Pijn en hopeloosheid bij depressie

Hopeloosheid bij depressie is een nogal slopende realiteit. Het gaat over absolute leegte, de wil om te leven faalt, het wordt hulpeloosheid.
Pijn en hopeloosheid bij depressie
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Hopeloosheid bij depressie is een nogal slopende realiteit. Het is een gevoel van totale leegte en de overtuiging dat niets wat je doet de dingen beter zal maken. Het neemt alle eigenwaarde van een persoon weg en leidt in veel gevallen tot vermoeidheid, gebrek aan eigenwaarde en zelfs zelfmoordgedachten.

Søren Kierkegaard, de 19e-eeuwse Deense filosoof en vader van het existentialisme, zei altijd dat depressie een vloek wordt als het wordt vermengd met wanhoop en hopeloosheid. Hij definieerde het als een spirituele stoornis. Een waarin iemand ophoudt betekenis te vinden. Niets is vernietigender dan leven in dat niets waar je zelfs het vermogen om lief te hebben verliest.

Alles mislukt en verdwijnt onder de voeten wanneer depressie gepaard gaat met hopeloosheid. Hoe opvallend het ook mag lijken, het idee van Kierkegaard past heel goed in de cognitivistische opvatting die in de jaren zestig door psycholoog Aaron Beck werd ontwikkeld. Voor dat laatste was er een soort depressie waarbij de interne attributie zo negatief was dat het de mens in een nogal pijnlijk ziektebeeld stortte.

“Het dapperste dat ik ooit heb gedaan, was doorgaan met mijn leven toen ik dood wilde.”

Juliette Lewis

Iemand op het strand

Hopeloosheid bij depressie, de leegte die verstrikt

Het concept van hopeloosheid is altijd enigszins verwaarloosd in de literatuur over psychopathologie. Bovendien wijzen onderzoeken, zoals die uitgevoerd door Dr. Marc Bürgy van de Universiteit van Heidelberg, Duitsland, uit dat de subjectieve ervaring van deze dimensie achter zulke ernstige realiteiten als zelfmoord ligt. Dus hopeloosheid bij depressie zou vanuit fenomenologisch oogpunt relevanter moeten zijn.

Er is één ding dat dit onderwerp ongetwijfeld structureert: dat hopeloosheid meestal de oorzaak is van een ernstige depressie. Dit wetende, zouden de volgende vragen zijn: Wat is de symptomatologie van deze aandoening? Hoe ziet hopeloosheid bij depressie eruit?

Symptomen

  • Anhedonia, het onvermogen om plezier te hebben in dingen die je ooit leuk vond of waarin je geïnteresseerd was.
  • Vermoeidheid.
  • Slaapstoornissen (weinig slaap of hypersomnie).
  • Eetstoornissen (sommige mensen verliezen hun eetlust, terwijl anderen te veel eten).
  • Verlies van energie en het onvermogen om iets te doen.
  • Concentratieproblemen.
  • Hulpeloosheid (het gevoel dat er niets zal verbeteren, hoe hard je ook probeert).
  • Het leven heeft geen duidelijke betekenis en doel meer. Er is geen gevoel van verbondenheid met de mensen om je heen.
  • Zelfmoordgedachten.
De hopeloosheid bij depressie

Behandeling voor hopeloosheid bij depressie

Abramson, Metalsky en Alloy (1997) formuleerden een interessant theoretisch voorstel over de theorie van hopeloosheid bij depressie. Volgens haar is deze psychische toestand altijd gebaseerd op cognitieve kwetsbaarheid.

Met andere woorden, mensen creëren denkstijlen waarin ze de neiging hebben om te anticiperen op negatieve gebeurtenissen. Waar hun eigen interne attributie beperkt is tot het vernietigen van hun zelfrespect en elk mentaal proces hen uiteindelijk ongeldig maakt en hen in een staat van absolute hulpeloosheid stort.

Hieronder delen we enkele strategieën die mensen kunnen helpen omgaan met hopeloosheid bij depressie.

De lagen van depressie

Zoals u weet, zijn er verschillende soorten depressies. De meeste bestaan echter uit verschillende lagen, mantels die jou en je waarden, sterke punten en perspectieven verstikken. Een van de dikste en buitenste lagen is dus die van hopeloosheid en wanhoop. Beide genereren de emotionele en gedragsreacties die depressie vormen. Je moet ze dus elimineren en ontkrachten.

Hopeloosheid bij depressie creëert een feedbacklus. De manier waarop het ontstaat is door de volgende cyclus van gedachten:

“Ik weet dat ik depressief ben en als ik zo ben, word ik wanhopig. Ik voel me verdrietig en ik vind mezelf niet leuk op deze manier. Uiteindelijk neem ik een passieve, vermijdende en overwinterende houding aan. Ervan uitgaande dat deze houding mijn hoop verder dooft, omdat ik me nutteloos en onwillig voel.”

Overtuigingen in twijfel trekken om elke laag te scheiden

Zoals je in het bovenstaande voorbeeld kunt zien, voedt elke mentale focus de volgende en creëert laag na laag. Depressie wordt een deel van iemands wezen. Idealiter zou je dit proces niet moeten koesteren. Dus stop met het versterken van die realiteit, door passiviteit of overgave, als je je ervan bewust bent dat je je slecht voelt.

Stel jezelf in plaats daarvan in vraag en probeer alle contraproductieve overtuigingen zoals “Niets werkt ooit voor mij” of “Ik ben waardeloos” te vernietigen. Vraag jezelf af waarom je je zo voelt, vind de oorsprong en kom met enkele voorstellen om alles terug te draaien.

Een papieren hoofd

Hopeloosheid voedt zich met je energie

Hopeloosheid is een zwart gat dat elk sprankje licht, elk deeltje illusie en elk fragment van optimisme opslokt. Het is dus een grote fout om het te voeren. Je kunt echter niet altijd stoppen met het gooien van de weinige overblijfselen van kracht en helderheid die je er nog op hebt. Ofwel omdat je geen moed hebt, geen steun hebt, of gewoon omdat je niet weet hoe je het moet doen.

In deze gevallen is het belangrijk om gespecialiseerde hulp te zoeken. Dit komt omdat je het niet alleen kunt, vooral wanneer wanhoop in een depressie je naar die afgrond leidt waar de meest extreme en gevaarlijke ideeën opkomen.

Ga er dus niet heen door op tijd te reageren. Er is een behandeling voor depressie, en je kunt zulke schadelijke mentale schema’s verhandelen met andere, meer flexibele, krachtige en veerkrachtige schema’s. Dit is iets waar je rekening mee moet houden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Abramson, L.Y., Alloy, L.B., Metalsky, G.I., Joiner, T.E. y Sandín, B. (1997). Teoría de la depresión por desesperanza: Aportaciones recientes. Revista de Psicopatología y Psicología Clínica, 2 (3): 211-222.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.