Praktische tips om een doel in je leven te vinden

Om een ​​doel in het leven te vinden, kun je oefeningen doen zoals introspectie of vrijwilligerswerk. Meer strategieën vind je in het volgende artikel.
Praktische tips om een doel in je leven te vinden
Sara González Juárez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sara González Juárez.

Laatste update: 07 oktober, 2023

Wanneer iemands overleving gegarandeerd is, verschijnt er een intieme en transcendente behoefte in hem: Het vinden van een doel in het leven. Een reden om te bestaan, om de wereld te bewonen en om betekenis te geven aan wat ze elke dag doen. Dat wil zeggen, een einddoel, de laatste stap om te beklimmen voordat je deze wereld verlaat. Hoe kun je dat nu vinden?

Sommige mensen lijken al zo lang ze zich kunnen herinneren duidelijk te weten wat ze willen doen. Anderen daarentegen leven in een ongemakkelijk voorgeborchte waar niets de moeite waard lijkt om hun leven aan te wijden.

Als jij tot die laatste groep behoort, vrees dan niet: Inspiratie komt nooit zonder een beetje hulp. Je kunt dat gevoel wegnemen door te experimenteren, na te denken of een aantal specifieke technieken te gebruiken. Laten we eens kijken naar enkele tips in dit verband.

Waarom is het belangrijk om een doel in je leven te vinden?

Hoewel routine een ader van veiligheid en stabiliteit is die iedereen nodig heeft, wordt het verstikkend als het je dagelijks leven overneemt en geen ruimte laat voor rust. Hoewel niemand graag een voortdurend veranderend werkschema heeft of in zijn leven denkt aan wanneer hij van huis moet veranderen, is er meer in het leven dan de rest van je leven dag in dag uit precies hetzelfde te doen.

De sleutel is, net als bij alles, balans. Een leven hebben dat tot op zekere hoogte geordend en voorspelbaar is, maar dat je ook in staat stelt om uit je dagelijkse routine te stappen en stimulans te vinden. Deze stimulatie – voor sommigen het doel van het leven – zou het idee in stand houden dat het leven beantwoordt aan een relevant doel.

Daarnaast is het hebben van een doel in het leven gerelateerd aan een betere lichamelijke en geestelijke gezondheid, een grotere weerbaarheid tegen stress en, volgens een studie (Engelse link) , in het tijdschrift Psychological Science  een langere levensduur. Daarom is dit diepe gevoel van richting en betekenis een factor van welzijn voor onze geest en ons lichaam.

Daarom, als je het gevoel hebt dat je leven leeg is en dat wat je doet geen betekenis heeft voor die dingen of mensen waar je om geeft, heb je misschien een hoofddoel nodig, een doel. Laten we eens kijken naar een aantal tips om een doel in je leven te vinden.



Hoe je een levensdoel kunt vinden

Houd dit idee in gedachten: Je zult niet meteen een doel vinden waardoor je je vol in het leven voelt staan. De weg ernaartoe kan echter ook opwindend zijn. Vooruitgaan met een positieve houding terwijl je de mogelijkheden verkent kan ook gunstig zijn voor je algehele welzijn. Dat blijkt uit een onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Emotie op wijst.

Hieronder geven we je praktische aanbevelingen die je zullen helpen een koers uit te zetten om je levensdoel te vinden.

1. Identificeer je waarden en passies

Vraag jezelf af wat je leven met vreugde en betekenis vult en wat je motiveert om elke dag op te staan. En vergeet natuurlijk niet wat universele rechtvaardigheid voor jou betekent, want veel mensen leven om die waarden in de samenleving uit te oefenen.

Sommigen vinden bijvoorbeeld dat racisme lang genoeg heeft overleefd in onze samenleving en wijden hun leven aan het voor eens en altijd uitroeien ervan. Op deze manier maakt de vreugde van het veranderen van menselijk denken door activisme antiracisme tot een vitaal doel voor deze mensen.

2. Probeer de ikigai-techniek

Het Japanse concept van ikigai wordt gebruikt om te verwijzen naar die dingen die het leven de moeite waard maken. Het is gebaseerd op de kruising van vier elementen: Wat je leuk vindt om te doen, waar je goed in bent, wat je denkt dat je omgeving (of de wereld) nodig heeft, en wat je rijkdom kan schenken.

Volgens dit principe zou er een activiteit in je leven moeten zijn die deze vier elementen samenbrengt. Het is jouw taak om die te vinden.

Op psychologisch niveau is er een overzicht (Engelse link) gepubliceerd door Concurrent Disorders Society Press aangegeven dat deze techniek samenhangt met een goede ontwikkeling van zelfkennis, probleemoplossende vaardigheden en het verwerven van doelen. Om het toe te passen, volg je deze stappen.

