Hoe afscheid te nemen

Vaak vermijden mensen afscheid omdat ze het ongemakkelijk vinden. Het aannemen van deze gewoonte kan echter erg gevaarlijk zijn voor onze emotionele gezondheid en die van anderen.
Hoe afscheid te nemen
Ebiezer López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Ebiezer López.

Laatste update: 03 januari, 2023

Afscheid nemen kan om verschillende redenen een moeilijke ervaring zijn. Sommigen vermijden het zelfs liever helemaal. Afscheid nemen is echter noodzakelijk om cycli of bepaalde episodes in ons leven af te sluiten.

Onafgemaakte zaken kunnen emotionele sporen achterlaten die je blijven beïnvloeden, ongeacht de tijd die misschien verstreken is. Daarom is begrijpen hoe je afscheid van iemand moet nemen noodzakelijk om moeilijke situaties te beëindigen en te overwinnen.

Gelukkig is het een vaardigheid die met oefening geleerd kan worden. In dit artikel geven we je enkele ideeën om op een gezonde manier afscheid te nemen. Hoewel het een proces is dat nooit gemakkelijk zal zijn, zal het altijd goed zijn voor je emotionele gezondheid.

Het belang van weten hoe je afscheid moet nemen van iemand

Familie, vrienden en romantische relaties kunnen allemaal op een gegeven moment om verschillende redenen eindigen. Afhankelijk van hoe hecht de band is, kunnen deze breuken je op verschillende manieren beïnvloeden. Het verbreken van een band met iemand is inderdaad een gebeurtenis die een rouwproces op gang brengt om het verlies van een emotionele band.

In deze gevallen gebeurt hetzelfde als wanneer een geliefde overlijdt. Bovendien is aangetoond dat wanneer verdriet niet op een gezonde manier wordt verwerkt, het kan leiden tot andere stoornissen. Het individu kan bijvoorbeeld een angstaanval of depressieve episodes krijgen. Leren hoe je afscheid van iemand moet nemen is dus noodzakelijk om dit soort ervaringen te voorkomen.

Schwörer, Krott en Oettingen (2020) deden onderzoek (Engelse link) naar de gevolgen van niet goed afscheid nemen. Zij beweerden dat op een gezonde manier afscheid nemen negatieve emoties en gevoelens van spijt vermindert, en het gemakkelijker maakt om veranderingen te accepteren. Daarom kan gezegd worden dat afscheid nemen noodzakelijk is.

Voor sommige mensen is het idee van afscheid nemen van een ander echter ingewikkeld en genereert het gevoelens van afwijzing. Het wordt geassocieerd met onaangename emoties, zoals verdriet of woede. Maar door het afscheid voor onbepaalde tijd uit te stellen worden die gevoelens niet verwerkt, en ze blijven effect hebben, zelfs nadat de relatie voorbij is.

Vervolgens geven we je enkele aanbevelingen voor het afscheid nemen van iemand. Ze zullen je helpen de cyclus te sluiten met het doel verder te gaan en nieuwe ervaringen op te doen.

Man zit op een schommel bij zee

Tips voor afscheid te nemen van iemand

Al deze theorie is prima, maar hoe breng je het in de praktijk? In werkelijkheid is het niet gemakkelijk en kan het ook niet zonder voorafgaande bezinning. Hier zijn onze tips.

1. Handel niet in een opwelling

Een relatie met iemand beëindigen is iets waar je goed over na moet denken. Het is bijvoorbeeld geen goed idee om het te doen als je bepaalde emoties voelt, zoals woede of teleurstelling .

Je moet evalueren of het beëindigen van de band voor jou de beste actie is. Als je, nadat je erover hebt nagedacht, concludeert dat de relatie je alleen maar pijn bezorgt en er geen manier is om het op te lossen, is het misschien tijd om afscheid te nemen.

2. Zoek de juiste tijd en plaats

Om een afscheid op de meest vreedzame en gezonde manier te laten verlopen, moet je de juiste tijd en plaats kiezen. Het is essentieel dat je de tijd hebt om rustig te spreken en dat je dat doet op een plaats waar er geen (of in ieder geval minimale) onderbrekingen zijn. Het is niet gepast om dit soort gesprekken te voeren als je het erg druk hebt of op drukke plaatsen waar geen privacy is.

