Een patiënt met tetraplegie en spraakproblemen

De Universiteit van Melbourne en King’s College, Londen (VK) onderzochten (Engelse link) het opvallende geval van een 23-jarige vrouw van Zuid-Aziatische afkomst die in Melbourne woonde.

De psychogene neurologische symptomen die ze bij aankomst op de eerste hulp vertoonde, konden niet uitzonderlijker zijn. Het ene moment vertoonde ze quadriplegie en het andere intermitterend mutisme.

Na een volledig neurologisch onderzoek werd de diagnose conversiestoornis gesteld en werd ze doorverwezen naar psychologische therapie. Toen ze met psychologen begon te werken, vertoonde ze geen symptomen meer. Ze beweerde alleen wat spanning in haar kaak te ervaren. Naarmate de therapie vorderde, werd de stressvolle situatie waaraan ze was blootgesteld duidelijk.

In feite kon deze jonge vrouw zich haar verleden nauwelijks herinneren en werd haar heden beheerst door een diepe identiteitscrisis, samen met de druk van familie en partner. In feite waren haar neurologische psychogene symptomen het antwoord op een niet-aangepakt trauma en een leven dat niet was afgestemd op haar behoeften.

De manifestatie van psychogene neurologische

Psychogene of conversiestoornissen komen op vele manieren voor. De meest voor de hand liggende bijzonderheid is dat deze manifestaties uiterst opvallend zijn en in de regel een neurologische oorsprong hebben. Ze zijn als volgt:

 • Problemen met coördinatie en evenwicht.
 • Plotselinge verlamming in elk gebied van het lichaam. Het is gebruikelijk om problemen te voelen met lopen, bewegen, enz.
 • Problemen met slikken.
 • Verlies van stem.
 • Black-outs.
 • Epilepsie-achtige aanvallen.
 • Dubbel zicht.
 • Veranderingen in het gehoor.
 • Verlies van tastzin.
 • Problemen met urine-incontinentie.

De oorsprong

Psychogene neurologische symptomen verschijnen altijd plotseling. Ze zijn ook van korte duur, variërend van enkele uren tot maximaal twee weken.

In alle gevallen is het van het grootste belang om een neurologische oorsprong uit te sluiten. Inderdaad, wanneer een professional de diagnose psychogene of conversiestoornis stelt, moet hij de oorzaken ophelderen.

 • In de regel is de aanleiding voor psychogene stoornissen een psychologisch trauma. Ook een stressvol leven kan tot deze aandoeningen leiden.
 • Persoonlijkheidsstoornissen, zoals een vermijdende stoornis of een borderline persoonlijkheidsstoornis (BPD) kunnen ook triggers zijn.
 • De symptomen komen in grotere mate voor bij vrouwen met een familiegeschiedenis van conversiestoornissen.
Vrouw in therapie
Patiënten met psychogene symptomen hebben behoefte aan validatie van hun lichamelijke ervaringen.

De meest geschikte behandeling

Mensen met psychogene symptomen hebben vaak te maken met misverstanden uit hun omgeving. Er zijn bijvoorbeeld gevallen bekend van mariniers die een rolstoel nodig hadden omdat hun benen verlamd aanvoelden.

Ze waren echter in staat om achteruit te lopen. De willekeur van deze psychogene neurologische manifestaties is extreem groot. Dat kan betekenen dat mensen aan de lijder twijfelen.

Deze patiënten hebben begrip en bevestiging van hun gevoelens nodig. Als mensen hun werkelijkheid ontkennen, zal hun lijden en, op korte termijn, hun symptomen toenemen. Er moet een kader zijn van absoluut begrip voor elk gevoel van pijn, lichamelijke beperking of uitgedrukt probleem.

Bijgevolg zal de therapeutische aanpak multidisciplinair zijn:

 • Psychologische therapie is essentieel. Bijvoorbeeld cognitief-gedragsmatige benaderingen of EMDR-therapie als er sprake is van trauma.
 • Fysieke therapie is ook nuttig. Het stelt de lijder in staat het lichamelijk functioneren te maximaliseren en verdere problemen te voorkomen. Het bevordert ook de broodnodige wisselwerking tussen lichaam en geest.
 • Medische aandacht is essentieel voor de eventuele toediening van psychoactieve medicijnen en ook andere behandelingen.

Tenslotte is het nuttig dat lijders begrijpen dat achter hun beperkende lichamelijke symptomen een emotionele trigger schuilgaat die behandeld moet worden. Door te begrijpen wat hen overkomt, wordt hun angst verzacht. Dit moedigt hen aan zich in te zetten voor psychologische therapie.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Anderson JR, Nakhate V, Stephen CD, Perez DL. Functional (Psychogenic) Neurological Disorders: Assessment and Acute Management in the Emergency Department. Semin Neurol. 2019 Feb;39(1):102-114. doi: 10.1055/s-0038-1676844. Epub 2019 Feb 11. PMID: 30743296.
 • Lempert T, Dieterich M, Huppert D, Brandt T. Psychogenic disorders in neurology: frequency and clinical spectrum. Acta Neurol Scand. 1990 Nov;82(5):335-40. doi: 10.1111/j.1600-0404.1990.tb03312.x. PMID: 2281751.
 • Mumenthaler M. Nachweis neurologischer Symptome psychogenen Ursprungs [Diagnosis of neurological symptoms of psychogenic origin]. Schweiz Rundsch Med Prax. 1992 Nov 24;81(48):1446-51. German. PMID: 1448639.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.