Stap 1

Teken vier cirkels, waarbij je kruispunten tussen de cirkels maakt. Schrijf in één ervan wat je het liefst doet. In de volgende waar je goed in bent. Schrijf in de derde die vaardigheden en kennis op waarvoor je betaald zou kunnen worden.

Tenslotte schrijf je in de overgebleven cirkel welke acties en activiteiten je zou uitvoeren om de wereld te verbeteren, altijd uit vrije wil en zonder de noodzaak van beloning of erkenning.

Stap 2

Op de kruispunten van de cirkels vind je gedeeltelijke antwoorden op waar je van houdt en waar je goed in bent. Op deze manier zal je missie zijn waar je van houdt, samen met wat je denkt dat de wereld nodig heeft.

Aan de andere kant zal je roeping het snijpunt zijn tussen wat je wilt bijdragen aan de wereld en waar je goed in bent. Tot slot heb je een beroep: Waar je goed in bent en waar je voor betaald zou kunnen worden.

Stap 3

De volgende stap is om deze abstractie toe te passen op je echte leven, door jezelf vragen te stellen. Denk aan vragen zoals: wat doe je om de wereld te verbeteren? Maakt je beroep je gelukkig?

Stap 4

Zodra je de onbekenden hebt ontcijferd, kun je beginnen met het in evenwicht brengen van deze vier aspecten. Als je dit bereikt, bereik je je ikigai.

3. Experimenteer en stap uit je comfortzone

Je doelen

Als je niets in je leven vindt dat het een doel geeft, komt dat misschien omdat dat iets (nog) niet in je leven is. Daarom is het belangrijk dat je uit je comfortzone stapt. Het gaat erom dat je al die activiteiten doet die je nog niet hebt geprobeerd of die vaardigheden test die je nog niet hebt ontwikkeld. Naar buiten gaan en op ontdekkingstocht gaan is altijd een goed uitgangspunt.

Soms gaat het ook om het uitvoeren van een oefening die bestaat uit naar jezelf kijken. Misschien durf je dat te doen wat altijd je aandacht heeft getrokken, maar waarvan je denkt dat het niets voor jou is. Wees moedig; je zult er niet achter komen als je het niet probeert.

4. Stel langetermijndoelen

Van dag tot dag leven is prima, want het helpt om je op het heden te richten. Maar het is ook belangrijk om naar de toekomst te lopen die je wilt. Denk dus na over wat je op de lange termijn wilt doen -waar zie ik mezelf over 20 jaar?

Dat gevoel dat je werkt voor een hoger doel geeft betekenis aan je acties en beslissingen. Het is echter niet genoeg om zo’n doel te stellen. Er zijn concrete stappen nodig om de motivatie vast te houden en het doel te bereiken:

  • Visualiseer de prestatie of toekomstige situatie die je wilt bereiken.
  • Maak een lijst van alle stappen die je moet nemen om je doel te bereiken.
  • Rangschik ze volgens de prioriteit die je eraan wilt geven.
  • Maak een actieplan om ze te bereiken (stel bijvoorbeeld deadlines).
  • Vergeet niet om jezelf te belonen voor elke prestatie. Op die manier behoud je je motivatie en creëer je een gevoel van evolutie.
  • Wees flexibel: Er zullen onderweg tegenslagen zijn en misschien moet je je plan aanpassen.

5. Neem deel aan activisme of dienstverlenende handelingen

Anderen steunen of vechten voor een zaak geeft diepe betekenis aan onze acties, gedachten en beslissingen.

Hoewel het niet de bedoeling is dat dit je enige doel wordt, zal het je welzijn brengen door het gevoel erbij te horen, de ontwikkeling van empathie en de motivatie om bij te dragen aan sociale rechtvaardigheid. Dit wordt ook aangegeven in een artikel in de Tijdschrift voor Persoonlijkheid en Sociale Psych ologie (Engelse link). Dat analyseert de affectieve reacties  die compassie activeert.

We hebben allemaal een doel in het leven

Het vinden van een doel in het leven is voor ieder individu een uniek proces. Soms vereist het diepe reflectie en het onder ogen zien van onplezierige momenten of delen van jezelf die je niet leuk vindt.

Onthoud ook dat levensdoelen kunnen veranderen, net zoals het leven zelf verandert. Sluit je niet af voor wat de toekomst voor je in petto heeft. Het doel is niet om te transcenderen, maar om innerlijke rust te bereiken zodat je je leven op een zinvollere manier kunt leven.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.