Pierre Lemaitre - The Great Swindle

The Great Swindle van Pierre Lemaitre is een prachtige roman die het einde van de Eerste Wereldoorlog portretteert. De auteur neemt je mee naar het Parijs van 1919 in een maatschappij die rouwde om de gevallenen en niet wist wat ze met de overlevenden aan moest...
Pierre Lemaitre - The Great Swindle
Sergio De Dios González

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Laatste update: 23 februari, 2023

In de roman The Great Swindle van Pierre Lemaitre loopt de Eerste Wereldoorlog ten einde. Soldaten aan het front proberen het uit hun hoofd te verdringen, uit angst dat de voortekenen die sneller gaan dan buskruit niet zullen uitkomen.

Het zou heel gemakkelijk zijn om te geloven, maar ook moeilijk om aan te nemen dat de werkelijkheid hun geloof de rug toekeert. Zo wordt het gemakkelijke moeilijk.

De geruchten voorspellen echter wel wat er deze keer zal gebeuren, hoewel het misschien te laat is voor de twee soldaten die, in de laatste doodsstrijd van een pijnlijke slachting, hun levens voor altijd verenigd zullen zien, door onzichtbare banden die een leven lang zouden duren om te verklaren.

The Great Swindle van Pierre Lemaitre

De roman en de verfilming ervan, See You Up There, beginnen beide in de loopgraven, waar luitenant Pradelle vreest dat de wedstrijd zal eindigen zonder voldoende medailles te hebben verzameld.

Om dat te voorkomen aarzelt hij niet om twee van zijn mannen te sturen om de vijand te bespioneren en van achteren te doden. Onthoud dat het zijn bedoeling is een laatste krachtmeting uit te lokken die hem meer onderscheidingen en decoraties zal opleveren.

Albert, een van zijn soldaten, ontdekt echter de list. Pradelle beseft dat hij ontdekt is en probeert hem te doden. Deze keer heeft hij echter pech. De man die hij levend begraaft in een artilleriekrater sterft namelijk niet.

Édouard, een van zijn metgezellen, redt hem van de dood. Dit is een heldendaad die zijn geluk niet vergroot. Op zijn beurt wordt hij geraakt door een stuk granaatscherf dat zijn gezicht verminkt. De oorlog eindigt voor heel Europa, voor heel Frankrijk, en voor de drie bovengenoemde personages. Het is tenslotte de belangrijkste plot van de roman.

Pierre Lemaitre

Pierre Lemaitre – voorbij een oorlog

Een groot deel van The Great Swindle is gewijd aan de nasleep van de oorlog. De uitdaging om opnieuw op te bouwen wat verwoest is. De terugkeer naar een leven weg van de loopgraven waar de kogels overvliegen en er goede en slechte jongens zijn die eigenlijk hetzelfde zijn maar verschillende kostuums dragen.

Je krijgt te lezen over het begin van een maffia onder bescherming van corrupte instellingen die niet aarzelen om handel te drijven en te profiteren van de pijn van een heel land. Van families die alleen maar de wond willen dichten en afscheid willen nemen van hun geliefden. Het enige wat ze willen is hun gevallen helden begraven zodat ze in vrede rusten.

Het blijkt een ingewikkelde missie te zijn. Dat komt omdat degenen die de taak uitvoeren weinig tot geen respect hebben voor het waarborgen van een waardig afscheid. De taak is ingewikkeld en in The Great Swindle krijg je te lezen hoe iemands wil teniet wordt gedaan. Als je die twee factoren optelt, ben je getuige van een ramp.

Zo zijn er ook mensen die lichamelijk leven maar geestelijk sterven. Mensen die terugkeerden met een kloppend hart, maar kreupel, verminkt en sprakeloos zijn. Hun overleven maakt hen verdacht voor anderen, zij offerden hun leven niet op zoals anderen dat deden. Zo negeren anderen hen omdat ze hen herinneren aan een verleden van verschrikking, hongersnood en angst.

The Great Swindle is een verhaal van verlies en verlossing

Twee van de hoofdpersonen komen slecht uit deze oorlog. Ze hebben niet de mogelijkheid terug te keren naar de omgeving die ze ooit achterlieten. In hen krijg je te zien hoe het leven doorbreekt; hoe het overlevingsinstinct blijft.

Je krijgt te zien hoe angsten groeien terwijl de draad met dat wat vitaal is intact blijft, of het nu gaat om schoenen of papieren maskers die een misvormd gezicht kunnen veranderen in een sociaal aanvaardbaar gezicht.

Je krijgt ook te zien hoe de kindertijd is, samen met zijn bijzondere manier om de wereld te zien. Een perspectief dat vol onschuld zit en vaak een deel van iemands bitterheid kan wegnemen. De kleintjes zijn niet geïnteresseerd in wat ze zien, alleen in de mogelijkheden ervan.

Ook krijg je in The Great Swindle te zien hoe gebroken hoop je kan beïnvloeden; hoe een vader zijn zoon moet begraven voordat hij zijn verlies zelfs maar kan verwerken. Je zult het begrijpen, want je hebt het waarschijnlijk gevoeld. Het is het gevoel dat je denkt dat iets niet belangrijk voor je is, totdat je ontdekt hoe fout je zat nadat je het niet meer hebt.

Slotopmerkingen

Als hij naar zijn werk verwijst, zegt Pierre Lemaitre dat hij het niet kon helpen om Het leven van Lazarillo de Tormes en van zijn voorspoed en tegenslagen als referentie te nemen. Zeker, er zit een parallel in. Het is Édouard die Albert (zijn gids) de verschillende strategieën leert om te overleven en te profiteren van een wereld die hen niet liefheeft of waardeert.

Kortom, dit is een tamelijk goed boek. Het is een portret, soms ironisch, van hoe oorlog niet alleen gebouwen of de levens van degenen die vechten vernietigt, maar ook de macht heeft om samenlevingen en hele toekomstige generaties te verscheuren.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Lemaitre, P. (2014). Nos vemos allá arriba. Salamandra.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.