3. Wees eerlijk en assertief

Een ander fundamenteel aspect van afscheid nemen betreft eerlijkheid. We hebben het hier niet alleen over eerlijk zijn als je tegen anderen praat, maar ook tegen jezelf. Je moet de tijd nemen om na te denken over wat je voelt over de situatie. Dan weet je wat je tegen hen moet zeggen om de relatie te beëindigen.

Daarnaast stelt assertiviteit je in staat je met respect uit te drukken, zowel tegenover jezelf als tegenover de ander. Het betekent dat je een boodschap duidelijk kunt overbrengen, zonder dat je er een belediging of aanval van hoeft te maken.

Als je dat laatste doet, kan dat bij de ander reacties oproepen die tot ruzie kunnen leiden. Dat zou dan weer aanleiding geven tot andere gevoelens en processen die het rouwen bemoeilijken.

4. Accepteer je emoties, zelfs de onaangename

Afscheid nemen van iemand kan in het begin bevrijdend voelen. Maar ergens later zullen waarschijnlijk andere emoties opkomen, zoals woede, verdriet of teleurstelling, die allemaal bij het proces horen. Dit soort gevoelens hebben, ook al zijn ze niet prettig, toch hun ruimte nodig.

Probeer je emoties niet te onderdrukken of te negeren, want dat kan andere complicaties met zich meebrengen. In feite houden problemen met het beheersen van woede, depressieve symptomen of angstcrises verband met onverwerkte conflicten.

5. Het kost tijd

Om verdriet op de beste manier te overwinnen, heb je tijd en ruimte nodig. Probeer niet te doen alsof alles van de ene op de andere dag zal veranderen of dat alles perfect is.

Ook al heb je misschien de beste beslissing genomen, dan nog zal het niet per se gemakkelijk zijn om je aan te passen aan je nieuwe situatie. Ga in je eigen tempo en probeer jezelf de tijd te geven die je nodig hebt om de veranderingen te accepteren.

Bezorgde vrouw

6. Ga in therapie als dat nodig is

Afscheid nemen kan complex zijn. Bijvoorbeeld wanneer het niet mogelijk is om afscheid te nemen van een persoon omdat hij of zij niet fysiek aanwezig is.

In deze gevallen kan een psycholoog of psychotherapeut verschillende technieken gebruiken om je in staat te stellen afsluiting te verkrijgen. Daarnaast is het ook nuttig om strategieën te leren om de emotionele pijn van het afscheid te helpen beheersen.

Ten slotte is weten hoe je afscheid van iemand moet nemen een belangrijke factor voor je eigen geestelijke gezondheid. Het leven zit inderdaad vol momenten waarop het nodig is om los te laten en afscheid te nemen. Het ontkennen van deze realiteit zal je alleen maar leed bezorgen. In plaats daarvan zal het accepteren ervan als iets natuurlijks en het goed doen bijdragen aan je persoonlijke ontwikkeling. Wellicht ook interessant voor jou

Soms moet je afscheid nemen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Soms moet je afscheid nemen

Soms moet je afscheid nemen. Dat komt omdat degenen om je heen die je leven op geen enkele manier verrijken, er niet in zouden moeten zitten.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Schwörer, B., Krott, N. R., & Oettingen, G. (2020). Saying goodbye and saying it well: Consequences of a (not) well-rounded ending. Motivation Science, 6(1), 21.
  • González, L. G., & Kasparane, A. G. (2009). Asertividad: un análisis teórico-empírico. Enseñanza e investigación en psicología14(2), 403-425.
  • Díaz, T., & Turrent, M. (2015). ¿ Me quedo o me voy?: Reflexiones para decidir continuar o terminar una relación de pareja. Grijalbo.
  • Zeelenberg, M., van der Pligt, J., & de Vries, N. K. (2000). Attributions of responsibility and affective reactions to decision outcomes. Acta Psychologica104(3), 303-315.
  • Millán-González, R., & Solano-Medina, N. (2010). Duelo, duelo patológico y terapia interpersonal. Revista colombiana de psiquiatría39(2), 375-388.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.