Philofobie: de angst om verliefd te worden

Philofobie: de angst om verliefd te worden

Laatste update: 12 mei, 2017

Philofobie (van het Griekse woord philo, dat liefde betekent, en phobia, dat angst betekent) is de ‘angst om verliefd te worden en verliefd te zijn’. Hoewel de exacte oorzaken voor deze angst onbekend zijn, lijkt het gerelateerd te kunnen zijn aan eerdere romantische relaties die door iemand als extreem pijnlijk werden ervaren. Dit kan een scheiding of pijnlijke relatiebreuk zijn geweest die als traumatisch ervaren werd, maar het kan ook zo zijn dat iemand het zo gewend is om alleen te leven dat de nieuwe relatie hem extreme angst aanjaagt, of misschien heeft de persoon in zijn jeugd niet genoeg liefde gekregen. Mensen die aan deze angst lijden zeggen zelf dat ‘de situatie hen overweldigt’. Dit zorgt voor een ongeremde angst die hen ervan weerhoudt om een nieuwe relatie te beginnen. De situatie blokkeert ze dusdanig dat ze de stap gewoonweg niet durven te zetten. Zodra de persoon het gevoel heeft dat hij verliefd aan het worden is, verdrinkt hij in paniek en wijst hij de situatie af, wat vaak zorgt voor verwarring bij degene met wie hij deze relatie begint.

Het problematische aan philofobie is dat de persoon de nerveuze gevoelens die hij ervaart wanneer hij geconfronteerd wordt met degene tot wie hij zich aangetrokken voelt niet kan vermijden. Afhankelijk van de persoon zelf, zijn duizeligheid, overgeven, misselijkheid, trillen, paniekaanvallen en een verlangen om hard weg te rennen enkele van de meest voorkomende manieren waarop philofobie zich manifesteert. De gedachte aan deze manifestaties alleen al maakt dat de persoon niets liever wil dan zichzelf zo snel mogelijk ontdoen van de situatie, wat ervoor zorgt dat de philofoob weigert om een van de meest dankbare ervaringen te beleven die een persoon kan beleven: verliefd worden en liefde ervaren.

Hoe gedraagt een philofoob zich in de liefde? De persoon die lijdt aan philofobie is geneigd om stelselmatig op zoek te gaan naar de gebreken van degene tot wie hij zich aangetrokken voelt. Hij is geneigd om op zoek te gaan naar onmogelijke liefdes of om mensen te kiezen van wie hij van tevoren al weet dat zij hem zullen verlaten…alles om maar aan zichzelf en anderen te kunnen verantwoorden dat de reden waarom hij geen relatie heeft, is omdat hij de juiste persoon niet kan vinden.

Is er een behandeling voor philofobie? Jazeker, het eerste wat we volgens specialisten moeten doen is erkennen dat we aan philofobie lijden en leren om niet van de situatie weg te rennen, om in het heden te leven zonder na te denken over de toekomst. Leren dat het nemen van risico’s deel uitmaakt van het leven, dat elke liefdesrelatie uniek en onvervangbaar is en dat we weleens hele mooie ervaringen zouden kunnen mislopen. Dat de gevolgen over het algemeen veel minder ernstig zijn dan wij ons voorstellen of dat het leven fases kent en dat iemand nu eenmaal bij ons heeft aangeklopt en we dus op zijn minst gewoon open kunnen doen. We moeten ons ervan bewust zijn dat de liefde soms gewoonweg niet voor altijd is, maar dat dit niet betekent dat we geen plezier zullen hebben, en dat ook al bestaat de kans dat de relatie slecht zal eindigen, de liefde de pijn vaak dubbel en dwars waard is. Dit zijn de sleutels om philofobie te kunnen confronteren. Het is belangrijk om onze familieleden of onze partner van ons probleem op de hoogte te stellen, zonder bang te zijn of ons te schamen, en om de hulp in te schakelen van een psycholoog als het ons niet lukt om de situatie zelf op te lossen.  

Er is maar één manier om van het leven te genieten en dat is door ten volle te leven, en als we maar in die wachtkamer blijven zitten, dan zullen we nooit iets ervaren, niets slechts, maar ook niets goeds. Als we erin slagen om onze angst om verliefd te worden te overwinnen, zullen we ons een stuk beter over onszelf voelen, ons gevoel van eigenwaarde zal groeien en de kans is groot dat we gelukkiger zullen zijn. Een ding is in elk geval zeker, het overwinnen van beperkingen en obstakels maakt ons sterker en dapperder.

Afbeeldingen met dank aan denatalia_maroz


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.