Prinses Fiona is haar eigen heldin

Prinses Fiona is haar eigen heldin

Laatste update: 14 september, 2018

Shrek is een reeks animatiefilms die in 2001 is begonnen met een gelijknamige film. Deze films werden gemaakt door Dreamworks Animation en werden gebaseerd op het boek van William Steig. Uiteindelijk werd Shrek een internationale kaskraker. Prinses Fiona is een van de hoofdpersonen van deze symbolische en geliefde filmreeks. Fiona is een voorbeeld van toewijding en moed. De filmreeks schildert haar af als een onconventionele heldin, haar eigen heldin.

Tot nu toe bestaat de Shrek-filmreeks uit vier films die zich aan de voornaamste verhaallijn houden. Dit zijn Shrek (2001), Shrek 2 (2004), Shrek the Third (2007) en Shrek: Forever After (2010). Ook hebben de makers ervan verschillende kerstspecials geproduceerd en natuurlijk de film Puss in Boots.

Aan het begin van het verhaal ontmoeten we Shrek. Hij is een knorrige en prikkelbare boeman die in een moeras leeft. Zijn moeras is zijn toevluchtsoord en hij woont daar helemaal alleen. Op een dag besluit de koning echter omalle sprookjesfiguren naar Shreks moeras te verplaatsen. Dat is wanneer Shrek wordt gedwongen om een ​​reis te beginnen om prinses Fiona te redden. Zijn metgezel tijdens deze reis is Donkey, een buitengewoon spraakzaam dier.

Shrek is de geliefde van prinses Fiona

Een ongewone prinses

Prinses Fiona is een mooie jonge vrouw die gevangen zit in een toren die bewaakt wordt door een vreselijke draak. Niemand weet waarom haar ouders besloten om haar als kind te verbannen naar de toren. Volgens de legende zal alleen een dappere ridder op een nobel ros haar kunnen redden.

Fiona bewaakt echter een vreselijk geheim. Ze is het slachtoffer van een vloek. Elke nacht verandert ze in een boeman, of liever boevrouw, en bij zonsopgang verandert ze weer terug in een mens. Net als in zoveel prinsessenverhalen, kan alleen de zoen van haar ware liefde de vloek verbreken. Fiona weet dat de ridder die haar zal komen redden in staat zal zijn om de vloek te verbreken. Daarom is ze zo teleurgesteld wanneer ze ziet dat Shrek en Donkey degenen zijn die naar haar toren komen om haar te redden. Hij is tenslotte een lelijke boeman.

De ware liefde tussen een boeman en een boevrouw

Ondanks het feit dat ze heel verschillend lijken, hebben Fiona en Shrek eigenlijk veel met elkaar gemeen. Naarmate het verhaal vordert, realiseert Fiona zich dat Shrek haar ware liefde is. Aan het einde van de eerste film bekennen Fiona en Shrek hun liefde aan elkaar. Dan besluit Fiona om in het moeras te gaan leven met de liefde van haar leven, een boeman.

In de volgende films verkennen de makers deze dichotomie tussen de levens van prinses Fiona en Shrek. Terwijl Fiona opgroeide met grote rijkdom, heeft Shrek altijd een sober leven geleid.

Hoewel de films focussen op Shrek, is het belangrijk om te begrijpen dat Fiona een ongelooflijk dappere vrouw is. Eigenlijk is ze haar eigen heldin. Zij is degene die beslist over waar haar leven naartoe gaat. Ze weigert bijvoorbeeld te trouwen met Prince Charming of King Farquad. Bovendien besluit ze zelf om in een moeras te gaan wonen, terwijl ze in een kasteel zou kunnen wonen. Fiona geeft privileges op ten gunste van haar eigen geluk en onafhankelijkheid.

Prinses Fiona in Forever After

De film die het beste laat zien dat prinses Fiona haar eigen heldin is, de koningin van haar eigen lot, is waarschijnlijk Forever After. In deze film is het stel voor het eerst ouder. En omdat Shrek de routine helemaal beu is, gebruikt hij een spreuk om het verleden te veranderen.

In deze nieuwe realiteit wordt Shrek nooit geboren. Als gevolg heeft hij ook prinses Fiona nooit gered. Shrek wordt echter wanhopig en probeert Fiona te vinden. Uiteindelijk vindt hij haar in het midden van het bos, maar zij is niet dezelfde persoon die hij de eerste keer ontmoette. Ze is de leider van een boze opstand van boemannen, die zich verzetten tegen de kwaadaardige koning Rumpelstiltskin.

Fiona, die de vloek negeerde die haar ook in dit verleden kwelde, was in staat haar grenzen te overschrijden. Ze wist zichzelf te bevrijden van de draak en te ontsnappen uit de toren. Bovendien was ze in staat om een ​​enorm leger van boemannen te verzamelen om de koning te onttronen. Fiona heeft geen ridder op een wit paard nodig om haar lot te veranderen. Ze is haar eigen heldin en kan zichzelf redden.

Een trotse prinses Fiona die haar eigen heldin is

Onafhankelijke vrouw, hopeloos verliefd?

Ondanks al haar prestaties is prinses Fiona echter nog steeds het slachtoffer van haar vloek. De enige manier om deze vloek te doorbreken is door haar ware liefde te vinden en hem te kussen. In deze parallelle realiteit wordt Fiona echter nooit verliefd op iemand. In haar poging om onafhankelijk te zijn, ontkent ze liefde.

Veel vrouwen geloven tegenwoordig dat het hen zal beperken om van iemand anders te houden. Ze denken dat liefde hun vrijheid en onafhankelijkheid zal beperken. Liefhebben en bemind worden hoeven echter helemaal niet beperkend te zijn. Liefde maakt van twee mensen een team en je kunt zoveel meer bereiken als een team.

Word je eigen heldin

Vrouwen moeten hun eigen grenzen uitdagen. Net als prinses Fiona. Ga niet zitten wachten tot je droomprins je komt redden. Elke vrouw heeft het vermogen om haar eigen heldin te zijn.

Tegelijkertijd moeten alle vrouwen begrijpen dat liefhebben hen niet minder dapper of onafhankelijk maakt. De banden van genegenheid maken je juist sterker. In een relatie heb je immers de steun van een andere persoon om je doelen te bereiken. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.