Planes - een prachtige film over overwinnen

Planes - een prachtige film over overwinnen

Laatste update: 24 april, 2018

Sommige animatiefilms zijn een geweldige manier om waarden over te brengen op kleine kinderen. Maar ook volwassenen hebben nog veel te leren. Dat geldt vooral als de boodschap van de film over overwinnen en veerkracht gaat. Het verhaal van Dusty in de film Planes van Pixar is een duidelijk voorbeeld.

In de film Planes zien we beeld na beeld hoe een sproeivliegtuig een echt racevliegtuig wordt. Het is een verhaal over overwinnen. Het belicht het vermogen van Dusty om de confrontatie met één van de grootste obstakels in zijn leven aan te gaan. Want de verwachtingen in zijn leven waren erg verschillend van de dromen die hij altijd had.

Dusty werd geboren in de velden. Voor hem was er slechts één lotsbestemming weggelegd – een sproeivliegtuig zijn. Maar hij laat zichzelf toe te dromen over iets totaal anders – een racevliegtuig. Om die droom te bereiken heeft hij de steun van zijn vrienden nodig – Chug, de tankwagen en Dottie, de monteur.

Doorheen de film helpen beide vrienden Dusty om zijn doel te bereiken. Ze doen dat op erg verschillende manieren. Chug gelooft volledig in zijn vriend. Hij wordt uiteindelijk zijn coach. Dottie is sceptischer over de dromen van Dusty. Maar dit gebrek aan geloof verhindert niet dat ze hem alle hulp geeft, die hij nodig heeft.

Tijdens dit proces zijn er vele boodschappen en besluiten die we kunnen trekken. We kunnen ze toepassen op ons eigen leven om onze doelen te bereiken. Dat betekent dat we net als Dusty kunnen handelen. We geven onszelf de kans, hoe sterk de winden ook zijn wanneer we starten.

“Succes heeft niet altijd te maken met winnen, maar eerder met nooit opgeven.”

-Onbekende auteur-

Afbeelding uit de film Planes, een film over overwinnen

Planes leert ons over excuses

Excuses brengen ons niet dichterbij onze doelen. Dat is iets wat Dusty ons in de film erg duidelijk toont. Hij gebruikt de schuilnaam “Snelle Bliksem” en schrijft zich in voor de kwalificatierondes voor een race rond de wereld. Tot iedereens verbazing (en vooral van hemzelf) slaagt hij. Nu heeft hij geen excuses meer. Zijn dromen worden werkelijkheid.

Om hierin te slagen heeft hij een beetje meer hulp nodig van een legendarisch racevliegtuig met de naam Skipper Riley. In het begin is Skipper niet zo gelukkig met het idee Dusty te trainen. Maar uiteindelijk beslist hij het toch te doen. De training wordt voor hen allebei een geweldig avontuur. Na een zware trainingsperiode is Dusty klaar om alleen te vliegen. Hij blijft vechten om zijn droom levendig te houden. Tijdens de race moet hij met het ongeloof van sommige van zijn tegenstanders omgaan. Maar hij maakt ook enkele nieuwe vrienden.

Maar op geen enkel moment vergeet Dusty zijn nederige afkomst. Hij vliegt laag omdat hij hoogtevrees heeft. Fase na fase bewijst hij wat hij waard is en hoe integer hij is. Hij helpt zelfs diegenen die niet in hem geloven. Zo verdient hij in de loop van dit proces hun respect.

Planes leert ons over overwinnen

In alles wat we doen, zullen er altijd problemen zijn. Deze problemen overwinnen is in vele gevallen wat de uitdaging betekenis geeft. We overwinnen een probleem of hebben de motivatie om in bepaalde omstandigheden door te gaan. De held van de film Planes gaat op zoek naar zijn droom. Ook hij krijgt met zijn eigen hindernissen te maken. In de film heeft hij een ernstig ongeluk. Het dreigt er zelfs voor te zorgen dat hij de wedstrijd moet verlaten. Het brengt dus zijn droom in gevaar.

Gelukkig zijn er nog andere personages in de film. Ze laten hem niet opgeven. Dit is ongetwijfeld het meest ontroerende moment van de film. Zijn vrienden en rivalen besluiten hem te helpen. Ze tonen hun bewondering en respect voor het bescheiden vliegtuig dat dapper de grenzen trotseert. Een nieuwe Dusty staat op het punt herboren te worden. Het kleine sproeivliegtuig zal zich omvormen en worden wat hij altijd gedroomd heeft en wat hij vanbinnen echt altijd geweest is – een racevliegtuig. Dit is een prachtige boodschap over overwinnen!

“De grootste roem is niet dat we nooit vallen maar eerder dat we elke keer dat we vallen, opstaan.”

Confucius

Laat los en verander

De verandering van Dusty gebeurt niet onmiddellijk. Zijn stap van rups naar vlinder is geen wonder. Maar het is het resultaat van geduld, vertrouwen en hard werk. Het heeft ook veel te maken met zijn karakter. Dusty is een vechter met voldoende gezond verstand om te erkennen dat hij hulp nodig heeft. Op zijn weg leert hij langzaam om de grootste last uit zijn leven achter te laten – de tank van zijn sproeivliegtuig.

Hetzelfde ongeluk dat zijn droom in gevaar brengt, zorgt ervoor dat hij reageert. Hij ondervindt een klap. Maar die geeft hem eigenlijk de kracht om te veranderen. Dankzij het ongeluk komt onze held dichterbij zijn doel. En ook dankzij de onvoorwaardelijke steun van zijn vrienden kan hij dit doel bereiken. Want zij zijn in staat om Dusty’s ware zelf te zien.

Afbeelding uit de film Planes, een film over overwinnen

We raden de film Planes ten stelligste aan. Het is tegelijkertijd plezierig en opwindend. En de film heeft ook een boodschap – we moeten hoog mikken. Met zijn verwezenlijking inspireert Dusty iedereen die zijn verhaal ziet, om een beetje verder te gaan dan wat ze kunnen zien, zowel ten aanzien van anderen als van zichzelf.

Vergeet niet, jij bent de enige die het recht heeft te beslissen wie je echt wil zijn. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.